Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek, 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşleri ile Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısına değer kattı.
Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek’in, Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısında yer alan 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.
2022 finans sektörü için oldukça hareketli bir yıl oldu. 1 Ocak 2022 tarihiyle yürürlüğe giren, Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik, dünya genelinde çok başarılı örneklerini gördüğümüz, on yıldan fazla geçmişi olan yenilikçi bir bankacılık iş modelinin ülkemizde de hayata geçmesine olanak sağladı. Böylece Türkiye’de yeni bir bankacılık dönemi resmen başlamış oldu. Yıl içerisinde dört farklı kurum BDDK’dan dijital banka kurmak için onay aldı ve çalışmalarına başladı. Architecht olarak bu gelişmeleri yakından takip ederek dijital bankaların ihtiyaç duyduğu tüm bankacılık süreçlerini uçtan uca tek bir platformda karşılayan Dijital Bankacılık Platformumuzu sektörün kullanımına sunduk. Türkiye’nin ilk dijital banka kuruluş iznini alan Hayat Katılım Bankası, Architecht’in geliştirdiği teknolojiye güvenerek bu alandaki altyapıyı bize emanet etti. Türkiye’nin önemli gruplarından Turgut Aydın Holding bünyesinde kurulan TOM Katılım Bankası da aynı şekilde teknoloji seçiminde Architecht’i tercih eden ikinci dijital banka oldu.
Böylelikle daha önce defalarca sıfırdan banka kurma deneyimine sahip olan Architecht, şimdi de Türkiye’nin ilk dijital bankalarını kurarak bu alandaki tecrübesi ile hem müşterilerine yardımcı oluyor hem de kısa sürede anahtar teslim çözümler sunuyor. 2023’te de farklı kuruluşlarla iş birliği yaparak dijital bankacılık alanında lider bir teknoloji sağlayıcısı olmayı planlıyoruz.
2022’nin bir diğer önemli gelişmesiyse açık bankacılık alanında GEÇİT altyapısının kullanılma sunulması oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 1 Aralık’ta yayınladığı basın bülteniyle; liralaşma stratejisinin dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni olan ödemeler alanı açık bankacılık hizmetlerini kullanıma açtığını duyurdu. Böylece bankalar, BKM tarafından geliştirilen ve taraflara standart açık bankacılık işlemleri sunulmasını sağlayan GEÇİT altyapısı üzerinden hizmet vermeye başlayacaklar. Bu gelişmeyle Türkiye’de açık bankacılığın resmi olarak başladığını söyleyebiliriz. Şu anda Kuveyt Türk, TCMB Açık Bankacılık servisleri için sertifika başvurusunu tamamlayan ve resmi onay alan bankalar arasında. İşte bu teknolojinin arkasında Airapi ürünümüz yer alıyor. Architecht olarak, uzun yıllar üzerinde emek harcadığımız Açık Bankacılık ve API Yönetim Platformumuz Airapi ile yeni döneme en hazır kuruluşlar arasında olduğumuzu ve Servis Bankacılığı için de altyapı sunduğumuzu vurgulamak isterim. 2023’te açık bankacılık ve BaaS alanında fintechlerle iş birliğimizi her geçen gün güçlendirerek bu alana yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Gördüğünüz gibi 2022 sektörümüz için oldukça hareketli geçti. Ancak Architecht için daha da hareketli bir yıl olduğunu söyleyebilirim. Sizlerin de bildiği üzere yılın son çeyreğinde Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri Grubuyla güçlerimizi birleştirdik ve çalışan sayımız 600’e yükseldi. Yeni dönemde Türkiye’nin en büyük katılım bankası Kuveyt Türk’ün tüm teknoloji ihtiyaçları Architecht tarafından karşılanacak. Büyüyen yeni yapılanmamızla, finans sektörüne geliştirdiğimiz çözümlerle hizmet vermeye ve yeni Ar-Ge projelerimizle ekosisteme katkı sağlamaya tüm hızımızla devam edeceğiz. 2023’te yeni ürün yatırımlarına da start vermeyi planlıyoruz. Ödeme sistemleri alanında kart ve pos çözümü olarak konumlandıracağımız ve global pazarı hedefleyen yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz. Sektörümüzde bu alanı domine eden kuruluşlar var fakat yaptığımız araştırmalar neticesinde alternatif çözümlere de ihtiyaç olduğu bir gerçek. Geliştirdiğimiz ürün; güncel teknolojilerin kullanıldığı, sürekli zenginleştirilen özellik seti ve tamamlanmış üçüncü parti sistem entegrasyonları ile anahtar teslim bir çözüm olarak öne çıkıyor. 2022’de dijital bankacılık alanında elde ettiğimiz başarıyı 2023 yılında ödeme sistemleri ürünümüzle devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Tüm bu çalışmaların neticesinde 2023 yılını da ödüllerle taçlandırmayı arzuluyoruz. Bildiğiniz gibi 2022’yi ödüllerle açtık, ödüllerle kapattık. Deloitte Technology Fast 50, TOBB 100 ve Bilişim 500 gibi sektörel indikslerde üst sıralardaki yerimizi korurken aynı zamanda Great Place To Work, IDC, Sardis, PSM Awards gibi birçok ödül töreninde süreçlerimiz ve ürünlerimizle yer aldık. Yeni dönemde hem yeni ürünlerimizle hem de insan kaynakları süreçlerimizle yeni başarılara imza atacağımıza inanıyoruz.
Biliyorsunuz biz bir teknoloji şirketiyiz. Teknoloji bizler için çok önemli ama Architecht’te en önemli kaynağımız her zaman insan. 2023 yılında da insan kaynağımıza yatırım yapmayı öncelikli hedeflerimiz arasına aldık. Büyüyen organizasyonumuzu daha da büyüterek 2023 yılında 700 kişiye ulaşmayı planlıyoruz. Yüksek kadın çalışan oranımızla yeni dönemde de bu alanda örnek kurumlar arasında yer almayı ve yeteneklerin tercih ettiği kurumlar arasında ilk sıralarda olmayı arzuluyoruz. Bu amaç doğrultusunda süreçlerimizi sürekli geliştiriyor ve yeni atılımlar yapıyoruz. 2023’te Train & Work, Tekno Kampüs ve TechTalent gibi istihdam odaklı eğitim ve staj programlarımızla geleceğin nitelikli yazılımcılarını yetiştirmek adına yeni projeler tasarlıyoruz. Tüm bunların yanında çalışma arkadaşlarımıza sağladığımız; rekabetçi ücretlendirme, gelişim fırsatları, akademik teşvikler, yurt içi ve yurt dışı sertifika programları ve huzurlu çalışma ortamıyla Türkiye’nin en iyi işverenleri arasında yer almaya devam edeceğiz.
Bu vesile ile Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’ün ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa iyilikler ve güzellikler getirmesini temenni ediyoruz.