Elekse Elektronik Para ve Ödeme Kuruluşu A.Ş Genel Müdürü Ayşe Gül Güvenç ile Fintechtime Ağustos sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Tamamen yerli sermaye ile kurulmuş ve şu zamana kadar tüm ürünlerini kendisi geliştirmiş olan bir ödeme ve elektronik para kuruluşu olan Elekse, halihazırda 3 markası ile fatura ödeme, sanal pos, cüzdan ve para transferi alanlarında faaliyetlerine devam ediyor. Faaliyet genişletme başvurusu yapan ve ön ödemeli kart çıkararak b2c alanda daha etkin şekilde hizmet vermeyi hedefleyen Elekse’nin gelecek planlarını öğrenmek üzere şirketin Genel Müdürü Ayşe Gül Güvenç ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.

 

Ayşe Gül Hanım, sizi kapağımızda ağırlamak bizim için mutluluk. İlk olarak okurlarımıza sizi tanıtmak istiyorum. Finansal teknoloji sektöründe çalışmaya nasıl karar verdiniz? Elekse ile kariyeriniz nasıl kesişti?

 

Merhabalar, 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Mezuniyetimden sonra özel sektörde çeşitli firmalarda yazılım geliştirme, proje yöneticiliği ve finansal teknolojiler, vaka yönetimi, takip sistemleri alanlarında çalışmalar yürüttüm.

Fintek ekosisteminin temeli teknoloji üzerine kurulu olduğu için ilgi odağımdaydı.

Elekse kurucularından aynı zamanda eşim sevgili Kenan Güvenç ödeme sistemleri lisans süreçlerinden bahsetti. Elekse’nin lisans başvuru aşamasında tüm bilgi sistemleri alt yapısı ve diğer birimlerin kurulmasında aktif rol aldım. İlk etapta Elekse’de kariyerime Bilgi Sistemleri müdürü olarak başladım. Aynı zamanda mevzuat ve uyum süreçleri ile de yakından ilgi olduğum için tüm süreçlerin iş akışlarını oluşturarak iç kontrol yönetimini üstlendim.

2019 yılında ise Yönetim kurulunun talebi doğrultusunda Genel Müdür olarak görevlendirildim. 2019 yılından itibaren de Genel Müdür olarak çalışmaya devam ediyorum.

 

 

Elekse’nin kuruluş hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Fikir nasıl ortaya çıktı, isme nasıl karar verdiniz? İlk olarak hangi ürün ve çözümleri sundunuz?

Şirketimizin kurucu ortağı Kenan Güvenç 2005 yılında kurumlarda ve bankalarda insanların, fatura ödemek için kuyruk oluşturduklarını gördükten sonra problemin çözümü için fatura ödeme sistemi geliştiriyor, sistemi firmalara satmasıyla birlikte ödeme hizmeti vermeye başlıyor.

Geliştirdiği yazılımın pazarlamasını da yaparak 2013 yılına kadar Türkiye’de fatura ödeme hizmeti sunan bayilikler oluşturuyor.

2013 yılında 6493 sayılı kanunun çıkması ve sektörün regülasyona tabi olmasıyla birlikte Giresunlu olan kurucularımız 2015 yılında ELEKSE A.Ş. ‘yi kurdular. Elekse ismine karar verilme süreci çok da uzun sürmemiş.

Elekse, Giresun ilimizde bulunan Alucra ilçesine bağlı bir köy ismi.

Kurucularımız köylerinin ismini duyurmak adına bu ismi konumlandırmışlar.

 

Elekse günümüze gelene kadar hangi aşamalardan geçti? Şirketinizin kilometre taşlarını hatırlatır mısınız? Sektörde nasıl konumlanıyorsunuz?

2015 yılında Elekse’nin kurulması ile lisans başvuru sürecinde ben de ekibe dâhil oldum. 2016 yılında lisans aldık ve Elekse yolculuğumuz başladı. Elekse’de yönetim ekibimiz ve personelimizin çoğu teknik bilgi ve becerisi olan insanlardan oluşuyor. Böylece aldığımız kararlar doğrultusunda kendi bünyemizde hızlı bir şekilde ürünler geliştirebiliyoruz.

