ForInvest CEO’su Serra Berkol ile Fintechtime Aralık sayısı için özel bir röportaj yaptık.

Türkiye’nin ilk yatırım teknolojileri zirvesi “ForInvest InvestTech Summit 2023” yatırım teknolojileri alanında 30 yılı aşkın süredir hizmet veren ForInvest ev sahipliğinde gerçekleşti. Yapay zeka, yeni teknolojiler, gelecek varlıkları, veri ve ölçeklenebilirlik başta olmak üzere finans, yatırım ve teknoloji dünyasının gündeminin ele alındığı etkinlik hakkında merak ettiklerimizi ve Foreks’in ForInvest’e dönüşüm yolculuğunu şirketin CEO’su Serra Berkol’dan dinledik.

 

 

ForInvest InvestTech Summit konusunda bir katılımcı olarak teşekkür ederim. Hem program içeriği hem de konuşmacılar çok bilgilendiriciydi. Sektörün gideceği yön konusunda taze bilgiler edindik. Zirvenin hikayesini sizden öğrenebilir miyim? Fikir nasıl ortaya çıktı ve nasıl gelişti? Tema çerçevesinde nasıl bir etki yaratmayı hedeflediniz?

ForInvest olarak, yatırım teknolojileri alanında 30 yılı aşkın süredir hizmet veriyoruz. Finans dünyasının önde gelen isimlerinin katılımıyla Türkiye’nin ilk yatırım teknolojileri zirvesine ev sahipliği yaptık. Bu kapsamda da yatırım ve teknoloji alanındaki fikir önderlerini bir araya getirerek, hep birlikte oluşturduğumuz yatırım teknolojileri ekosistemi ile yenilikçi fikirlerin önünü açmayı, bir sinerji yaratmayı hedefledik. ForInvest olarak misyonumuz yatırımın herkes için kolay, erişilebilir ve anlaşılabilir olmasını sağlamak. Etkinlikte yapay zeka, yeni teknolojiler, gelecek varlıklar, veri ve ölçeklenebilirlik başta olmak üzere fintek alanında öne çıkan gelişmeler ele alındı. ForInvest InvestTech Summit’23 ile birlikte en büyük hedefimiz bir yatırım teknolojileri ekosistemi yaratmak. Yatırımla ilgili her tür gelişme yenilikçi fikirlerin önünün açılmasıyla ve bireylerin sisteme bilinçli bir şekilde katılmasıyla mümkün olacak. Biz de bu bilinç ile finans ve yatırım okuryazarlığını ön plana çıkarmayı hedefliyoruz.

 

Foreks’in ForInvest’e dönüşüm yolculuğunu da sizden dinlemek isterim. Marka değişiminin ötesinde bir konumlandırma ve operasyonel değişikliğe de gittiğiniz söylenebilir mi? Çatı markanızın değişimi ile başlayan dönüşümün kilometre taşları neler oldu? Şimdiye dek kaç kullanıcıya ulaştınız? Neleri farklı yaptınız?

1990 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz ve bugün geldiğimiz noktada, Borsa İstanbul verilerine lisanslı ulaşan kullanıcıların yüzde 70’i ForInvest’in desteklediği kanallar üzerinden verilere erişiyor. Her ay 500 terabayt veri işliyoruz ve altyapısını sağladığımız tüm kanallar ile birlikte 10 milyondan fazla kişiye ulaşıyoruz. Misyonumuz yatırımı sadece profesyonellerin anlayacağı bir alan olmaktan çıkarıp, herkes için erişilebilir hale getirerek son kullanıcının hayatına dokunmak. Çok iyi bildiğimiz veriyi yeni teknolojilerle birleştirerek katma değerli ürün ve hizmetler yaratıyoruz. ForInvest isminin arkasında hem finans hem teknoloji alanlarında 33 yıllık deneyimiyle uzman bir ekip yer alıyor. Vizyonumuz, sadece kurumlara değil, nihai yatırımcıya da dokunan ürün ve hizmetler geliştirmek; bunları Türkiye’nin ötesine taşımak. Verinin ötesinde, tüm yatırım teknolojileri dünyasını kucaklamaktan ve yeni dönemde ForInvest adıyla devam edecek olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. ForInvest markasının hikayesi ise Foreks Digital’ın güçlü mirasıyla bağını koruyor. Bir yandan da yatırıma işaret ederek, yeni vizyon ve misyonumuzu daha doğru yansıtıyor.

