Fintech İstanbul Danışma Kurulu Üyesi Soner Canko, 2023 Yılı Değerlendirmeleri ve 2024 Yılı Beklentileri ile Fintechtime Ocak 2024 sayısında yer aldı. 

Sahip olduğumuz fintek bilgi ve tecrübe üstünlüğünün ülkemizde finans dışındaki diğer sektörlere de olumlu yansımaları, katkıları olduğu açıktır.

Bu nedenle çabalarımız genç finansal teknolojiler sektörünün gelişmesi, güçlenmesi ve hizmet ihracatı yapacak şekilde işbirlikçi adımlar atması için olmalıdır.

2024 yılının finansal teknolojiler alanında çalışan tüm yatırımcıların, girişimcilerin ve emekçilerin hak ettiği karşılıkları aldığı bereketli bir yıl olmasını diliyorum.

 

Finansal teknolojiler (Fintek) alanında hareketli bir yılı daha geride bıraktık.

Dünya genelinde inovasyonların hız kestiği, hem karlı hem de hızlı büyüme yollarının arandığı, birleşme ve satın almaların arttığı bir sene oldu. Bu dönemde en çok dikkatimi çeken 4 başlık özetle şöyle;

 

Anlık Ödemeler

Hesaptan hesaba anlık ödemeler çok hızla büyürken, bu alanda kullanım alanlarının artması ve müşteri tecrübelerinin gelişmesi için çabalar görüldü. Önümüzdeki dönemde hesaptan hesaba anlık ödemeleri daha yaygın, kolay ve güvenli kılmak üzere çok fırsatlar gördüğümü belirtmeliyim.

 

RegTech

Dünya genelinde artan politik ve ekonomik gerilimlerin finansal teknolojiler alanına yansıması daha fazla düzenlem ve daha sıkı uyum (compliance) beklentileri oldu. KYC (Müşterini Tanı) ve AML (Kara Paranın Önlemesi) kısaltmaları en çok konuşulan konuların başında geldi. Dijital dünyada müşterileri daha etkin tanımak ve kazanmak üzere geliştirilen dijital onboarding süreçlerine uyum gereksinimleri de eklendi. Bu sayede bireysel ve tüzel müşterileri adaylarının daha kazanılırken uyum gözüyle taranmaları mümkün oldu.

Yaşanan uluslararası gerilimler ve rekabetin etkisiyle önümüzdeki dönem daha da artması ve karmaşıklaşması muhtemel finansal düzenlemeler finansal kullanıcıların hayatını daha da zorlaştıracağını öngörmek çok zor değil. Bu öngörüden hareketle regtech konusunun yeni inovasyon ve fırsatlara açık olduğunu belirmekte fayda var.

 

B2B Ödemeler

Finansal Teknolojiler ilk günden bu yana B2C adı verilen tüketici odaklı çözümlerle boy gösterirken, büyük hacimler ve fırsatlar barındıran B2B ödemeler, bir diğer tanımıyla kurumsal ödeme çözümleri geri planda kalmıştı. Zaman içerisinde hak ettiği ilgiyi görmeye başlayan B2B ödemeler hem yaratılan etkinlik ve verimlilik hem de düşük bütçelerle pazara giriş imkânı vermesi nedeniyle gündemdeki yerini sağlamlaştırıyor. Bu alanda acı noktalarını doğru tespit eden cesur oyuncular için hala çok imkân var.

 

Dijital Varlıklar

Geçen on yılda hızlı iniş çıkışları ile dikkatlerimizi çeken dijital varlıklar yıllar içinde hem çeşitlilik hem de istikrar anlamında önemli yol aldı. Kripto paraların yanı sıra Stabil Paralar ve Merkez Bankaları Dijital Paraları da olgunluk seviyesinde önemli aşamalar kaydetti. Geri dönülmez bir şekilde dijitalleşen para kavramı yakın gelecekte hayatımızda çok farklı deneyimler yaşayacağımızı fısıldıyor. Çok yakında A ülkesi vatandaşının B ülkesinin dijital parası (CBDC) ile C ülkesinde kahvesini öderken, D ülkesinde yaşayan ailesine E ülkesinin para biriminde transfer yapacağı günler bizi bekliyor.

 

Özetle, geçmiş yılların birikimlerini olgunlaştırdığımız 2023 yılının öğretileri ile 2024 yılında çok daha hızlı ve hareketli bir finansal teknolojiler gündemi bizleri bekliyor.