Visa İnovasyon Programı, dördüncü dönem mezunlarını verdi. Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın 2023 dönemi için başvuru süreci 7 ülkede başladı!

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na dair sorularımızı Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Başkanı Jak Telyaz’a iletirken, programın 4 Dönem Mezunları olan Alternatif SuperApp, Enno Wallet, MonoPayments, Qumpara ve Yancep’e mercek tuttuk.

Visa ve Hackquarters ortaklığında hayata geçen Visa İnovasyon Programı, dördüncü dönem mezunlarını verdi. Yereldeki başarısının ardından, Visa Avrupa İnovasyon Programı adını alan programda, beşinci dönemin startı da verildi.

Türkiye dijital ödeme ekosisteminde inovasyonu destekleme ve hızlandırma hedefiyle 2019 Mayıs ayında hayata geçen Visa Avrupa İnovasyon Programı, şu anda Visa’nın Güney Avrupa bölgesinde yedi ülkede sürdürülen uluslararası bir iş birliği platformu haline gelmiş durumda.

Fintech’leri, Visa’nın Güney Avrupa bölgesindeki iş ortağı olan bankalar, e-para kuruluşları ve iş yerlerinin yanı sıra, mentor ve alanında uzman eğitmenlerden oluşan uluslararası bir inovasyon ekosisteminin üyesi haline getirmeyi de hedefleyen program, bu sayede uluslararası iş birliği potansiyellerini arttırıyor.

 

Visa İnovasyon Programı’nın yerel başarısı sınırları aştı, Visa Avrupa İnovasyon Programı ile büyümesini bölgesel çapta sürüyor!

2022 yılında başlayan genişlemenin ilk adımı olarak programın İspanya’da hayata geçmesine Visa’nın Türkiye ekibi ve Hackquarters ekibi önderlik etmişti. Diğer bir deyişle programın Türkiye’deki birikimi yurt dışına ihraç edilmiş oldu. Program şu anda Türkiye, Yunanistan, İspanya, Portekiz, İtalya, Kıbrıs ve Malta’da devam ediyor.

Finansal teknoloji alanında yeni oyuncuları ve yeni çözümleri destekleyerek kartlı ödemeler pazarının büyümesini de sağlayan program, şimdiye dek Güney Avrupa bölgesi genelinde 900’den fazla başvuru aldı ve 72 fintech programa dahil oldu. Program sırasında fintech’ler 68 yeni ürüne imza attılar, 84 yatırım turuna girerek toplamda 350 milyon Euro’dan fazla yatırım aldılar.

Programın ilk katılımcılarından biri olan Bulgaristan’dan Payhawk isimli fintech’in 2022 yılında unicorn olduğunu da belirtmekte fayda var.

Programın Türkiye’deki 4. dönemi süresince banka ve diğer kurumlarla 17 iş birliği gerçekleştiren ve toplam 1,3 milyon USD yatırım alan Alternatif SuperApp, Enno Wallet, MonoPayments, Qumpara ve Yancep’e başarılarının devamını diliyoruz.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na dair sorularımızı Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Başkanı Jak Telyaz’a iletirken, programın 4 Dönem Mezunları olan Alternatif SuperApp, Enno Wallet, MonoPayments, Qumpara ve Yancep’e mercek tuttuk.

 

Yurt Dışına Açılımın İlk Adımlarını Attık!

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı 4. Dönem Mezunu Yancep’in Kurucu Ortağı Hilmi Kaya ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Girişiminizi ve kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Yancep bir birikim ve yatırım uygulaması. Kullanıcıların risk tercihlerine ve seçtikleri hedeflere göre portföylere yatırım yapmalarını sağlayan bir fintech girişimiyiz.

