Ekonomist ve Araştırmacı Çağla Karabacakoğlu, Fintechtime Temmuz sayısı için yazdı ” Açık Bankacılıkta Son Trendler”.

Açık bankacılık, daha fazla rekabet, finansal kapsayıcılık ve doğrudan borçlandırma çağını sona erdirerek tüm finansal hizmetler sektörünü yeniden şekillendiriyor.  Açık bankacılığın, finansal hizmetlerin kullanılma ve erişilme şeklini iyileştireceği açıkça görülüyor. Bu makalemde 2023’te beklediğimiz yedi Açık Bankacılık trendini ele aldım.

 

Açık bankacılık, daha fazla rekabet, finansal kapsayıcılık ve doğrudan borçlandırma çağını sona erdirerek tüm finansal hizmetler sektörünü yeniden şekillendiriyor.

Birkaç yıl geriye gidersek, finansal hizmetlerde çalışan pek çok kişi, açık bankacılığın sunacağı genişleme oranını asla hayal edemezdi. Teknolojideki yenilikler sayesinde bankacılık sektörü, müşterilerine ara sıra veya düzenli olarak aldıkları finansal hizmetlerle gelişmiş bir deneyim sunabiliyor. Sonuç olarak, açık bankacılık, finansal hizmetlerin kullanılma ve erişilme şeklini iyileştireceği açıkça görülüyor.

Para yönetimi ve çevrimiçi ödemeden önemli ölçüde daha düşük oranlara kadar, bankacılık ve hatta kredi alma şeklimiz sonsuza dek değişme yolunda. Açık bankacılık henüz emekleme aşamasında, ancak araştırma raporları büyüme hızının artacağını gösteriyor. Örneğin, Polaris Market Research tarafından yakın tarihli bir rapora göre, açık bankacılığın 2030 yılına kadar 128,12 milyar dolarlık bir değere ulaşması bekleniyor.

 

Açık Bankacılık Nedir?

Açık Bankacılık, müşterilerin mali verilerine birden çok kaynaktan erişmesine olanak tanıyarak, mali durumları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını ve daha doğru kararlar vermelerini sağlayan bir sistem.

Ayrıca, Açık Bankacılıkla, bankalar ve yetkili diğer kurumlar size yardımcı olacak hizmetler sunabilmek için sizin izninizle banka hesabınıza güvenli, sınırlı erişim sağlar. Örneğin, bütçeleme tavsiyesi veya diğer finansal ürünler için tavsiyeler bunlardan bazıları.

Açık Bankacılıkta Son Trendler:

İşte 2023’te beklediğimiz yedi Açık Bankacılık trendi:

  • Global Erişim
  • Yaşam Maliyetiyle Mücadele Yardımı
  • KOBİ’lerin Desteklenmesi
  • Açık Finans
  • Dolandırıcılıkla Mücadele
  • Değişken Yinelenen Ödemeler
  • Yeni Finansal Ürünler

 

1.Global Erişim

Açık Bankacılık, kendi özel pazarlarına ilişkin derin içgörülere sahip birçok ulusal ve bölgesel oyuncuya sahip. Ancak hiçbiri çok uluslu işletmelerin arzu ettiği küresel kapsamı sunmuyor. Farklı müşteri tercihleri, düzenlemeler, teknik standartlar ve pazar olgunluğu nedeniyle birden fazla ödeme sisteminde gezinmek zorlu bir iştir. İşlemler sınırları aştıkça segmentasyon maliyetleri artar ve bu da herkese uyan tek bir çözüm sunmayı zorlaştırır. Stablecoin’ler ve dijital para birimleri bu zorluğu aşmaya yardımcı oluyor, ancak Açık Bankacılık hala bununla boğuşuyor. Hem çok uluslu işletmelerin hem de küresel olarak son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için yerleşik oyuncular, çok uluslu işletmeler için daha fazla fırsatın yaratacak dünya çapında bir platform sağlamayı amaçlayacak.

 

2.Yaşam Maliyetiyle Mücadele Yardımı

Açık Bankacılık verileri, yaşam maliyeti zorlukları yaşanırken finansmanın yönetilmesine yardımcı olabilir. Açık Bankacılık kullanımı sayesinde şirketler, finansman yönetimi desteğine hızlı erişim için gelir maksimizasyon araçlarını yerleştirebilir.

 

3.KOBİ’lerin Desteklenmesi

Küçük işletmeler, çoğunlukla uzun bir kredi geçmişleri veya sunabilecekleri teminatları olamayabilir, bu nedenle geleneksel bankalardan kredi almak için onay almakta genellikle zorlanırlar. Ancak, küçük işletmeler, finansal verilerini açık bankacılık API’leri aracılığıyla paylaşmasına izin vererek, alternatif kreditörler potansiyel olarak daha özel ve esnek borç verme seçenekleri sunabilir.

