Diginak CEO’su Oğuzhan Karaca ile Fintechtime Ocak 2024 Sayısı için özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Lojistik Teknolojisi alanında Fintek dikeyinde pazar liderliğini hedefleyen Diginak.com, son 3 yılda toplam 25 katın üzerinde birleşik büyüme gerçekleştirdi. 2024 yılında şirket değerini 50 milyon dolara çıkartmayı hedefleyen girişimin yol haritasını şirketin CEO’su Oğuzhan Karaca’dan öğrendik.
2023 yılı değerlendirmelerinizle başlayalım. 2023 yılı Diginak için nasıl geçti? Hedeflerinizin ne kadarını gerçekleştirebildiniz?
Öncelikli amacımız olan beş kat büyüme hedefimizi yakaladık. 2003 yılında 400’e yakın KOBİ’nin 20.000 adet navlun faturasının ödemesine aracılık yaptık, dijital ortamda 6,4 milyon km yük hareketi sağladık, 650 bin ton yük taşınmasını yönettik, 30 bine yakın kamyoncuya temas edip ve ödemelerindeki sürtünmeyi azalttık. 2023 yılında, lojistik dikeyinde en önemli fintek oyuncusu olduğumuzu reel sektör teyit etti diyebiliriz.
Diginak’ın hedef kitlesinde kimler var? Neyi farklı yapıyor, hangi avantajları sunuyorsunuz?
Diginak’ın hedef kitlesi sayıları 400 bini bulan KOBİ’ler. 10 Milyon TL cirosu olan bir KOBİ’nin yaklaşık 750 Bin TL – 1,5 Milyon TL arasında taşımacılık bedeli ödediğini görüyoruz. KOBİ’lere çek ile neyi ödeyemiyorsunuz diye sorduğumuzda genelde iki başlık öne çıkıyor. Birincisi navlun, ikincisi ise maaşlar. KOBİ’ler geriye kalan tüm ödemeleri çek ile yapabiliyor. İşte biz bu noktada devreye giriyoruz, KOBİ ile Kamyoncu arasındaki ticareti hızlandırıyoruz. KOBİ’nin hizmete erişim kalitesi artıyor. Spot piyasa ile 30/60/90 gün vade ile çalışabiliyor ya da isterse kredi kartı ile ödeme yapabiliyor. Factoring’e ve banka kredisine ihtiyaç duymadan KOBİ navlun ödemelerini Diginak.com üzerinden sürtünmesiz yapabiliyor.
Türkiye’nin lojistik ve ulaştırma alanındaki cirosu ve sizin pazar payını hakkında bilgi alabilir miyim? Ne kadarlık bir büyüklükten bahsediyoruz?
400 yüz bin KOBİ, iç piyasada günde 170 Milyon USD, yılda 40 Milyar USD navlun ödüyor. Türkiye’de ticari taşımacılık yapan 1 Milyona yakın TIR, Kamyon, Kamyonet, panelvan yollarda yük taşıyor. Günde 450 bine yakın araç yükleme yapıyor. Ortalama navlun bedeli 15 bin TL/Sefer seviyelerinde. Türkiye’de irili ufaklı 8.000 lojistik firması mevcut. Bu firmalar Türkiye’nin toplam taşımacılık ihtiyacının %20’sini karşılayabiliyor. Geriye kalan ihtiyaç, bireysel nakliyeci yani kamyoncu tarafından karşılanıyor. Bireysel nakliyecilerin yani kamyoncuların yola çıkmadan önce 650 litrelik depolarını doldurmaları gerekiyor. Bir deponun ortalama maliyeti ise 25 Bin TL. Bu noktada kamyoncu yola çıkmadan ödeme almalı. Micro+ finansman işinin tam ortasına düşüyoruz…
Lojistik sektörü için dijital inovasyonlar neden önemli? Sizin sunduğunuz inovasyonların sektöre getirdiği fırsatlar neler?
