Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Genel Müdürü Hande Sarıdal, 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşleri ile Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısına değer kattı.  

Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. Genel Müdürü Hande Sarıdal‘ın, Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısında yer alan 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz. 

Token Finansal Teknolojiler çatısı altında, ölçeği fark etmeksizin tüm işletmelere eşit koşullar sağlamak; karlılık ve verimlilik ile büyümelerini destekleyecek hizmetler sunmak ve son kullanıcının güvenli bir şekilde ödeme yapabilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana olduğu gibi 2022 yılında da sektördeki ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmeye odaklandık. İnovasyonu ve yoğun Ar-Ge yatırımlarını önceliklerimiz arasında üst sıralarda tutarak artırmayı sürdürdük. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC) konvansiyonel ve asıl gelir yaratan iş kolumuz olarak yer almaya devam ederken, 800 bin ÖKC ile şu an yüzde 50’den fazla pazar payına sahibiz. TSM merkezimizde günde 6,5 milyon adet işlem proses ediliyor.

VUK 527 tebliği doğrultusunda Türkiye’nin ilk entegre POS özelliğine sahip pompa yazar kasası Beko 1000 TR’yi geliştirdik ve onay sürecini tamamlayan ilk şirket olduk. Bu aynı zamanda akaryakıt istasyonlarının farklı ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve uzun yıllar boyunca kullanabilecekleri dayanıklılıkta bir ürün. Beko 400 TR Android POS cihazımızla entegre çalışıyor; opsiyonel olarak pompa yanında kredi kartı, nakit ve daha birçok yöntemle ödeme almaya imkân sağlıyor, istasyonlardaki yoğunluğu önlüyor. Ürünümüzün satışına Temmuz ayında başladık ve tüm Türkiye’de yüksek adetlerde satış ve kurulum sayısına ulaştık. 2023 sonu itibarı ile 13 bin istasyonda değişecek 64 bin yeni nesil pompa yazar kasanın büyük bölümünü sağlamayı hedefliyoruz.

Yemek kartı sektöründeki çalışmalarımız bu yıl da gündemimizdeydi. Sadece bir yemek kartı çözümü olarak değil, ödeme sistemlerinde farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek esnek bir teknolojik altyapı olarak baktığımız TokenFlex ile 2022 yılını 30 binden fazla kullanıcı ve 16 binden fazla üye iş yeri ile kapattık. 2023 yılında hem kullanıcı sayımızda hem de üye iş yeri sayımızda istikrarlı bir artış öngörüyoruz.

Fiziksel ödeme cihazları ile verdiğimiz hizmeti, 2020 yılında Token Finansal Teknolojiler’in iştiraki olarak kurduğumuz benim de liderlik ettiğim Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. şirketimiz ile online ödeme ve elektronik para tarafına taşıdık. 2022 yılı Ağustos ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ödeme ve elektronik para kuruluşu olarak faaliyet lisansı aldık. Koç ekosisteminin desteği ve Token’ın fintech deneyimiyle işletmelerin ve kullanıcıların tüm dijital ödeme ihtiyaçlarına Ödero markamızla uçtan uca çözüm sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Ödero Sanal POS, Link ile Ödeme, Ödero Pazaryeri ve Kart Saklama gibi çözümlerimiz kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırıyor. Ödero E-cüzdan ise 2023 yılında kullanıcılarımıza sunacağımız çözümler arasında.

Türkiye’de Ödero ile yaptığımız çalışmalara yurt dışında Odero markamız ile uluslararası boyut kazandırmayı hedefliyoruz. 2021 yılının başında Romanya’da Token Payment Services Srl şirketimizi kurduk. Romanya’da geliştirdiğimiz bu ürün ve servisleri Polonya, Macaristan ve Balkan ülkelerine yaymayı hedefliyoruz. 2022 yılının Nisan ayında Orta Asya’ya giriş yaparak, Azerbaycan ofisimizi açtık. Buradaki lokal ve stratejik ortaklarımızın da desteği ile e-ticaret ve POS alanında büyümeyi hedefliyoruz. Özbekistan, Kazakistan gibi komşu ülkelere ürün ve servisleri götürmeyi planlıyoruz.

Yeni yılda, kullanıcıların ödemeler alanındaki farklı ihtiyaçlarını tek platform üzerinden yönetmesini sağlayacak bütünleşik çözümlerinin ve bizimle çalışan işletmelere önemli maliyet ve verimlilik avantajları getirecek yeni ürünlerin üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.

Ülkemizden fintek alanında çok değerli şirketler çıkıyor ve yatırım ilgisi de devam ediyor. 2023 yılında da bu trendin devam edeceğini, işletmeler ve son kullanıcılar için geliştirilmekte olan ürün ve hizmetlerin hem derinlik hem de yaygınlığının artmasını bekliyoruz.