 

4.Açık Finans

Açık Finansın potansiyel faydaları şu şekilde sıralanabilir; yetersiz hizmet alan topluluklar için finansal katılım, daha düşük maliyet ve ücretler, daha fazla tüketici seçeneği ve güvenlik. Açık Finans, tüketicilere ve işletmelere tasarruflar, yatırımlar, krediler, emekli maaşları ve ipotekler dahil olmak üzere tüm mali ortamlarının kontrolünü ve görünürlüğünü elde etme şansı sunuyor.

 

5.Dolandırıcılıkla Mücadele

Sofistike dolandırıcılık yöntemleri ve artan güvenlik açığı ile FinTech’ler, gelişmiş içgörü ve önleme için uyumluluk süreçlerini, Açık Bankacılığı ve daha fazlasını birleştiren entegre yaklaşımları kullanarak dolandırıcılıkla mücadele yöntemlerini geliştirmek zorunda kalacak.

Açık bankacılıkta artan bir rol oynayan Yapay Zeka kullanımı, müşteri verilerinin akıllı bir şekilde analiz edilmesini sağlayarak dolandırıcılık vakalarının daha etkin olarak tespit edilmesini sağlayacak.

 

6.Değişken Yinelenen Ödemeler

Ödemeler söz konusu olduğunda müşteri deneyiminin önemi yadsınamaz. Güvenli olduğuna inandıkları sürece ödemeyi görmeseler de olur. İşte Değişken Yinelenen Ödemeler (VRP) tam da bunu sunar. İşletmelere değişen miktarlarda para transferi yapma izni verilmesi sayesinde, geç ödemeler konusunda endişelenmelerine gerek kalmaz. Bu, özellikle yardım bağışlarının daha hızlı, güvenli ve uygun maliyetli toplanmasını sağlıyor. Aynı zamanda işletmelere daha iyi nakit akışı ve yönetimi konusunda yardımcı olur. Gelecekte şirketler, basit bir tek tıklamayla değişken miktarlarda ödemelere izin verecek. Dolayısıyla, daha fazla banka, müşterilere sunacakları kolaylıklar için VRP’leri benimseyecek.

 

7.Yeni Finansal Ürünler

Açık bankacılık, potansiyel olarak henüz hayal bile edemediğimiz yeni finansal ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine de yol açabilir. Örneğin, bir Fintech şirketi, bir bireyin mali hedeflerine ve risk toleransına göre özelleştirilmiş yeni bir yatırım ürünü türü oluşturmak için açık bankacılık API’lerini kullanabilir veya bir şirket, bireyin harcama alışkanlıklarını ve finansal risk profilini dikkate alan yeni bir tür sigorta ürünü oluşturmak için açık bankacılığı kullanabilir.

 

Açık Bankacılığın Riskleri

Elbette açık bankacılık bazı potansiyel riskleri ve zorlukları da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de finansal verilerin güvenliği. Üçüncü şahısların bireylerin mali verilerine erişimi varsa, bu verilerin saldırıya uğraması veya kötüye kullanılması riski vardır. Bu endişeyi gidermek için, açık bankacılık API’lerinin siber tehditlere karşı koruma sağlayacak şekilde güvenli bir şekilde tasarlanması ve düzenli olarak güncellenmesi gerekiyor.

Diğer bir risk, finansal kurumların Fintech şirketleri tarafından aracısızlaştırılma potansiyelidir. Fintech şirketleri, açık bankacılık API’lerini kullanarak daha yenilikçi ve kişiselleştirilmiş finansal ürünler ve hizmetler sunabilirse, geleneksel finansal kurumlar potansiyel olarak bir kenara atılabilir. Geleneksel kurumlar değişen manzaraya uyum sağlamaya çalışırken, bu durum finans sektöründe bir sarsıntıya yol açabilir.

Sonuç:

Açık bankacılık, önümüzdeki yıllarda finans sektöründe önemli değişikliklere yol açma potansiyeline sahip. Ele alınması gereken riskler ve zorluklar olsa da, daha kişiselleştirilmiş finansal ürün ve hizmetler sunma ve müşteri deneyimini geliştirme yeteneği dahil olmak üzere açık bankacılığın potansiyel faydaları dikkate değer.   Görüldüğü gibi, Açık Bankacılığın 2023 ve sonrasındaki gelişimini heyecanla izlemeye devam edeceğiz.