Çıkış hikayemiz pandemi dönemine uzanıyor. Pandemi ile birlikte bireysel yatırımcı sayısı hem Türkiye’de hem globalde artmaya başladı. Bu dönemde gördüğümüz problemlerin en büyüğü şuydu: Finansal okuryazarlığı çok yüksek olmayan veya sürekli piyasayı takip etmeye vakit ayıramayan bireyler “Neye yatırım yapmalıyım?” sorusuna cevap bulamıyorlardı. Kulaktan dolma bilgilerle yatırım yapıp yanlış kararlar verebiliyorlardı. Bu problem başka ülkelerde nasıl çözülüyor araştırmaya başladık. Gördük ki gelişmiş ülkelerde yatırım yapan bireylerin büyük bir çoğunluğu bireysel yatırım danışmanı hizmeti alıyor ya da yeni nesil robo-danışman uygulamalarını kullanıyor. Böylelikle çok ciddi bir finansal analiz ya da piyasa takibi yapmadan birikim ve yatırım yapabiliyorlar. Yancep olarak bu hizmeti ülkemize sunmak istedik ve yola çıktık.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na başvururken henüz mobil uygulamamızı lanse etmemiştik ve ürün geliştirme aşamasındaydık. Visa, finansal teknolojiler alanında lider bir kuruluş ve globalde Yancep gibi birçok girişimin gelişmesine katkı sağlamış bir inovasyon programı yürütüyorlar. Bu nedenle Yancep’in gelişimine doğrudan katkı sağlayacağını düşündük ve programa başvurduk.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı girişiminize nasıl bir katkı sağladı?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın Yancep’e üç alanda katkısı oldu. Öncelikle aldığımız eğitimler ve mentorluklarla ürün geliştirme aşamasında doğru stratejileri belirledik. Mentorlardan aldığımız geri bildirimler ile ürün ve pazar uyumunu yakaladık.

Programın bize ikinci katkısı iş birliği ve partnerlikler alanında oldu. Program sayesinde birçok banka ve e-para kuruluşu ile görüştük ve hizmetlerimizi aktardık. Potansiyel iş birliklerini planladık. Programa katılan bir diğer fintech ile de iş birliği sürecini başlattık.

Son olarak da program sayesinde yurt dışına açılımın ilk adımını attık. Azerbaycan’da düzenlenen bir etkinliğe Visa Avrupa İnovasyon Program girişimleri olarak davet edildik. Azerbaycan’daki bankalar ve regülatör kurumlarla tanıştık ve uygulamamızı sunduk. Azerbaycan’da faaliyet göstermek için ön çalışmaları planladık.

 

İşlerimizi Bir Adım İleriye Götürdük!

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı 4. Dönem Mezunu Alternatif SuperApp’in CEO’su Göktürk Yetim ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Girişiminizi ve kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Macellan’ın son ürünü Alternatif SuperApp, her işletmenin kendi dijital cüzdan altyapısını oluşturabileceği B2B’yi hedefleyen bir finansal teknoloji altyapısı. Ayrı bir üye iş yeri uygulaması, cüzdanların ve kampanyaların listelenmesi ve ödeme gerçekleştirilebilmesi için B2C’nin kullanabileceği bir pazar yeri mobil uygulamasından oluşuyor.

Alternatif SuperApp işletmelere sunduğu dijital cüzdan, sadakat ve müşteri analitiği gibi birçok özellik ile her işletmeyi bir fintech’e dönüştürüyor. İşletmeler, artık kendi cüzdanları ile ödeme alabilir hale geliyor. Müşteriler ise sadece telefonları ile (QR kod) ödeme yapabiliyor. Alternatif SuperApp’i kullanan işletmeler kendi uygulamasını geliştirmek gibi büyük bir teknoloji ve pazarlama (uygulama indirme ve tutundurma) maliyetinden kurtulmuş oluyor. Alternatif SuperApp ile işletmeler bütün ihtiyaçlarını tek bir yerden yönetebilir hale geliyor. 

Alternatif SuperApp olarak yakın zamanda ülkemizdeki en büyük kitle fonlamasını tamamladık ve bugün 230.000’den fazla kullanıcımız ile onlarca markamıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Aldığımız yatırımla önce Türkiye’de derinleşmeyi hedefliyoruz, sonrasında ise Azerbaycan ve Dubai gibi pazarlara açılarak global bir unicorn olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. 

Özellikle bizim gibi gelecekte tüm dünyada ulaşılabilir ve kullanılabilir bir uygulama olmayı hedefleyenler için yurtdışı vizyonu hayati bir önem arz ediyor. Visa’nın global bir marka olması programa katılmamızdaki en büyük motivasyonlardan biriydi.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?

Programın sunduğu networking ve mentorluk süreçleri bir start-up olarak bize oldukça cazip geldi.