 

Ayrıca, kesintisiz canlı borsa verisini, 2 milyondan fazla son kullanıcıya, Türkiye’nin ilk mobil yatırım uygulaması olan Foreks Trader ile ulaştırdık. 40’tan fazla banka ve aracı kurumla entegre olan Foreks Trader ile kullanıcıların yatırım hesaplarına, tek bir mobil uygulama üzerinden erişmelerine olanak sağlarken, anlık ve kesintisiz haber akışı ile yatırımcılara, güvenilir ve tarafsız bilgiyi doğru zamanda sunuyoruz. Son yıllarda ise araştırma ve geliştirme çalışmalarımızın odağında, herkes için anlamlandırılabilir veri sunan akıllı analizler var. Tüm bunlar sayesinde Foreks Trader Türkiye’nin en çok indirilen mobil yatırım uygulaması oldu ve artık ForInvest adıyla kullanıcılarına yatırımlarını bilgiyle büyütme fırsatı sunmaya devam edecek.

 

 

Yatırım yapma ihtiyacı teknoloji ile birleşince sektörün bambaşka bir yapıya dönüştüğünü görüyoruz. Yapay zeka, büyük veri işleme, makine öğrenimi, blockchain gibi teknolojilerin yatırım sektöründe yarattığı en önemli değişimler nelerdir? ForInvest bu değişimlere nasıl adapte olmayı planlıyor?

Teknolojideki gelişmelerle dijital tarafta tanıklık ettiğimiz pek çok yenilik yatırımcı için avantajlar sunduğu kadar birtakım dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bilgiye kolay erişim avantaj olarak güçlü bir örnek olsa da bu bilgi yoğunluğunda doğru ve yanlış olanı ayırt etmek için finansal okuryazarlığı, aynı zamanda yatırım okuryazarlığını da gerektiriyor. Yatırımcı sayısında büyük bir artış var. Ancak niceliksel manada artış her zaman bilginin doğru değerlendirildiği anlamına gelmiyor. Bu açıdan bireysel yatırımcılar da ön gördüklerinin dışında durumlar yaşayabiliyor. Biz ve ekosistem de bu noktada çok önemli bir rol alıyoruz. Sürdürülebilir bir yatırım deneyimi sunma rolünde kesintisiz teknolojik alt yapı sağlamayı başardık, şimdi bilinçli yatırımcı oluşturma yolunda ilerliyoruz. Yatırım deneyimini 360 derece ele alıyoruz ve en temelde de kullanıcıların dilediği yerde, kolay ve bilinçli bir şekilde, yatırımlarına uzun vadede devam etme alışkanlığı edinmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Blockchain gibi yeni teknolojilerin, yatırım alanında yarattığı değişimin daha çok başında olduğumuzu düşünüyorum. ForInvest olarak, her zaman teknolojiyi ve trendleri yakından takip ettik.

Global olarak kurumlar açısından da bireyler açısından da yatırım yapma ilgisi her geçen gün artıyor. Ayrıca artık insanlar yatırım piyasalarının ve enstrümanlarının içinde bulundukları ülkeyle kısıtlı kalmasını istemiyor. Global piyasa ve enstrümanlar hakkında fikir sahibi olmak istiyor.  Bu eğilimleri göz önünde bulundurarak hayata geçirdiğimiz yapay zeka destekli ‘Fora’ uygulamamızın çok yakın zamanda İngiltere’de lansmanını yaptık.

Bir alanın gelişmesi ancak yenilikçi bakış açılarıyla mümkün. Bu doğrultuda çok önemsediğimiz ‘ForInvest Labs’ ile de yatırım teknolojileri alanında yenilikçi fikirleri start-up, scale-up gibi farklı seviyelerde desteklemeyi hedefliyoruz.

 

Yatırım dünyasında öne çıkan trendler ve bu minvalde yaratmayı hedeflediğiniz ekosistem yapılanmasını sizden dinleyebilir miyiz?

Teknoloji sayesinde dilediğimiz yerde, dilediğimiz yatırım kararını alma özgürlüğüne sahibiz.  Bu özgürlüğü destekliyor ve birikimin uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini, her türlü yatırım kararının bilgiye dayalı alınması gerektiğini vurguluyoruz. Bu görüşümüz doğrultusunda bireysel kullanıcının tüm yatırım ihtiyaçlarına kolay ve bilgiye dayalı çözüm sunan ForInvest mobil uygulamasını geliştirmeye devam edeceğiz. Ve tabii ki bu geliştirmelerin odağında, yatırıma yeni başlayanlardan, dakikalık trade yapan profesyonellere kadar tüm kullanıcıların rahatlıkla anlayabileceği doğru bilgiyi sunmayı sürdüreceğiz.

