Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu

Mehmet Hamdi Bol    

 

Para Kazanma Eğitimleri Kurucusu Mehmet Hamdi Bol, Fintechtime okurları için kaleme aldı “Yükselişe Sevinemeyenlerden misin?”.

Bu yazıyı teslim etmeye hazırlandığım günlerde, Bitcoin ve kripto paralar yükseliş yönünde hareketlenmeye başlamıştı. Bunda şaşılacak bir durum olmamasına rağmen çevremde ve sosyal medyada yükselişe sevinemeyen bir kalabalık olduğunu fark ettim. Kişisel gözlemimdir, genelleme yapmıyorum. Sadece bu sefer değil, çok kez aynı gözlemi yaptım. Neden sevinemiyorlar?

 

Büyük çoğunluk için Bitcoin ve kripto paralar sadece ekmek kapısı. Teknolojisi veya estirdiği rüzgarlar çok kişinin umurunda değil. Bu çerçevede düşünen çoğunluk için konu sadece fiyata indirgeniyor. Düştü veya çıktı, al veya sat en çok kullanılan kelimeler. En tehlikelisi ise sadece fiyata kilitlenen çoğunluğun, ezici çoğunluğu bu doğrultuda bir araştırmaya veya eğitim alma çabasına girmemesi. Balık tutmayı öğrenmek yerine gümüş tepside hazır balık istiyorlar. Sosyal medya fenomenleri içerisinde en el üstünde tutulan ve fanatik takipçilere sahip olan şüphesiz kripto para konusunda içerik üretenler. Kendilerinden daha çok güvendikleri fenomenlerin yönlendirmesini bekleyen sözde yatırımcılar, bu süreçte oldukça sadık ve hatta dışarıda kalanlara saldırgan davranıyor. Peki taşıma su ile değirmen dönüyor mu? Taşıma bilgi ile kazanç sağlamak mümkün oluyor mu? Net cevap, büyük çoğunluk için olmuyor. Eğer olsa yıllardır takip edenler ciddi kazançlara ulaşırlardı. Ümidi kestikten ve/veya taşıma bilgi sebebiyle ciddi zarar ettikten sonra, yaşadıklarını anlatan çok sayıda mağdur paylaşımı bulabilirsiniz.

İnternet o kadar büyüdü ki, istediğiniz gün, istediğiniz saat, istediğiniz dakika, duymak istediğiniz doğrultuda bilgiye ulaşabilirsiniz. Kendimizi rahat ve/veya bir tarafa ait hissetmek için, izlediklerimizde, dinlediklerimizde seçici davrandığımız, daha açık söylemek gerekirse, işimize geleni takip ettiğimiz, izlediğimiz, dinlediğimiz bir dönemdeyiz. Durum böyle olunca para kazanmak anlamında, terste kalınca tek suçlu, takip ettiğiniz, bilgi, al-sat sinyali beklediğiniz kişi midir? Bence hayır?

Kripto para dahil tüm yatırımlarda mutlak doğru, kesin yükseliş veya düşüş olmadığını anlamayanların sayısı çok fazla. Aslında her yön bir ihtimal. Bizim amacımız, kendimizi kazanma ihtimali en yüksek yönde konumlandırmak ve bunu yaparken tüm olasılıkları göz önünde bulundurmak. Pratikte ise yatırım yapmayı tercih ettiği yönden yana umut besleme (wishful thinking) ağır basıyor. Kar etme ihtimali yerine çoğunluk terste kalma ihtimalini arttırıyor.

Dönelim başlığa. Bu yazıyı teslim etmeye hazırlandığım günlerde, Bitcoin ve kripto paralar yükseliş yönünde hareketlenmeye başlamıştı. Bunda şaşılacak bir durum olmamasına rağmen çevremde ve sosyal medyada yükselişe sevinemeyen bir kalabalık olduğunu fark ettim. Kişisel gözlemimdir, genelleme yapmıyorum. Sadece bu sefer değil, çok kez aynı gözlemi yaptım. Neden sevinemiyorlar? Çünkü sadece düşüş yönünde fikir ve pozisyon sahibi oldukları için terste kalıyorlar. Neden sadece düşüşü düşünüyorlar? Daha çok ve hızlı kazanmak için…

Bilgiye sahip olmadan, özümsemeden, kullanıp tecrübe edinmeden yatırım yapmak, sadece cahillik ile açıklanamaz. Bence içerisinde heyecan arayışı, hayatın monotonluğundan kurtulmaya çalışmak, hayaller, ümitler ve hatta yatırımı kumarlaştırmak var. Kolay yol hiçbir zaman iyi sonuç vermez. Milyonda bir kez verse bile kalıcı olamaz. Finansal özgür olmanın yolu piyango oynamak değildir. Büyük ikramiyeyi kazananların, bir süre sonra başladıkları noktadan daha geriye düştükleri çok kez görüldü. Şans oyunu oynamak geçici bir süre heyecan veya zevk verebilir ama zararı, faydasından milyon kat daha fazladır. Net olarak altını çizmek istediğim yatırımda şans veya dışarıdan gelecek bilgi ön planda olmamalıdır. Kişinin kendi bilgisi, tecrübesi ve olasılık hesabı ancak kar getirir.

Tüm yazdıklarımın ilk adımı ise kendini bilmek yani farkında olmaktır. Bu anlamda lütfen kendi kendinize sorup, dürüstçe cevaplayın:

Yükselişe Sevinemeyenlerden misin?