Visa’nın fintech alanındaki en büyük markalardan biri olması ve bu konuda büyük bir deneyime sahip olması ileriki süreçlerde karşılaşacağımız zorlukları aşmamız konusunda bize yol gösterebilir diye düşündük.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı girişiminize nasıl bir katkı sağladı?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın en kıymetli faydalarından biri sektörün önde gelen isimleriyle fikir alışverişi yapabilmek oldu diyebiliriz. Onların mentorluğu bizim gibi yolun başında olan şirketler için çok kritik. Sadece mentorluk değil network açısından da ekosistemde yer etmiş, işini iyi bilen kişilerle tanışmak oldukça keyifliydi. 

Globalde açılmayı düşündüğümüz ülkelerdeki kurumlarla iletişime geçtik, yol haritasını şimdiden oluşturmaya başladık. Bu da bizi ve ekibimizi çok heyecanlandırdı.

Farklı sektörlerden girişimlerle iş birliği yapmak girişimimizin büyüme yolculuğunda çok faydalıydı. Bu tarz iş birliği fırsatlarının bizim inovasyon sürecinde bir adım önde olmamızı sağlayacağına inanıyoruz. Bu fırsatlar sayesinde, sektördeki en iyi fikirleri ve uygulamaları keşfedebilir hale geldik. Ayrıca sektörün önde gelen isimlerinden alacağımız geri dönüşler ve farklı fikirler girişim yolculuğumuza ışık tuttu. 

Program süresince, pazarlama ve finans gibi birçok alanda verilen eğitimler, ekip için yol gösterici oldu. Ayrıca, yeni müşterilerle iletişime geçmek heyecan vericiydi. Bize sunulan network sayesinde yeni ve güçlü partnerler edindik. İşleri bir adım ileriye götürebilme noktasında bu programa katılmanın her zaman faydasını gördük diyebiliriz. 

 

Fintech Alanındaki Yeteneklerimizi Geliştirdik!

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı 4. Dönem Mezunu Qumpara’nın Kurucu Ortağı Nilhan Gür ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Girişiminizi ve kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Qumpara dijital bir ödüllendirme platformu. Mobil uygulamamızda anons ettiğimiz kampanyalar ile alışverişçiler çevrelerindeki satış noktalarından günlük ihtiyaçlarına yönelik faydaları keşfediyorlar. Alışverişlerden sonra da fatura ya da fişini uygulamaya yükleyerek promosyondan yararlanmak mümkün hale geliyor.

Qumpara ile alışverişçiler hem anında bir dijital hediye çeki ya da kupon, hem de bizim Qum adını verdiğimiz para birimimizle bir dijital para kazanıp, biriktirdiği paraları yine çeşitli iş ortaklarımızdan dijital ödüllere dönüştürebiliyor.

Tüketim markaları açısından baktığımızda bu markaların, farklı tüketici gruplarının ihtiyaçlarına göre esnek promosyon kurguları yaratmasını ve dinamik şekilde yönetebilmesini sağlıyoruz. Ve elde ettiğimiz veri ile bu alışverişçileri daha iyi anlayabilmesine yardımcı oluyoruz. Böylece sürekli bir satış artış etkisi yaratabiliyoruz.

Özetle Qumpara markalar ve perakendeciler için, bir yandan fiyat stratejisini korurken, bir yandan da alışverişçisine net fayda sunabilmesini sağlıyor ki günümüz ekonomik koşullarında bu daha da önemli hale geldi. 

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?

Pazara çıktığımız andan itibaren Qumpara alışverişin fiziksel ve dijital dünyaları arasında bir köprü oldu. Stratejik olarak bu iki dünya arasındaki köprü fonksiyonunu daha da geliştirmek ve alışverişin ödeme aşamasında da fayda sunmak adına Qumpara’ya ödeme fonksiyonları katma noktasına geldik. Ve bu adımı atarken stratejik olarak bize en doğru katkıyı sağlayacağına inandığımız için Visa Avrupa Inovasyon Programı’na katıldık.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı girişiminize nasıl bir katkı sağladı?

Visa Avrupa İnovasyon Programı, bizim fintech alanındaki yeteneklerimizi geliştirmemiz için çok önemli bir fırsattı. Program bizim gerek yurt içinde gerekse yurt dışında fintech ekosistemindeki doğru partnerlerle bir araya gelmemizi sağladı. Özellikle yurt dışı açılımlarımızı yaptığımız bu dönemde yurt dışı yatırımcılar ve Visa iş ortakları ile bir araya gelerek planlarımızın hızlanmasına katkı sağladı.

