Finartz Kurucu ve CEO’su Cihan Demir’in 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı.

2023, finansal teknoloji dünyasında sunduğumuz çözümlerle birçok inovasyon ve gelişmeye öncülük ettiğimiz heyecan verici bir yıl oldu. Her sektöre dokunarak dijitalleşmenin getirdiği değişimlere liderlik ettik. Yeni yılda da aynı azim ve kararlılıkla çalışarak, müşterilerimizin beklentilerini aşan çözümler sunmaya devam edeceğiz. 2024’ün herkes için daha fazla başarı, inovasyon ve iş birliği getirmesini diler, sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yıl olmasını temenni ederim.

 

2023 yenilikler ve dijital dönüşümlerle iz bırakan bir yıl oldu!

2023 yılı Türkiye’de her sektörde dijitalleşmenin güçlü etkilerini hissettiğimiz bir yıl oldu. Özellikle bankacılık, teknoloji kullanımı ve dijitalleşme alanlarında ülkemiz önemli bir yol kat etti. Bu dönüşümde, Türkiye’nin genç ve teknolojiye açık nüfusu ile birleşen yüksek internet ve akıllı telefon erişimi, fintek sektörünün gelişiminde etkili oldu. E-ticaret ve dijital kanalların hızla benimsenmesiyle fiziksel işlemlerin dijitalle yer değiştirdiği bu dönemde sektörün hem uyum süreçlerinden geçişini hem de yeni iş modellerine yönelimini gördük. Bu noktada, mevzuat değişiklikleri fintek şirketleri için yeni fırsat kapıları araladı.

Türkiye’deki kullanıcıların yeniliklere hızla adapte olması, finansal teknolojilerde inovasyonun hız kazanmasıyla sonuçlanırken müşteri deneyimi de daha fazla ön planda olmaya başladı. İşletmelerden finansal kuruluşlara kadar her sektör yeni nesil finansal teknolojileri gündemlerine alarak rekabet avantajı sağlamaya odaklandılar. Bu bağlamda yüksek kaliteli dijital deneyimler sunulması, hizmet eksikliği yaşayan müşteri segmentlerine erişim sağlarken finansal kapsayıcılığı da bir ileri seviyeye taşıdı. Teknolojinin finansı dönüştürmesi finansal hizmetlerin daha fazla sayıda müşteriye daha fazla kanaldan ve kolaylıkla ulaşmasında ve kuruluşların işlem maliyetleri ile işlemlerdeki hata ve başarısızlık oranlarının azalmasında etkili oldu.

Finartz olarak 2023’ü, fintek sektöründeki dinamik değişimlere adapte olma ve öncülük etme yılı olarak değerlendirdik. Payartz markamızla geliştirdiğimiz e-para ve dijital cüzdan çözümlerini kuruluşların pazarın beklentisine yönelik hizmetler sunmasında güçlü bir çözüm ortağı olacak şekilde sunmaya özen gösterdik. Değişen regülasyonlara ve uluslararası standartlara uyum sağlama başarımız güvenilir bir çözüm ortağı olma hedefimizi güçlendirdi. Yerel ve uluslararası düzeydeki finansal düzenlemelere uyum sağlayarak, e-para şirketleri ve ödeme kuruluşları için Türkiye’de yürürlüğe giren 6493 sayılı kanuna uygun çözümlerin yanında uluslararası düzeyde geliştirdiğimiz altyapılarda da farklı ülkelerin merkez bankalarının regülasyonlarını takip ederek ilerledik.

Tüketici alışkanlıklarındaki değişim ve güvenlik endişeleri, kimlik doğrulama sistemlerinin de önemini arttırdı. 2023’ün en kritik önceliklerinden biri de finansal işlemlerin dijitalleşmesinin getirdiği güvenlik zorluklarına çözüm üretmek oldu. PCI DSS ve PCI 3DS uyumlu Secureartz 3D Secure ürünlerimiz, kullanıcıların finansal bilgi ve kişisel verilerinin güvende olduğunu garanti altına alan çözümleriyle bu gerekliliğin üstesinden gelmeyi başardı. Bunların yanı sıra Finartz çatısı altında müşterilerimizin taleplerine yönelik özel projeleri Finartz Connect iştirakimiz ile sürdürmeye devam ettik.

2024 yılında finansal sistemin oyuncularının mevcut tecrübeleri ile finteklerin esnek ve inovasyon odaklı hareket kabiliyetinin birleşimi olarak hem iş yerleri ve finansal kuruluşlar hem de kullanıcı tarafında memnuniyetin karşılıklı olarak artışına tanık olabiliriz. Dijital cüzdan uygulamaları ve güvenli ödeme doğrulama sistemleri, birçok sektörde müşteri odaklı hizmet anlayışını benimseyen ve iş süreçlerini optimize etmeye yönelik adımlar atan şirketlerin tercihi olmaya devam edecek. Regülasyonlardaki gelişmeler, artan yatırımlar ve yeni teknolojiler, fintek dünyasındaki oyun alanını genişleterek sektörün büyümesini destekleyecek. Piyasa değişkenlik gösterse de tüketici eğilimleri ve düzenlemelerdeki farklılıklara rağmen, fintek ekosistemi teknolojiyi kullanarak yeni çözümler ve fırsatlar yaratmaya devam edecek.