Türkiye’nin en yaygın ödeme kuruluşu N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş’nin Genel Müdürü Haluk Yum ile Fintechtime Eylül sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu A.Ş’nin Genel Müdürü Haluk Yum ile bir araya gelerek sorularımızı ilettik.
İlk olarak N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu’nun 2022 yılı karnesi ve 2023 yılı verilerinizle başlayalım dilerseniz. 2022 yılı nasıl geçti, güncel rakamlar eşliğinde 2023 yılı nasıl geçiyor? Sektörde nasıl konumlanıyorsunuz?
Sektöre baktığımızda, lisanslı ödeme ve e-para kuruluşları sayısının 2022’de bir önceki yıla göre rekor bir katılımla 56’dan 75’e çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde de benzer ilginin devam edeceğini söyleyebiliriz. Kartlı ödeme sistemleri tarafında hem enflasyonun artış hızı hem de e-ticaretin çok trend olması, kart dünyasında çok hızlı bir büyümeyi beraberinde getiriyor. Son verilere göre 350 milyonun üzerinde kart sayısına ulaşıldı. Burada dikkat çekici değişiklik ise ön ödemeli kart sayısının diğer kartlara göre daha hızlı artması ve banka kartlarının toplam kartlı alışveriş içerisindeki payının düzenli olarak artması oldu.
N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak 2022’yi fiziksel kanalımız ve dijital ödeme sistemleri olarak iki ana başlıkta özetleyebiliriz: Fiziksel ağımızda, ana faaliyetlerimizden olan fatura ödemelerinde her ne kadar sektör liderliğimiz devam etse de elektrik, su, doğal gaz gibi fatura ödemelerinin dijital kanallara kaydığını görüyoruz. Buna karşılık fiziksel noktalarımızın mikro finansal hizmetler başta olmak üzere kargo teslimi, abonelik başvurusu gibi birçok hizmetin ortak noktasına dönüştüğünü gördük. Önümüzdeki dönemde şubesini kapatan ya da şubesiz hizmet veren birçok finansal kuruluşla iş birliklerinin artarak devam edeceğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan fatura tahsilatındaki en köklü firma oluşumuzun bize başka avantajlar da sağladığını, sahada hizmet veren rakiplerimizin bizim kontratlarımızı kullandığını ve bizden servis alarak bu hizmeti verdiğini söyleyebiliriz. 2022 yılında bu kanalda yaptığımız tahsilat adedi önceki yıla oranla yüzde 150 arttı.
Dijital mecrada ise paynkolay markası altında verdiğimiz POS hizmetlerinde 2022 yılında çok önemli adımlar attık. Ürün tarafında müşteri ihtiyaçlarına maksimum düzeyde cevap verecek panelimizi oluşturduk. Hacimsel olarak hızlı bir büyümeden ziyade, doğru sektörlerle sağlıklı ve kalıcı bir büyümeyi tercih ettik.
Bankamızın alanında lider iştirakleri UPT, Sigortayeri, E-Kent gibi şirketlerle oluşturduğumuz sinerji sayesinde iş ortakları ağımızı büyütmeye devam ediyoruz. Bunlara PAVO’yu da ekledik ve PAVO’nun piyasadaki en iyi Android cihaz diyebileceğimiz ürünün içine N Kolay markasıyla dahil olduk, bu alanda da birlikte büyümeye devam ettiğimizi söyleyebilirim. Artık tüm hizmet noktalarımızın aynı zamanda kargo teslim merkezi olduğunu paylaşabilirim.
2023 yılının ilk yarı rakamlarına baktığımızda; 7 milyar TL’nin üzerinde fatura tutarına aracılık ederken, 650 bin para transferi ve 1 milyon 200 bin adet kargo gönderimine ulaştığımızı görüyoruz. Aynı zamanda Pay N Kolay markasıyla sanal ve fiziki POS’ta tam sürat ilerliyoruz. İşlem hacmimizi yılbaşından bu yana 3 kat arttırdık. KOBİ segmentindeki müşteri sayımız da 3 bini aştı ve hızla KOBİ finteki olma hedefimize hızla yaklaşıyoruz.
Sektörün ilk oyuncularından birisiniz. Son dönem gelişmeler düşünüldüğünde rekabet ortamını ve sektörün genel gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teknolojinin gelişimi ve dijital dönüşüm tüm sektörleri temelden etkiliyor ve bu süreçte ticaretin şekli de hızla değişiyor. Bu dönüşümde ise ödeme teknolojilerinin öncü rol oynadığını söylemek yanlış olmaz. Yaşanan değişimler hem perakende sektörü hem de B2B iş yapan firmalar için, ticareti beklenenin çok daha ötesinde bir hızla dijital ortama taşıdı. E-ticaret geçtiğimiz son iki yılda, normalde çok daha uzun bir sürede kat edeceği mesafeyi aldı. Yakın zamana kadar kartlı ödemeleri konuşurken artık QR’ın ödeme sistemlerindeki yerini veya giyilebilir teknolojilerle ödeme yapabilmeyi konuşmaya başladık.
Sadece dijital kanallar değil, enflasyonist ortam yani alışverişlerde ortalama sepet tutarındaki hızlı artış da kartlı ödemelerin payını bir hayli artırdı. Keza cross-border dediğimiz, alıcı ve satıcının farklı olduğu ülkelerdeki ödeme yöntemleri de çok değişti; yurt dışından ödeme almak ya da para transferi yapmak artık eskiden olduğu gibi değil haftalar ve günler, sadece dakikalar içerisinde gerçekleşiyor.