Yurt dışında hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz yatırımların da tüm bu süreçlere pozitif katkı sunacağına inanıyoruz. 30 yıla dayanan tecrübemize, farklı coğrafyadaki kullanıcılardan edindiğimiz yaklaşımları ve beklentileri de eklediğimizde, çözüm odaklı ve kullanıcı dostu yeni deneyimler sunacağımızı düşünüyoruz. Farklı fikir ya da teknik çözüm geliştiren başka kurumlarla, STK’larla, Start-Up’larla hem fikir alışverişinde hem de iş birliğinde bulunabileceğimiz platformlar yaratmaya devam edeceğiz.

 

Yatırım teknolojilerinde fintek sektörü ve fintekler nasıl konumlanıyor? Siz finansal teknoloji sektöründe nasıl konumlanıyorsunuz?

Fintek şirketlerinin dünyada ve Türkiye’de oldukça uzun yıllara dayanan bir geçmişi var. Ancak pandemiyle birlikte bu alanın altın çağını yaşamaya başladığını söyleyebiliriz. Türkiye’de bu yılın Şubat ayı verilerine göre, sadece girişimcilik tarafında 637 aktif fintek şirketine ulaşıldı. Girişimcilik birçok riski içinde barındırır ancak bu şirketlerin ayakta kalma oranı yüzde 95 gibi ciddi bir seviyeye ulaştı. Sadece buradan yola çıkarak bile geleceğin yatırım teknolojilerini şekillendirmede finteklerin hızla yol aldığını söylemek mümkün. Ancak o dünya içinde de hızlı bir rekabet söz konusu. Yapay zeka, blockchain, veri ölçeklenebilirliği gibi alanlarda yaşanan gelişmeler sağlıklı bir fintek yapısı oluşturmak adına ilerleyen dönemde ayırt edici unsurlar olacak.

ForInvest olarak, araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı, bireysel yatırımcı için zor analizleri yapay zeka yardımıyla anlaşılabilir hale getirmeye odaklandık. Türkiye’deki ham ve nitelikli işlenmiş borsa verisi dağıtım kaynağı olarak, en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Kısacası, yatırım tutkumuzu artık daha geniş kitlelerle paylaşarak A’dan Z’ye tüm dijital okuryazar kitleye yatırım teknolojilerini sunmak ve birlikte bilgiyle büyümek istiyoruz.

 

Globalleşmenin yatırım teknolojileri üzerindeki etkisi nedir? ForInvest bu trendi nasıl değerlendiriyor?

Globalleşmeye ayak uydurabilmenin bir anlamda en iyi hizmeti sunmak ve yatırımcının isteklerini doğru anlayabilmek anlamına geldiğini düşünüyoruz. ForInvest gibi yurt dışında da büyüme hedefi olan şirketler için bu unsurun olmazsa olmaz olduğu kanısındayım. ForInvest olarak, uluslararası pazarlardaki fırsatları ve riskleri değerlendirerek, oradaki müşteriyi de anlayarak yol haritamızı oluşturuyoruz. Özellikle yurt dışında hedeflediğimiz yeni yatırımlarla rekabet avantajı yaratma konusunda küresel gelişmelerden kendimizi soyutlamamız mümkün olamaz. Tüm bu bakış açısı da kısa ve orta vadede kullanıcılarımıza daha iyi bir hizmet sunabilmeyi ve dijitalleşmenin etkilerini sunduğumuz hizmete daha çok yansıtabilmeyi beraberinde getirecek.

 

 

Bir önceki sorumla bağlantılı olarak yeni nesil yapay zeka destekli yatırım uygulamanız Fora’nın İngiltere’deki lansmanını yaptınız. Fora ile neler yapılabiliyor, hangi özellikleri ile ayrışıyor? Türkiye’deki kullanımı için nasıl bir takvim izleyeceksiniz?