 

Kullanıcılarımızın talepleri doğrultusunda bilgi ve becerilerimizi birleştirerek geliştirdiğimiz yeni ürünler ile 2018 yılında lisans genişletmek için başvuru yaptık. Aynı yıl içinde Türkiye de ilk lisans genişleten firma olarak para havalesi, POS sistemleri, ödeme hesabı hizmetlerini de vermeye başladık.

 

2019 yılından bu yana Esnek POS markamız ile tüm pos alt yapısını tek platform üzerinden sunmaktayız.

2019 yılında temsilcilerimiz aracılığı ile yurt içi ve yurt dışı para havalesi hizmetini Yetkili Vezne noktalarında aktif olarak başlattık.

 

2022 yılına kadar müşteri profilimizi kurumsal firmalar oluşturmaktaydı.

2022 yılında ise bireysel müşterilerimize de hizmet sunabilmek için dijital SuperApp ürünü geliştirdik. Akabinde Hoppa markamızı da faaliyete geçirerek b2c hizmetleri sunmaya başladık.

 

2023 yılında ise EsnekPOS müşterilerimiz için Android Pos ürünümüzü hayata geçirdik. Müşterilerimize özel çözümler üreterek hizmet vermeye devam ediyoruz.

 

 

Yılın genel değerlendirmesini de almak isterim. Hem sektör hem de Elekse açısından yıl başladı, nasıl geçiyor? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebileceksiniz? Bu yıl öne çıkan ürün ve çözümlerinizden, hedef kitlenizden de bahsedebilir misiniz?

Elekse, tamamen yerli sermaye ile kurulmuş ve şu zamana kadar tüm ürünlerini kendisi geliştirmiş olan bir ödeme ve elektronik para kuruluşudur. 2023 yılı planlamalarımızı yapıyorken bu yılı pandeminin tüm etkilerinin biteceği bir yıl olarak değerlendirerek yıla giriş yaptık ve hedeflerimizi belirledik ama maalesef şubat ayındaki deprem her açıdan hem şirketimizi hem sektörü hem de ülkemizi olumsuz yönde etkiledi. Depremin yaralarının sarılmasıyla birlikte yıl içindeki hedeflerimiz doğrultusunda hızlı adımlarımızı atmaya devam ediyoruz.

Elekse, halihazırda 3 markası ile fatura ödeme, sanal pos, cüzdan ve para transferi alanlarında faaliyetlerine devam etmektedir. Toplamda yıllık 25 milyar TL lik işlem hacmi ve 30 milyon adet işleme aracılık etmeyi planlayan Elekse, her alanda ayrı hedefleri yıl başında kendisine belirlemiş ve lokomotif olarak Esnek POS markası ile verdiği POS hizmetini belirlemiştir. Elekse, şu zamana kadar yaptığı anlaşmalar ve yılın 3.üncü ve 4.üncü çeyreğinde hayata geçireceği projelerle hedef olarak belirlediği rakamları aşmayı planlamaktadır.

Kurulduğu günden bu yana b2b alanda hizmet veren Elekse geçen yılın son çeyreğinde ve bu sene HOPPA markası ile cüzdan alanında b2c çalışmalara ağırlık vermiştir. Ciddi bir kullanıcı sayısına kısa sürede erişen hoppa da özellikle genç kuşakların finansal farkındalığını artıracak uygulamalara da yer verilmektedir. Yıl bitmeden ön ödemeli kartımızı da kullanıma sunarak üniversitelerin, belediyelerin ve diğer KOBİ’lerin finansal çözüm ortağı olma hususunda faaliyetlerimizi büyütmek istiyoruz.

 

Türkiye’de kredi kartlarının sağladığı kolaylık dolayısıyla dijital cüzdanlara yeterince ilgi olmadığı söyleniyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Kredi kartlarının Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir ödeme aracı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu sebeple birçok işletme de kartlı ödeme kabul etmektedir.

