Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlamak misyonuyla kurulan ve Türkiye’de 8 yıldır faaliyet gösteren PASHA Bank, 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.
PASHA Bank, 3. çeyrek finansallarını açıkladı. Buna göre 3. çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 51,4 büyüyen PASHA Bank, 8 milyar 580 milyon TL aktif büyüklüğe ulaştı. Geçtiğimiz günlerde uluslararası derecelendirme kuruluşu JCR’nin Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notunu ‘A (tr)’ seviyesinden ‘A+ (tr)’ seviyesine yükselttiği PASHA Bank’ın nakdi kredi büyüklüğü de 5 milyar 359 milyon TL oldu.
Geçtiğimiz günlerde SAHA Rating, PASHA Bank’ın Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum notunu yükselterek 9,39 olarak belirlemiş ve uluslararası kredi değerlendirme kuruluşu JCR tarafından da bankanın Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu ‘A (tr)’ seviyesinden ‘A+ (tr)’ seviyesine yükseltilmişti. PASHA Bank, güçlü sermaye yeterliliği oranı, yatırımı teşvik eden ülkeye özgü avantajları, köklü risk yönetimi organizasyonunun sürekliliğiyle “güçlü banka” imajını perçinlerken, faaliyet alanlarını da geliştiriyor. Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerde önemli rol oynayan ve Azerbaycan vatandaşlarının Türkiye’de ev sahibi olması için euro, dolar ve manat cinsinden konut kredisi veren PASHA Bank, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerine yerel para birimleri ile işlem yapma olanağı da sağlıyor. Türkiye’de yatırım bankacılığı alanında pek çok ürün geliştiren PASHA Bank, 3. çeyrekte aktif büyüklüğünü 8 milyar 580 milyon TL’ye yükseltti. Böylece geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 51,4 büyüdü. Nakdi kredi büyüklüğü 5 milyar 359 milyon TL ve toplam kredi büyüklüğü 6 milyar 412 milyon TL oldu. PASHA Bank’ın net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 artarak 176 milyon TL’ye yükseldi.
Başarılı bir 3 yılı geride bırakıyor
Sağlam bilanço yapısı, deneyimli insan kaynağı ve etkin kredi ve risk yönetimi ile istikrarlı büyümesini sürdüren PASHA Bank’ın 3. çeyrek finansalları hakkında bilgi veren PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “PASHA Bank; temel olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ticaret ve yatırım yapmak isteyen, mevcut iş hacmini artırmayı hedefleyen firmalar için ‘finansal köprü’ olmanın yanı sıra bu firmalar için bölgede rehber ve stratejik çözüm ortağı olma misyonunu da üstlenen bir banka. Butik hizmet anlayışımız ve belirlemiş olduğumuzu strateji paralelinde, müşterilerimizle daha hızlı ve etkili bir biçimde ilgileniyor ve daha derinlikli bir müşteri ilişkisi kuruyoruz. Premium Bankacılık tarafında müşterilerimize yatırım ürünleri sunarken, Azerbaycan vatandaşlarına yabancı para cinsinden mortgage kredileri veriyoruz. Kurumsal ve Ticari Bankacılık tarafında nakdi ve gayri nakdi krediler, leasing, proje finansmanı, forfaiting, alacak finansmanı ve alacak garantisi ürünlerinin yanı sıra hazine ürünleri ve dış ticaret ürünleriyle hizmet veriyor, Azerbaycan ve Gürcistan bölgesinde iş yapan müşterilerimize yerel para birimleri ile işlem yapma olanağı sağlıyoruz. Yatırım Bankacılığı tarafında ise tahvil, bono, eurobond ihraçlarının yanı sıra Özel Sektör Borçlanma Araçları Piyasası’nı geliştirmek ve desteklemek amacıyla, menkul kıymetleştirme işlemlerine aracılık ederek Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçlarıyla reel sektörü nitelikli yatırımcılarla buluşturuyoruz. PASHA Bank olarak bu yıl 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji dönemimizin üçüncü ve son yılındayız. 3. çeyrek rakamlarımız başarılı bir stratejiyle ilerlediğimizi gösteriyor” dedi.
VDMK ihracında öncü banka
PASHA Bank, reel sektörlere destek olmak adına yeni dönem yatırım araçları arasında yıldızı parlayan VDMK’ların da Türkiye’deki öncü bankası konumuna geldi. Reel sektöre can suyu niteliği taşıyan VDMK’lara destekte bulunmaya devam edeceklerini belirten H. Cenk Eynehan, “Bildiğiniz üzere alternatif yatırım aracı VDMK ihraçlarımız ile Türkiye’nin bu alandaki öncü bankalarından biriyiz. Tarım, kimya, otomotiv gibi sektörler için yaptığımız VDMK ihraçlarına ek olarak ‘buğday fiyatına endeksli’ VDMK ihracıyla Türk Sermaye Piyasalarında bir ilke daha imza attık ve bu yeni ihraç sermaye piyasası oyuncuları tarafından ilgiyle karşılandı. İlk kez VDMK ihracını gerçekleştirdiğimiz 2020 yılından bugüne 1 milyar 600 milyon TL’lik hacme ulaştık. Dün olduğu gibi bugün ve yarın da VDMK’lar ile reel sektörü desteklemeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.