Yurt dışına açılarak İngiltere’de yayınladığımız ‘Fora’ ile küresel ölçekte bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Fintek merkezi olarak tüm dünyada önemli bir konuma sahip İngiltere’nin, Fora’nın küresel yolculuğuna olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz. Sonrasında sırada Avrupa var. Fora, gençlerden meraklı emeklilere kadar, dijital okur yazarlığı olan her yaşta yatırım meraklısını odağına alıyor. Müşteri deneyimini kusursuzlaştırmak için kullanıcıların görüşleri ile uygulamamızı şekillendiriyor ve yapay zeka desteği ile geliştirmeye devam ediyoruz. ForInvest InvestTech Summit 2023’de yapay zeka ile oluşturulan kişiye özel günlük piyasa podcast’ini hep birlikte dinleme fırsatı bulduk. Başta kişiye özel podcast olmak üzere kullanıcıların yatırım ihtiyaçlarına pratik çözümler üreten ve yapay zekayla geliştirilen birçok yeni özellik daha şu an test aşamasında, çok yakında yatırım meraklıları ile buluşacak. Küresel borsalardaki yatırım fonları, hisse senetleri, dijital varlıklar gibi pek çok yatırım aracına dair bilgi ve kapsamlı analizler sunan Fora, yakında Türkiye’de de yatırımla ilgilenen her seviyede yatırımcı ile buluşacak. Bu konuda son derece heyecanlıyız çünkü çok fazla ilgi var.

 

Fintek alanında inovasyon markanız ForInvest InvestLabs’i de duyurdunuz. ForInvest InvestLabs ile neleri hedefliyorsunuz, program ve takvim konusunda bilgi alabilir miyim?

Bir alanın gelişmesinin ancak yenilikçi bakış açılarıyla mümkün olduğuna inanıyoruz. ForInvest olarak yatırım teknolojileri alanında katma değer üretirken bir yandan da bu ekosistemin yeni oyuncularını desteklemeyi önemsiyoruz. Bu sebeple, inovasyon markamız ForInvest Labs’i kurduk. Kurum içi girişimcilik alanında çalışmalar yürütüyoruz hem lokal hem de global arenada Start-Up & Scale-Up’lar, üniversiteler, hızlandırma programları ve STK’lar ile iş ortaklıkları yapmaya başladık.

ForInvest InvestTech Summit 2023’te pre-lansmanını yaptığımız ForInvest Labs’in hızlandırma programı Boost, ilk başvurularını Aralık 2023’te almaya başlayacak ve birbirinden değerli Start-Up ve Scale-Up’larla birlikte yatırım teknolojilerinin geleceğini belirleyecek. 2024’ün ilk çeyreğinde mentorluk süreci ile geliştirme aşamasını tamamlamayı hedeflediğimiz program, ekosistem entegrasyonu ile üçüncü çeyreğin sonunda hızlanmaya başlayacak. Açıkçası bizi ve tüm ekosistemi heyecan verici bir dönem bekliyor diyebiliriz.

 

Önümüzdeki dönemde sektör nasıl şekillenecek, beklentiler neler olacak?

Türkiye’de gelişmeler özellikle pandeminin ardından yatırım tercihlerini ciddi anlamda şekillendirdi ve değiştirdi. Sadece borsadaki bireysel yatırımcı sayısı 9 milyona yaklaştı. Kripto sektöründe ise küresel araştırmalara baktığımızda, genç nüfusun da etkisiyle, Türkiye kripto para yatırımlarında üst sıralarda yer alıyor. Buna ek olarak kişilerin yatırım hedeflerine yönelik planlar oluşturabilen robo-danışmanlardan söz ediyoruz. Yatırım alanında çoktan hayatımıza giren bu robotlar, tam olarak kişiye özel hizmet sunuyor. Tüm bu gelişmeler yatırımcı alışkanlıklarının hızlı değiştiğini bizlere gösterirken her zaman altını çizdiğimiz yatırım okur yazarlığı konusunun da önemini artırıyor.  Türkiye’deki ham ve nitelikli işlenmiş borsa verisi dağıtım kaynağı olarak, en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Yatırımcılara doğru bilgiyi, doğru teknoloji ve kesintisiz veriyle en objektif şekilde tüm kanallarımızdan ulaştırıyoruz.

 

Sizin de etkinlik konuşmanızda altını çizdiğiniz gibi finansal okuryazarlıktan daha çok yatırım okuryazarlığının önem kazandığı bir süreçten geçiyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmak için neler yapılabilir? Siz neler yapacaksınız?