Biz lansmanımızı 2017 senesinde yaptık. O günden beri de 300’ün üzerinde ulusal ve uluslararası markaya hizmet verdik, veriyoruz. Şu anda 2 milyonu aşan kullanıcımız var ve bugüne kadar dağıttığımız ödül değeri 200 Milyon TL’yi aştı, ki markalara yarattığımız satış 3,5-4 Milyar TL değerinde.

Önümüzdeki aylarda cüzdan fonksiyonlarımızı devreye alarak, ödeme araçlarının bugüne kadar perakende firmalarına sağladığı faydaları raftaki ürünü olan tüketim markalarına taşımayı hedefliyoruz.  Halihazırdaki 2 milyondan fazla Qumpara kullanıcısının ödeme aracı olarak da uygulamayı kullanmasını hedefliyoruz.

Bir diğer önemli adım yurt dışı açılımlarımız. Geçtiğimiz aralık ayında Azerbaycan, Almanya ve İngiltere’de uygulamayı lanse ettik. Bu ülkelerdeki operasyonumuzu stabil hale getirerek yeni ülkelere açılmak, 2023 için öncelikli planımız.

 

Kurumsal İş Birlikleri Kurma Şansı Yakaladık!

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı 4. Dönem Mezunu MonoPayments’ın CEO’su Hüseyin Mert ile gerçekleştirdiğimiz röportajı aşağıda bulabilirsiniz.

 

Girişiminizi ve kuruluş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Finans profesyoneli Kemal Martı ile birlikte kurduğumuz MonoPayments ile uçtan uca “No Code” ödeme çözümleri sağlıyoruz. Kurucu ortakların farklı sektörlerden gelmelerinin iyi bir sinerji yarattığını düşünüyoruz. İşte bu yüzden MonoPayments’ı sadece yazılım şirketi olarak değil, finansı çok iyi bilen bir yazılım şirketi olarak tanımlıyoruz.

Güncel yasal mevzuatlarla uyumlu, ölçeklenebilir, minimum kaynak tüketen, hızlı adapte olabilen, ‘’No Code’’ hazır ürünlerimiz TCMB, SPK ve BDDK mevzuatlarında istenen bilgi teknolojileri gereksinimlerini tamamen karşılıyor. Ayrıca İngiltere ve Avrupa Birliği ödeme sistemleri standartlarıyla da tamamen uyumluyuz. 2016’dan bugüne yaptığımız yatırımlar sayesinde, müşterilerimizin dünyaya açılmaları için globaldeki birçok finansal kurumla entegre hale geldik.

Kısacası, özellikle fintech alanında uzmanlaşmış geliştirme ekibimizle anahtar teslim çözümlerimizi sunarken müşterilerimize, “Siz business kısmına odaklanın geri kalan bütün teknik altyapıyı bize bırakın” diyoruz.

E-cüzdan ve WaaS (wallet as a service), payment gateway, açık bankacılık alanında ürünlerimizi müşterilerimize sunarken ayrıca bir dijital bankanın bütün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 

Elektronik para ve ödeme kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, e-ticaret platformları, super app’ler, açık-kapalı cüzdan ihtiyacı olan şirketler MonoPayments’ın alt yapısını kullanıyorlar.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na katılmaya nasıl karar verdiniz?

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na, pazardaki ihtiyaçları daha yakından analiz etmek ve fintech inovasyonlarına öncülük edebilmek için katıldık. Programın daha önceki yıllardaki mezunlarını inceleyip ve katettikleri yolu görünce programın sadece Türkiye için değil bütün dünyaya hitap ettiğini gördük.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı girişiminize nasıl bir katkı sağladı?

Visa Avrupa İnovasyon Programı sayesinde kurumsal iş birlikleri kurma şansı yakalarken ayrıca dijital bankacılık çözümlerimizi Avrupa ve İngiltere pazarlarına sunmaya başladık. Program dahilindeki diğer katılımcılarla yaptığımız kolektif çalışmalar sayesinde Atina’daki Visa Demo Day’de ödüle layık görüldük.

 

VISA AVRUPA İNOVASYON PROGRAMI İLE İYİ UYGULAMALAR YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR!

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’na dair sorularımızı Visa Güney Avrupa İş Geliştirme Başkanı Jak Telyaz’a ilettik.

 

Visa Avrupa İnovasyon Programı’nı sizden dinleyebilir miyiz. Programdan şimdiye dek kaç fintech mezun oldu? Hangi aşamalardan geçtiler?

