Türkiye’de dijital güvenlik alanında öncü hizmetleri ile adını duyuran ArkSigner, KYB alanında çalışmaları ile ülkesinin yanında olmayı sürdürüyor.

İşletme ve kurumların tüzel müşterilerinin kimlik tespitini yapmak için kullandıkları KYB son dönemin en önemli konularından biri. Dijital kimlik doğrulama yöntemlerinin yeni bir bakış açısı ile kullanıldığı KYB süreçlerinin önemi olağanüstü durumlarda bir kez daha anlaşıldı.

Örneğin yardım kuruluşlarına yapılan nakdi ve ayni yardımların kontrol altında tutulamaması ciddi mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Kara para aklama işlemlerinin de risk teşkil ettiği bu dönemde kimlik tespiti ve doğrulamanın şüpheye yer bırakmayacak şekilde gerçekleştirilmesi oldukça kritik. Peki, nasıl?

KYB Nedir, Neden Yapılır?

Know your business süreçleri uzaktan verilen hizmetlerde tüzel kişilerin kimlik tespiti ve doğrulamasının yapılması için gerçekleştiriliyor. Süreçlerde tüzel kişinin resmi bilgilerinin kontrolünün yanı sıra yetkili kişinin tüzel kişi ile ilgili ilişiğinin tespit edilmesi de sağlanıyor. Bu noktada KYB ve KYC işlemlerinin iç içe gerçekleştirildiğini söylemek mümkün.

 

 

Dolandırıcılık ve Kara Para Aklama Olasılıklarını KYB ile Önlemek Mümkün mü?

Finansal işlemlerde yeni teknolojilerin kullanılması bireysel kullanıcıların yanında kurumsal kullanıcılar için de son derece pratik. Bununla birlikte kurumsal işlemlerde yapılan anlaşmalar, konuşulan meblağlar oldukça büyük. Bahsi geçen büyük meblağların yetkililere ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması aşamasında titiz bir çalışmanın yürütülmesi oldukça önemli. Bu konuda denetim süreçlerinin yanında finans işlemlerinin geliştirilmiş KYB teknolojileri ile izlenmesi de gerekiyor. Yani KYB, ciddi bir güvenlik açığını ortadan kaldırabilir.

KYB Hangi Aşamalarda Kullanılabilir?

KYB’de esas olan yetkilinin kuruluşa resmi bir yol ile bağlı olup olmadığının belirlenmesi. Bu noktada KYB sürecini KYC süreçlerinden ayrı düşünmek mümkün değil. İlk olarak kişinin KYC yöntemi ile kimlik tespitinin yapılması gerekiyor. Uzaktan verilen hizmetlerde kimlik tespitinin dijital araçlarla yapılması ise işlemin güvence altına alınması için ilk koşullardan biri. Çünkü dijital yolla yapılan kimlik tespiti ve doğrulamasında sahtecilik, dolandırıcılık ve gerçek olmayan işlemlere geçit yok!

Örneğin artık bir holding patronu kuruluşu adına banka hesabı açtırabilecek. Bunun için kişisel kimlik tespitinin ardından yetkilinin kuruluş ile resmi ilişiği de KYB süreci ile kontrol edilecek. Ek olarak tüm faktoring şirketlerinin banka işlemlerini kurumsal düzeyde gerçekleştirmesi de KYB düzenlemesi ile mümkün olacak. Şimdilik taslak aşamasında olan KYB mevzuatı içinse geri sayım çoktan başladı.

ArkSigner KYB Çözümleri ile Türkiye’nin Yanında!

Türkiye’de dijital güvenlik alanında öncü hizmetleri ile adını duyuran ArkSigner, KYB alanında çalışmaları ile ülkesinin yanında olmayı sürdürüyor. Tüzel kişilerin kimlik tespitinin yapılması için özelleştirilecek yerli teknolojileri ile ArkSigner, olağanüstü durumların yönetilmesinde kamu ve özel kuruluşlar ile yaptığı iş birliklerini artırmayı hedefliyor.