Yatırıma yönelik ilgi arttıkça finansal okuryazarlığın yerine, artık yatırım okuryazarlığının önem kazanmaya başladığını görüyoruz. Sürdürülebilir bir ekosistem ancak bireylerin sisteme doğru bir şekilde katılmasıyla mümkün olacak. Bu anlamda finans ve yatırım eğitimini ön plana çıkarmanın bizlerin önemli bir misyonu olduğuna inanıyoruz. ForInvest Akademi ile çok yakın zamanda yatırım okuryazarlığını arttırma yönünde programlarımıza başlayacağız.

 

Dijital varlıklara yönelik düzenleme hazırlıkları hız kazanıyor. 2024 yılı itibarıyla bu alandaki düzenlemelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bundan hareketle, ülkemizde uygulanacak mevzuatlar konusunda fikir oluşturması açısından dosya konusu olarak Avrupa Konseyi Kripto Varlık Piyasa Mevzuatını (MİCA) seçtik. Dijital varlıkların kullanımının yatırım dünyasında nasıl bir etki yaratmasını bekliyorsunuz? Bu konuda hazırlıklarınız ne durumda?

Kripto paralar ve dijital paralar özellikle regülasyonlar açısından sıkça gündeme geliyor. Geleneksel piyasa dinamiklerinin dışında kalan bu alanın regülasyona tabi olmasını hem şirketler hem de yatırımcı açısından pozitif sonuçlar getireceğini düşünüyoruz. Bu sayede güvenilirlik ön plana çıkarken; yatırımcının yaşayabileceği riskler de minimize edilecektir. AB çatısı altında atılan bu adımın sadece bölge düzeyinde kalmayarak, dünyanın önde gelen piyasalarında ve gelişmekte olan piyasalarda da örnek olarak gösterilerek yeni bir sistem getirmesi söz konusu olabilir. İyileştirmeye yönelik alınan hiçbir karar geç olarak değerlendirilmemeli. Finans sektöründe dijitalleşmenin etkilerini yok saymak ya da değişkenliğin sürekli olduğunu düşünmemek sadece zaman kaybı yaratacaktır. Bu bağlamda yatırımcılar ve sektörde hizmet veren şirketlerin kalitesini artıracak bu adımların olumlu gelişmeleri de beraberinde getireceğine inanıyorum.

Dijital varlıkların kullanımının artması çeşitliliği artıracak ve bu da yatırımcı sayısında paralel bir artış getirecektir. ForInvest olarak biz, bu anlamda sorumluluk hissediyor ve tüm yatırımlarımızı bu doğrultuda hayata geçiriyoruz. Kullanıcılarımızın beklentilerine cevap verecek şekilde ve sürdürülebilir bir gelişim hedefiyle dijital varlıklar alanında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sunduğumuz hizmetlerde bugüne kadar olduğu gibi ilerleyen dönemde de sadece şirketimize değil; ekosisteme de fayda sağlayacak adımlar atmaya devam edeceğiz.

 

Bireysel yatırımcılar için de bir soru sormak isterim. Doğru varlık dağılımı nasıl yapılır? Yatırım teknolojileri bu dağılımı yapmak konusunda nasıl bir avantaj sunar? Herkes için erişilebilir yatırıma giden yolda nasıl bir rota izlemek lazım?

İçinde bulunduğumuz dönem teknolojinin yeni sunduğu imkanlarla yatırım konusunda yaratıcı değişimleri getirdi. Hayatımıza yeni giren bir kavram olan davranışsal finans ile yatırımın da bir psikolojisi olduğunu anladık. Piyasa hareketliliğine hazırlıklı olmak, fevri kararlar vermemek, tüm bunlar güçlü bir psikolojik altyapı gerektiriyor. Her yaştan ve tecrübeden yatırımcının kendi yatırım davranışlarıyla ilgili farkındalık kazanması gerekiyor. Kısaca, bireysel yatırımcı kendi risk profilini ve piyasadaki enstrümanların risk kategorilerini ne kadar iyi tanırsa, kendine en uygun porftöyü oluşturabilir. Bunun için de temelde doğru bilgiye erişmek ve doğru şekilde kullanmak geçiyor. Biz de tüm bireysel yatırımcılara kendilerini tanımalarını, doğru bilgi ile güçlenmelerini ve her olasılığı dikkate alarak aksiyon almalarını öneriyoruz.