Kredi kartlarının Türkiye’de uzun süredir kullanılan bir ödeme yöntemi olması sebebi ile insanların alışkanlıklarını bu yönde eğilim göstermektedir.

Fakat son yıllarda mobil ödemelerin artması, bankaların dijital cüzdan özelliklerini sunması ayrıca e-ticaret sitelerinde ödeme seçeneği olarak dijital cüzdanlara yer verilmesi ile bilinirlik ve yaygınlık artmaktadır.

Bilinirliğin artmasıyla birlikte kullanıcıların güvenlik endişeleri zamanla azalacak ve kullanıcı alışkanlıkları dijital cüzdanların kullanılması yönünde değişecektir. Dünyada popüler hale gelen dijital cüzdanların kullanımı ilerleyen dönemde Türkiye’de de hızla artacaktır.

 

Hoppa Cüzdan’ı çok konuşuyoruz, siz bu ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Hoppa Cüzdan’da belirlediğiniz hedeflere ulaşabildiniz mi? Sunduğunuz avantajlardan da bahsedebilir misiniz?

Hoppa 2022 yılının son çeyreğinde aktif ettiğimiz bir ürün. Şu anda fatura ödemeleri, 7/24 para transferi, oyun pin ödemeleri ve cashback gibi bir SuperApp’den beklenen tüm hizmetleri barındırıyor.

Hoppa, belirlediğimiz 2023 projeksiyonu doğrultusunda büyüyor.

Kart kullanmayan müşteri kitlesi hala mevcut. Ayrıca sunulan avantajlar, cashbackler müşteriler için dijital cüzdanları cazip hale getiriyor.

İş yerleri için kartlı işlemlerden kesilen ücretlerin artması sebebi ile de işyerleri dijital cüzdan ile ödeme almayı tercih ediyor.

Müşterilerimize Hoppa App ile ekstra ayrıcalıklar sunuyoruz. Adım Nakit ile kullanıcılarımızı spor yapmaya teşvik ediyor ve sürdürülebilirlik kavramı açısından da farkındalık oluşturuyoruz.

Ayrıca Hoppa markamız ile sunduğumuz Dijital App uygulamamız Dijital cüzdan ihtiyacı olan kurumsal firmaların da odağında. Elekse bünyesinde geliştirdiğimiz tüm ürünleri (SaaS) hazır yazılım olarak kurumsal firmaların kullanımına sunmaktayız.

 

Dijitalleşmeye bağlı olarak fiziki noktalarda fatura ve benzeri tahsilatların azaldığını görüyoruz. Yetkili Vezne markanız ve temsilcilerinizin gelirini artırmak için belirlediğiniz stratejiler nelerdir?

 

Yetkili Vezne markası ile Elekse yıllarca temsilcilik ağı kurmuş ve temsiler ile güçlü bir bağ oluşturmuştur. Temsilcilerimizin ayakta kalabilmesi ve faaliyetlerini sürdürebilmesi için her dönem alternatif çözümler üretmekteyiz. Şu anda temsilcilerimizden fatura ödeme hizmeti, yurt içi ve yurt dışı para transferleri yapılabilmektedir. Ayrıca temsilcilerimizi, kargo kabul noktası, güvenlik sistemleri başvuru noktası, sigortacılık işlemleri bilgilendirme noktası haline getirerek ek gelir kazanma imkânı sağladık.

Dijitalleşmeye bağlı olarak müşteri edinim süreçleri de değişmektedir.

Uzaktan müşteri kabul süreçleri hayatımıza girmesine rağmen müşteriler hala fiziksel olarak müşteri kabul süreçlerini tercih etmekteler.

Hoppa ürünümüzün yüz yüze kabul süreçlerini yakın zamanda temsilcilerimiz aracılığı ile de yapmayı planlamaktayız. Ayrıca sunacağımız yeni ürünlerin satışlarını temsilcilerimizden destek alarak fiziksel noktalarda da sunmayı hedefliyoruz.