Diğer taraftan kayıt dışıyla mücadele, nakitsiz toplum vs. derken 2022 yılının sonlarına doğru TCMB’nin Dijital TL lansmanını gördük. Dolayısıyla hem süreçlerin hem de paranın daha fazla dijitalleşmesi, ödeme teknolojilerini daha çok ön plana çıkartacak, bu alana yapılan yatırımları da artıracaktır. Ayrıca, finansın birkaç adım daha ön planda olduğu finans ve teknoloji birlikteliğinde, rekabetin getirdiği zorunlulukla teknolojinin daha ön plana çıkmasını ve finans firmalarını daha fazla teknoloji firmasına dönüştürmesini bekleyebiliriz. Ama her hâlükârda, ticaretin tüm aşamalarında daha yeni ve pratik ödeme teknolojilerini deneyimleyeceğimizi söylemeliyiz.
Türkiye’nin açık ara en yaygın ödeme kuruluşusunuz. N Kolay ile hangi işlemler yapılabiliyor?
N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak, en büyük gücümüzü iştirâki olduğumuz Aktif Bank’ın ülkemizin en kapsamlı finansal teknolojiler ekosistemi olarak konumlanmasından alıyoruz. Aktif Bank’ın kurumsal çatısı altında yer alırken, çevik bir organizasyonla müşterilerimizin taleplerine yanıtlar veriyoruz. Bunun yanında UPT, Sigortayeri, Passo, Aktif Tech, PAVO, Aktif Ventures gibi alanında Türkiye’nin en öncü ve birbirine sinerji yaratan şirketlerinin yanı sıra üçüncü partilerle yaptığımız çok sayıda iş birliği, bizi farklı kılmaya devam ediyor.
Belirttiğiniz gibi sektöründe Türkiye’nin en büyük ve en yaygın ağına sahip kuruluş olarak; 570’i aşan N Kolay İşlem Merkezi ve yaklaşık 3.500 N Kolay Kiosk ile hizmet sağlıyoruz. Aynı zamanda, ülkemizin en önemli perakendecileri ve telekomünikasyon şirketleri ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında fiziki nokta sayımızı 14 binin üzerine taşımış durumdayız. Türkiye’nin tüm illerinde fatura tahsilatı, yurt içi ve yurt dışı para transferi başta olmak üzere pek çok ödeme hizmetine aracılık ederken; müşterilerimizin hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme işlemlerini gerçekleştirmesini sağlıyoruz. Düzenli olarak 8 milyon müşteriye hizmet verirken, her ay 5 milyondan fazla müşterimize temas ediyoruz.
Perakende noktalarından para transferi imkânı ile 81 ilde yaklaşık 9 bin’den fazla noktada, haftanın 7 günü mesai mefhumu olmaksızın ve en önemlisi bir banka hesabına ihtiyaç duymaksızın müşterilerimizin para transferi yapmalarına ve elektrik, doğal gaz, su gibi tüm faturalarını ödemelerine imkân sağlıyoruz.
Rakiplerinizden neyi farklı yapıyorsunuz? Sunduğunuz avantajları öğrenebilir miyim?
N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak; Fiziki POS, Sanal POS ve Cep POS çözümlerinin tamamını bir arada sağlıyoruz. Bu da bizi rakiplerimizden ayrıştıran en önemli avantajımız diyebilirim. Çünkü, işletmeler tüm bu hizmetleri birden fazla kurumla çalışarak alıyorken, biz tüm ürünlerimizi paket halinde müşterilerimize sunuyor, tek panelden yönetiyoruz. Bu sayede, bir işletmenin e-ticaret kanalı, fiziki noktası, kartlı tahsilat ihtiyaçlarının tümüne cevap verebiliyoruz. Alternatif blokeli çalışma modellerimizde sunduğumuz avantajlar birçok banka ve ödeme kuruluşundan daha rekabetçi durumda.
Güncel ajandanız eşliğinde, yakın ve uzak dönem hedeflerinizi öğrenebilir miyim? Müşterilerinize sunmaya hazırlandığınız yenilikler var mı?
Planlarımız ve hedeflerimizde KOBİ’ler büyük yer tutuyor. Geleneksel ticaretin dijital kanallara kaymasıyla şirketler e-ticareti keşfediyor. Artan tüketici talepleri, konforlu ve hızlı alışveriş tercihi, günün sonunda şirketleri yapay zekâ ve makine öğrenimini kullanarak alışveriş deneyimini kişiselleştirmeye, dijital kanallardaki reklam ve SEO gibi etkinlikleri ölçümleyen ara yüzlere yöneltiyor. Diğer taraftan normalleşme süreciyle birlikte müşterilerin fiziksel kanallara tekrar rağbet göstermesi, işletmeleri eş zamanlı olarak çoklu kanal yönetimine zorluyor.
Özetle; ticarette günden güne daha fazla teknolojiye, daha fazla yazılıma, yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanımına, daha fazla otomasyona ihtiyaç duyuluyor. Biz de Pay N Kolay markası altında; sanal ve fiziki POS, alternatif ödeme yöntemleri, finansmana erişim ve üçüncü partilere hızlı entegrasyonlarla dijital dönüşüm sürecine müşterilerimizi hazırlıyoruz. KOBİ’lerin birçok ihtiyacına tek noktadan yanıt vermek, bir anlamda KOBİ FinTek’i olmak üzere Pay N Kolay Panel’le ticari işletmelere hizmet veriyoruz.