T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda hazırlanan ve ilki geçtiğimiz yıl yayımlanan “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısı yayımlandı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından paylaşılan kamuoyu açıklamasını aşağıda bulabilirsiniz.
Finans Ofisimiz koordinasyonunda hazırlanan ve ilki geçtiğimiz yıl kamuoyuyla paylaşılan "Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu”nun yeni sayısı yayımlandı.
Detaylı bilgi için: https://t.co/ON3rFrqQrV pic.twitter.com/oyo1JFtpTO
— T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi (@cbfinans) March 13, 2023
Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu’nun yeni sayısı yayımlandı
Yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara, girişimcilere ve akademik literatüre referans sağlamak üzere T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2022, ülkemiz finansal teknolojiler sektörüne ilişkin gelişmeleri ve verileri güncel ve doğru şekilde ekosisteme sunacak. Bu yılın raporunda, fintek sektöründe son yıllarda hayata geçirilen ve sektörün gelişimine ön açan düzenlemeler detaylı bir şekilde açıklandı.
İlk defa 2021 yılında yayımlanan Raporun, ekosistemdeki gelişmeleri güncel şekilde aktarmak üzere, sektörle her yıl düzenli bir şekilde paylaşılması planlanıyor.
İnovasyon dostu düzenlemeler hayata geçirilmeye devam ediyor
Fintek şirketlerinin güçlendirilmesini, bankaların dijitalleşmesini teşvik etmeyi ve açık bankacılığın önünü açmayı hedefleyen düzenlemeler için çalışmalar, son yıllarda hız kazanmaya başladı. 2022 yılı başından itibaren yürürlüğe giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun “Dijital Bankacılık ve Servis Modeli Bankacılığı” düzenlemesi kapsamında, bugüne kadar 4 adet dijital bankaya kuruluş izni verildi. 2022 yılında açık bankacılık alanında ödeme hizmetleri veri paylaşım servisleri API ilke ve kuralları yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi A.Ş. iş birliğiyle, kurum içi beşerî teknik kaynaklar ile geliştirilen ve tarafların açık bankacılık işlemleri sunmasını sağlayan “Açık Bankacılık Geçidi (GEÇİT)” altyapısı hayata geçirildi. Dijital ekonomi yol haritasının önemli bir bileşeni olan açık bankacılık sistemi, bu gelişme ile kullanıma açıldı. 2022 yılında ödeme ve elektronik para kuruluşları da FAST Sistemine dahil edildi. 2022 yılında ayrıca Merkez Bankası öncülüğünde yürütülen “Dijital Türk Lirası Projesi” kapsamında Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Fintek yatırımları 2022 yılında rekor kırdı
Aktif olarak 629 fintek şirketinin faaliyet gösterdiği Türkiye Fintek ekosisteminde, 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 90 milyon doları aşkın yatırım gerçekleşti. Bununla birlikte, 2022 içerisinde çıkış yapan fintekler hisselerini 26 milyon dolara sattı. Ülkemizde son 5 senedir her yıl ortalama 76 fintek girişimi kurulurken, düzenlemelerde yapılan değişikliklerle birlikte bu ortalamanın daha da yukarı çıkacağı öngörülüyor. Fintek alanları incelendiğinde Türkiye’de, 250 ödeme teknolojisi girişimi, 92 blokzincir ve kripto varlık girişimi ile 89 bankacılık teknolojileri girişimi bulunuyor.
Sektörü güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz
Şirket kurulumu 2022 yılında gerçekleşen fintek temalı ve teknopark statüsünde İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan “İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü A.Ş.”nin yakın zamanda faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Bunun yanı sıra Finans Ofisimiz koordinasyonunda, ülkemiz fintek ekosistemine ilişkin eylem planının ortaya konulması amacıyla hazırlanan “Millî Fintek Strateji Belgesi” çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde kamuoyu ile paylaşılması hedeflenen belge, finansal teknolojiler sektörünün gelişimi için yol haritası niteliği taşıyacak.
Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel AŞAN’ın konu ilgili açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.
Finans Ofisimiz, ülkemizin finansal teknoloji (fintek) alanında dünyanın önemli ve önde gelen ülkeleri ve toplumları arasında bulunmasını hedeflemektedir.
Ülkemizde finans sistemi, teknolojik dönüşümün etkisiyle farklı bir evreye geçmektedir. Teknoloji kullanımı ve dijitalleşme açısından güçlü bir konuma sahip olan ülkemizdeki finansal teknoloji ekosistemi, fiziksel işlemlerin dijitalle yer değiştirdiği bu süreçte, hem finansal kuruluşların hem de girişim sermayesi fonlarının gözde dikeylerinden olmaya devam etmektedir. Finansal kuruluşlar, kurdukları fonlar ile finteklere yatırım yaparken, hızlandırma programları ile daha çok fintek girişimi çıkması için ekosisteme destek olmaktadır.
Finansal hizmetleri yenileyen, hızlandıran ve özgün yaklaşımıyla tamamlayan finansal teknolojiler sektörü, iktisadi ve ticari hayatımızın merkezine doğru ilerlemekte, satın almalar ve birleşmeler yoluyla farklı ülkelere de açılmaktadır. Fintekler, e-ticaretten fatura ödemelerine, para transferi hizmetinden kitle fonlamasına, mikro kredilerden açık bankacılığa ve sürdürülebilir ekonomiden katılım finansa kadar insanımızın ve işletmelerimizin yaşamını kolaylaştırmakta ve finansal kapsayıcılığı artırmaktadır. Ayrıca dijital veri ve algoritmaların dönüştürücü etkisi, yapay zekâ destekli sistemlerin üretim süreçlerini ve finansal kapsayıcılığı sürekli geliştirmektedir.
Fintek alanındaki gelişmelerin ülkemizin finansal istikrarını, güvenliğini ve gelişmesini sürdürebilmesine yardımcı olmasının yanı sıra; yeni ekonomik kaynakların ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi, küresel finans ve teknoloji alanındaki fırsatların yakalanması ve ekonomik okuryazarlığın artırılması gibi çok çeşitli alanlarda direkt ve dolaylı olarak kullanılabilecek araçlar ortaya koyduğunun bilincinde olan Finans Ofisimiz, “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Milli Teknoloji Hamlesi” doğrultusunda, ülkemizdeki finansal teknolojilerin nabzını tutması ve genel perspektiften kamuoyuyla paylaşılması amacıyla, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların katkısıyla ikincisini yayımladığımız “Türkiye Fintek Ekosistemi Raporu”muzun sektörümüze faydalı olmasını temenni ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.