 

 

Elekse, hemen her yıl “en hızlı büyüyen şirketler” listesinde yer alıyor. Hızlı büyümenizi sırrı nedir? Büyüme oranı, ciro/işlem hacmi, çalışan sayısı gibi konularda güncel verilerinizi öğrenebilir miyim?

Elekse TOBB tarafından düzenlenen ve 2017-2019 yılları arasında en hızlı büyüyen şirketler sıralamasında 59 uncu olarak büyük bir başarıya imza attı. İlgili yarışma bu sene maalesef yaşadığımız deprem felaketi dolayısıyla yapılmadı ama Elekse halen çok hızlı bir ivme ile büyümektedir. Her yıl bünyemize kattığımız yeni bir ödeme hizmeti ile hem yeni müşteri profili oluşturuyoruz hem de kullanıcı sayımızı artırıyoruz.

Ayrıca geniş ürün yelpazesine sahip olmamız bize farklı avantajlar sağlıyor.

Müşterilerimize özel proje geliştirebiliyoruz ve tüm hizmetlerimizi kolayca sunabiliyoruz. En hızlı büyüyen şirketler arasında ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz.

Elekse, 2023 haziran ayında 1,5 milyar TL’lik işlem hacmini geçmiş durumda bu hacim oluşturuluyorken 1,5 milyona yakın ödemeye aracılık ettik. Geçen senenin ilk yarısına göre işlem hacmini %257 artıran Elekse; geçen senenin aynı dönemine göre toplam işlem hacmini %317, sanal pos işlem hacmini ise %684 oranında artırmış durumda. Yıl sonu işlem hacmi hedefi 3 milyar TL olan Elekse çizdiği projeksiyona emin adımlarla gitmektedir.

Tam zamanlı çalışan personel sayısı 50+ olan şirketimizde çalışan kadın sayısı %50’yi oluşturmaktadır. Yıl sonuna kadar en az 20 kişiyi daha istihdam ederek 70+ personele çıkmayı planlayan şirketimiz bölgesel satış ortakları ile iş birliktelikleri ile de istihdam oluşturmaktadır.

 

Hemen her girişimin ve girişimcinin hedefinde yurt dışına açılmak var. Sizin bu konudaki planlama ve stratejiniz nasıl ilerliyor?

Elekse halihazırda yurt dışı firmalar ile iş/proje geliştirmeleri yapmaktadır.

Yakın dönemde yurt dışı çalışmalarına daha da ağırlık vererek ödeme alanındaki projelerini hayata geçirecektir.

2023 ün son çeyreğinde ödeme hesaplarından uluslararası para transferi hizmeti anlaşmalarımızı duyuracağız ve 2024 yılında da ödeme hesaplarından uluslararası para transferi hizmetlerini aktif olarak başlatmayı planlıyoruz.

2025 yılından önce yurt dışına açılma gibi bir planımız mevcut değil fakat iş yurt dışı birlikteliklerimiz devam edecek. Ayrıca 2025 yılında borsaya açılmayı hedefliyoruz.

 

Biraz da insan kaynakları politikanızdan bahsedebilir misiniz? Elekse’de nasıl bir çalışma ortamı var? Yetenekleri elde tutmak ve yenilerini bünyenize katmak için neler yapıyorsunuz, hangi avantajları sunuyorsunuz?

Her çalışanımız bizim için çok değerli. Şirketimizde dikey bir yapılanmadan ziyade yatay bir yapılanma söz konusu. Böylece yönetim ekibi olarak tüm çalışan arkadaşlarımızla iş birliği ve iletişim halindeyiz.

Çalışanlarımızın görüşlerine değer vererek tüm süreçlerimizi beraber yürütüyoruz. Çalışanlarımızın katılımını teşvik etmek, fikirlerini paylaşmalarını kolaylaştırıyor.

Elekse’de farklı fikir ve görüşlerin rahatça görüşüldüğü adil bir ortam oluşturduk. Elekse olarak her türden insana olumlu yaklaşıyoruz. Kapsayıcılık şirket kültürümüzün temelini oluşturuyor. Destekleyici bir yönetim anlayışını benimsiyoruz.

