FaturaLab CEO’su Emre Aydın, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

2024 için yurt dışı iş birliği duyurularımız olacak. Özellikle ticaretin daha etkin finansmana yönelik derinleşen yeni çözümlerimizi uygulamaya alacağız.

Finansal kurum ve iş ortaklarımız ile mikro seviyede finansmana erişimi hem yaygınlaştırmak hem ölçebilmek istiyoruz. Çözümlerimizi tüm üyelerimize sunmak için sabırsızlanıyoruz.

 

Ticaret finansmanı, dünya genelinde büyük bir finansal pazarı temsil ediyor ve global ölçekte büyümeye devam ediyor. Bu alanda hizmet veren bir firma olarak farklı finansman çözümleriyle alıcı, satıcı ve finansal kuruluşları tek bir platformda buluşturuyoruz. “Tedarik Zinciri Finansmanı” ve “Onaylı Fatura Finansmanı” çözümlerimiz iş dünyasının gözdesi olmuş durumda. Tedarik Zinciri Finansmanı modelimiz finansal sistemde doğrudan bir finansman aracı olarak görülmeyen vadeli faturaların finanse edilmesi ile yepyeni bir finansman kaynağı yaratıyor. “Onaylı Fatura Finansmanı” ise ödemesi onaylanan faturaların Platforma yüklendiği ve satıcı firmaların Finansal Kurumlar ile erken tahsilat çözümlerini kullanabildikleri bir yapı.

2023 yılı içerisinde kredi piyasalarındaki daralmaya rağmen yılın ilk 10 ayında platformumuzda 14 milyar TL üzerinde fatura iskonto işlemi gerçekleştiğini sevinerek belirtmek isteriz. Kasım ve Aralık aylarında bu hacim çok hızlı arttı ve yılı 20 milyarın üzerinde bir fatura iskonto hacmi ile kapayacağımızı ön görüyoruz. Yıl içerisinde piyasa koşulları sık sık değişti ve nakde erişim dönem dönem oldukça zorlaştı. Burada FaturaLab’i ayrıştıran özellik 22 aktif finansal kuruluş ile çalışıyor olması oldu. Hem alıcılarımız hem tedarikçilerimiz yılın her dönemi, çalıştığımız finansal kuruluşlardan işletme sermayelerinin optimizasyonu için kaynak bulabildi, çarklarımız dönmeye devam etti. Bu durum bizim için oldukça gurur ve mutluluk verici.

Yine bu yıl içinde Agrio Finans ve Yapı Kredi Bankası ile iki sürdürülebilir finans alanında iş birliğimizi duyurduk. Gıda, hayvancılık, tekstil tedarik zincirlerine özel çözümler üzerinde çalışıyoruz. Finansal kurum ve iş ortaklarımız ile mikro seviyede finansmana erişimi hem yaygınlaştırmak hem ölçebilmek istiyoruz. Çözümlerimizi tüm üyelerimize sunmak için sabırsızlanıyoruz.

Hazine yönetimi alanında Paynet ve Arzum ile bir ortak çözüm üzerinde çalıştık, hayata geçiriyor, geliştirmeye devam ediyoruz. Amacımız üye firma müşterimizin tüm karar süreçlerini desteklemek, kolaylaştırmak. İşletme Sermayesi yönetimine katkıda bulunmak.

2023 yılı son döneminde bir yeni iş birliği daha duyurmak için planlarımız var. 80 binden fazla küçük işletmeye ulaşabileceğimiz, ticaretin finansmanına odaklı kalarak, tüm finans ekosistemini de arkamıza alarak yeni bir iş modeli yaratmak istiyoruz.

Bugün platformumuzda, 2024 yılı başında bizimle çalışmayı planlayan 40’ın üzerinde tek taraflı alıcımız, 100’ün üzerinde hazine yönetimi hedefli üyemiz, 1500’ün üzerinde toplam aktif tek taraflı tedarikçimiz var. FaturaLab olarak platformumuza dahil ettiğimiz her üyemizin hassasiyetle seçildiği, her üyemize de aynı özen ve şeffaflıkta hizmet sunulduğu bir model ile ilerliyoruz. Platformumuzdaki tüm üyelerimizin ticari, operasyonel ve finansal faydalarını gözlemliyoruz. Çözümlerimiz ile üyelerimize 2023 yılı içinde yaratılan ek işletme sermayesinin 7 milyarı geçmiş olması bize heyecan veriyor. 2024’te de hizmet kalitemizi artırarak iş ortaklarımız ile büyümeye devam edeceğiz. 2024 için yurt dışı iş birliği duyurularımız olacak. Özellikle yapay zeka ile stok ve tedarik zinciri yönetiminde üyelerimize fayda sağlayacak çözümleri sunmak istiyoruz. Piyasa koşullarının elverdiği ölçüde, hedefimiz 2024 sonunda hem alıcı ve tedarikçi hem de işlem hacmi açısından aynı 2023 de olduğu gibi bir önceki seneyi reel olarak (enflasyondan ayrıştırılmış) 4’e katlamak olacaktır.