2019 yılında Hackquarters iş birliği ile hayata geçirdiğimiz Visa Avrupa İnovasyon Programı dördüncü dönemini de tamamladı. Programa başlarken dijital ödeme ekosisteminde inovasyonu desteklemek ve hızlandırmak, fintech’leri uluslararası ağımızın gücünden yararlanarak yurt dışına açmak ve finansal teknoloji alanında yeni oyuncuları ve yeni çözümleri destekleyerek kartlı ödemeler pazarının büyümesi ve çeşitlenmesini sağlamak gibi hedeflerimiz vardı. Bugün bu hedeflerin tümüne ulaştığımızı ve hatta hayal ettiğimiz noktanın da ötesine geçtiğimizi söyleyebilmek mutluluk verici.

Başlangıçtan bugüne dek ülkemizden programa dahil olan 20 fintech başarıyla ve kayda değer bir gelişimle programdan mezun oldu. Global ağımız sayesinde fintech’ler geliştirdikleri yerel çözümleri uluslararası pazarlara ihraç ettiler, yeni ürün ve iş birliklerine imza attılar ve dört dönemde toplamda 7,5 milyon Euro’nun üzerinde yatırım almayı başardılar.

 

Programın yerelden evrensele doğru ilerleyen bir başarısı var. Visa Avrupa İnovasyon Programı şu an kaç ülkede sürdürülüyor?

Sizin de söylediğiniz gibi programın bir diğer başarısı, yerel bir programdan bölgesel bir programa evrilmesi oldu. Önce Türkiye de dahil 3 ülkede yerel olarak uygulanan program, şu anda Visa’nın Güney Avrupa bölgesinde Türkiye’nin yanı sıra İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta olmak üzere 7 ülkede sürdürülen uluslararası bir iş birliği platformu haline geldi. Bu gelişmelerle birlikte programın ismi de Visa Innovation Program Europe (Visa Avrupa İnovasyon Programı) oldu.

Genişlemenin ilk adımı olan İspanya’da Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın uygulanmasına Visa Türkiye ekibimiz ile Hackquarters ekibi önderlik etti. Diğer bir deyişle program kapsamında Türkiye’de elde edilen birikim ve iyi uygulamalar yurt dışına ihraç edilmiş oldu.

 

Türkiye’de dördüncü dönem girişimleri mezun oldu. Program süresince fintech’ler hangi imkanlara kavuştu?

Türkiye’de Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın bir dönemini daha başarıyla tamamladık.  Bu sene Alternatif SuperApp, Enno Wallet, MonoPayments, Qumpara ve Yancep mezun oldular. Bu fintech’ler program süresince banka ve diğer kurumlarla 17 pilot çalışma (POC) gerçekleştirdi. 52 saatlik eğitim ve 60 saatin üstünde mentorluk aldılar. Uluslararası boyutta ölçek büyütmek amaçlı İngiltere, Hollanda, Katar, İskandinav ülkeleri ve ABD gibi ülkelerle iş geliştirme toplantıları yaptılar. Program sırasında fintech’ler tarafından toplanan toplam yatırım tutarı 1 milyon Euro’yu aştı. Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın kendilerine ve ürünlerine katkılarını onlardan duymak, gelişimlerinde desteğimizin olduğunu bilmek hem çok güzel hem de programımızı daha iyi noktalara taşımak için bizlere iyi bir motivasyon sağlıyor.

 

Beşinci dönem başvurularını başlattınız. Yeni dönemde hangi temaları belirlediniz? Programa dahil olmak isteyen fintech’ler nasıl bir yol izlemeli?

Bu güzel gelişmelerin ve dönemin ardından şimdi de beşinci dönemi başlatmaktan dolayı mutluyuz. Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın yeni dönem başvuruları 14 Nisan’a kadar devam ediyor. Yeni dönemde beş tema etrafında ürün veya çözümlere sahip yenilikçi fintech’ler dahil olacak.

Bu yılki temalarımızı:

  • Yeni nesil ödeme deneyimleri
  • İş yerleri ve KOBİ’lerin güçlendirilmesi
  • Akıllı ve sürdürülebilir gelecek
  • Yeni ödeme akışları
  • Gömülü finans

olarak belirledik.

Fintech’lerimizi 14 Nisan tarihine kadar visainnovationprogram.com’dan başvurarak Visa Avrupa İnovasyon Programı’nın bir parçası olmaya ve girişimlerini daha da ileriye taşımaya davet ediyoruz.