Ücret politikamızı piyasa standartlarına uygun olarak belirliyoruz. Çalışanlarımıza sunduğumuz performansa dayalı prim sistemimiz mevcut.

Satış ekibi dışında operasyonel süreçleri gerçekleştiren arkadaşlarımız için de kar odaklı bonus sistemimiz var.

Esnek çalışma saatleri, sağlık sigortası gibi yan haklarla personellerimize güvenli sağlıklı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. Ofis ortamımızın tasarımı tamamen çalışan arkadaşlarımızın rahatlığı düşünülerek tasarlandı. Belirli zamanlarda dinlenebilmeleri için geniş bir terasımız mevcut. Aylık olarak küçük çaplı sosyalleşme partileri düzenliyoruz.

Şirket içinde çalışanlarımızın başarılarını ödüllendirmeyi önemsiyoruz. Hedeflerimize ulaştığımız takdirde kutlama yapmaya özen gösteriyoruz.

Çalışanlarımızın başarılarını takdir etmek onların motivasyonunu artıran en önemli etken.

Çalışanlarımızın hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlamak için düzenli olarak Performans değerlendirmeleri ile güçlü yönlerini destekleme eksik yönlerini tamamlama fırsatları veriyoruz.

Elekse bünyesinde çalışanlarımız için hazırladığımız eğitimler ile onların gelişmelerine destek oluyoruz. Aynı zamanda ilerleme fırsatı ve terfi olanakları da mevcut. Personellerimizin kariyer planlamasını performans değerlendirmelerine göre planlıyoruz.

 

EsnekPOS’un aylık işlem hacminin 1 milyar TL’yi geçtiğini açıklamıştınız. Bu alanda sektördeki konumunuzu ve yeni hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? Soft POS ve Android POS konusundaki çalışmalarınızdan da söz edebilir misiniz?

EsnekPOS markamızla hızlı bir büyüme ivmesi yakaladık. Haziran ayı itibari ile EsnekPOS markası altındaki işlem hacmimiz 1 milyar 200 milyon TL civarında oldu. Bu hacmi artıracak çok önemli anlaşmalara imza attık.

Yılsonu hedefimiz ise aylık 3 milyar TL.

 

POS ihtiyacı olan tüm müşterilerimize çözümlerimiz mevcut. POS ihtiyacı olan bir işyeri EsnekPOS markasına başvurduğu takdirde ister fiziki olarak ister sanal ortamda kartlı ödeme hizmeti alabiliyor.

İşyerlerimize SoftPOSve Android POS hizmeti de sunmaktayız. İşyerleri Sanal pos, Android Pos ve SoftPOS ile aldıkları ödemeleri tek platformda takip edebiliyor.

Son olarak hava yolu şirketleri ve taksi şoförlerine özelleştirilmiş Android POS ürünlerimizi geliştirdik. Yakın zamanda bu çözümlerimizi de aktif edeceğiz. Yıl sonu hedefimize ulaşmak için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.

 

Önümüzdeki dönem nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz? Orta ve uzun vadeli planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyim?

Elekse şu anda faaliyet genişletme başvurusu yapıp, izin onayı bekleyen bir firmadır. Faaliyet izniyle birlikte öncelikle ön ödemeli kartımızı çıkarıp b2c alanda daha etkin şekilde hizmet vermeyi planlamaktayız.

Bu yıl 3. çeyrekte etkin olarak yurt dışı para transferini hem temsilcilerimizde hem de Hoppa uygulamamızda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yurt dışı para transferi hususunda bir gateway geliştirip 2024 yılı itibari ile bu hizmetimizi de bankalara sunacağız.

2025 yılında şirketimizi borsaya açıp yatırımcılarla buluşturmakta orta vadeli programlarımız arasında yer alıyor. Yatırım tekliflerine açık olan Elekse, son dönemde bankalar ve yurt dışı yatırımcıların da ilgi odağı haline gelmiş durumda.