Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Çetinkaya, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.
2024, özellikle finans, kredi ve ödemeler açısından yine yoğun katılım gösteren bir yıl olacak. Nakit akışının pek bol olmayacağı bir yıl olarak 2024’te, kredili ürünlere talebin artacağına, aynı zamanda tüketim trendinden çok, saklama ve yatırım odaklı bir gidişatın olacağına inanıyorum.
2023 özellikle sermaye piyasalarına duyulan ilginin arttığı, yatırımcıların getiri arayışına, hızlı ve güvenli bir şekilde cevap veren teknolojilerin öne çıktığı bir yıl oldu. Her bir finans şirketinin aslında birer teknoloji şirketine evrildiği, her bir teknoloji şirketinin ise finansal ihtiyaçlara cevap veren ürünlere yoğunlaştığını görüyoruz. Burada yaratılan en büyük farkların başında, niceliksel ve kontrolsüz büyüme yerine, nitelikli ve doğru büyüme modelleri gelmekte. Özellikle yapay zekanın hayatımızda ve ihtiyaçlarımızda kapladığı alanı genişletmeye başlaması, fintech şirketlerini regülasyona uygun, sürdürülebilir veri yönetimine hizmet eden, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerini kullanıcılara sunmaya itti. Finansal teknolojinin birleştiği bu noktadaki en büyük soru işaretini belki de güvenlik oluşturuyor. Finansal ve siber güvenlik için, 2023 hem devletlerin hem bireylerin hem de kurumların önlemlere daha çok talep gösterdiği bir yıldı. Devletlerin dijital finansal varlıkları ve kurumları tanıma yolunda 2023’te büyük adımlar atıldı. Blockchain, AI gibi birçok teknoloji, fintech sektöründe de hakimiyet kurarken, özellikle hükümetler de bu teknolojileri tanıyıp, güvenli genel kullanım alanları için regüle etmeye yoğunlaştı.
2024, özellikle finans, kredi ve ödemeler açısından yine yoğun katılım gösteren bir yıl olacak. Enflasyonist ortamın dezavantajlarını yenmeye çalışan kullanıcılar, özelleştirilmiş ürünlere ilgi göstermeye devam edecek. Nakit akışının pek bol olmayacağı bir yıl olarak 2024’te, kredili ürünlere talebin artacağına, aynı zamanda tüketim trendinden çok, saklama ve yatırım odaklı bir gidişatın olacağına inanıyorum. Bir yandan paraya erişim, bir yandan da mevcut yatırımların yönetilmesine hizmet eden, veri analitiğini teknolojisini geliştiren yapılar, farklı sektörlerden ürünleri raflarına koyabilir ve bunları da geleneksel kurumlardan farklı sunabilirlerse başarıya ulaşacaklardır. Bana göre 2024, trendlerin tam aksine, anlık zaferlere odaklanmaktan çok, sağlam temelli ve sürdürülebilir bir finansal tablo için yeri gelirse kemer sıkılan, yeri gelirse yatırımın dönüşü için uzun vadeler beklenen, sabırla sınandığımız bir sene olacak.
Finansal açıdan bu yıl tüm ekonomiler için bir geçiş dönemine işaret etmekte ve bu dönemlerdeki tüketici talepleri genellikle azalmakta. Bu aşamada global pazarlarda yer bulabilmenin önemi artabilir. Özellikle Türkiye’de dijital varlıklara yönelik gelecek bir yasal düzenleme, bu alandaki varlık yönetimi ürünlerini ön plana çıkarabilir. Devlet tarafından yapılan düzenlemeler bu varlıklara olan güvenin artmasında büyük önem taşıyor. Regülasyonların etkisiyle, yeni nesil finansal ürünlerin hem finansal okur yazarlığı artıracağına hem de sağlıklı bir rekabet ortamı oluşacağına inanıyorum. 2024 ayrıca ödemeden transfere, krediden sigortaya tüm alanların blockchain teknolojisi ile tanışma ve entegrasyon yılı olabilir.