Lojistik sektörünün başarılı olması için optimizasyon ve verimlilik çok önemli. Tüm projeler bu motivasyonla kolları sıvadı ve sektöre değer katmaya odaklandı. Özellikle son kilometre teslimatta ve kargo/kurye işinde start-up’lar üzerinden çok fazla yatırım yapıldı. Şöyle düşünün sektörün %10’luk kısmına %90’lık bir odaklanma oldu. İşte biz burada ayrışıyoruz. Öncelikle FTL (Tam Dolu Yük) karayolu taşımasına yatırım yapacağız. Çünkü ana arterler burası ve hacim de burada. İkincisi sektörün ödeme mekanizmasını iyileştireceğiz. Sektörü bir makine ve dişlilerden oluşan bir mekanizmaya benzetirsek; bu sistem yağlama sistemi olmadığı için çok ısınıyor ve sık arıza yapıyor. Diginak.com, lojistik sektörünün yağlama ünitesi. Harareti alıyor ve sürtünmeyi azaltıyor.
Lojistik teknoloji pazarında Fintek dikeyinde teknoloji şirketi olarak kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz? İş birlikleriniz konusunda bilgi alabilir miyim?
B2C Fintech segmentinde ciddi bir sıkışma var. B2B de ise ölçeğe ulaşabilen bir ödeme aracı yok. İşte biz lojistik dikeyinde karayolu segmentinde 40 milyar USD/Yıl ciroya dokunabilen tek ve yegâne girişimiz. KOBİ’nin bankalara, factoringe ihtiyaç duymadan navlun satınalmasını sağlayan bir teknolojimiz var. Dijitalde alıcı ve satıcı ihtiyaçlarını real-time analiz edip ticareti hızlandırma kapasitesine sahibiz ve bunu bir pazaryeri mantığı ve alt yapısı ile yapıyoruz.
İş Bankası Girişimcilik şubesi ile çok sıkı çalışıyoruz. Bu süreçte saha bilgimizi kullanıp İş bankasının KOBİ’ ler için hizmete sunduğu “Fatura iskontalama” hizmetinin tüm canlıya alım testlerini Diginak.com yaptı. KOBİ’lerin finansal skorlama süreçlerinde F-Ray Scorlama ile çalışıyoruz. Diginak.com, F-Ray in API ile bağlandığı ve real time scorlama yaptığı tek girişim. F-Ray in kurucusu Mehmet Bey’in tecrübelerinden çok istifade ediyoruz. Ödeme alt yapısı olarak çok uzun araştırmalar yaptık, şu an PARAM kart ile pilot projemize başladık. Eğer her şey yolunda giderse Diginak.com & PARAM iş birliğinin ismini daha çok duyabilirsiniz. Devlet Destekli Alacak Sigortasını en iyi kullanan şirketlerden birisiyiz. Burada Türkiye Sigorta ile çok verimli bir çalışmamız var.
Türkiye’de ve global alanda dijital lojistik uygulamalarının geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Geçenlerde lojistik sektörünün önemli bilim insanlarından Prof.Dr Stefan İskan’ın bir yazısını okumuştum, sonra kendisine ulaştım ve makalesini çok beğendiğimi söyledim. Kendisi diyor ki; Dijital Freight Forwarder’ların çoğu SAAS pazarında TMS (Transportation Management System) yazılımı satma yarışına girecekler ve zor bir süreç yapayacaklar. Ya da Lojistik firmasına evrilecekler veya lojistik firmaları tarafından satın alınacaklar. Dijital lojistik sektörü oyuncularına ya da yeni girişimcilere her platformda kendilerine bir niş alan seçmeleri yönünde tavsiyede bulunuyoruz. Örneğin Soğuk/donuk taşımaları yapan bireysel nakliyecilerin şemsiyesi altına alan ve ısı rejimlerini müşterilere online sunan bir pazaryeri olmak gibi… Aksi halde tutunmak çok zorlaşacak. Diginak.com, niş alanını işin başında seçti, biz navlun ödemesini hızlandırmak ve sürtünmeyi azaltmak üzerine kurulu bir strateji izliyoruz.
Diginak.com olarak sürdürülebilirlik ve yeşil lojistik alanındaki projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 2024 yılında yeşil ve dijital dönüşüm projeleri için öngördüğünüz ana stratejiler neler olacak?
2023 yılında karbon ayak izinin azaltılması yönünde çok ciddi Ar&Ge çalışmaları yaptık. Şu anda her müşterimizin ne kadarlık bir karbon ayak izi olduğunu izleyebiliyoruz. Rota/araç optimizasyonları ile ne kadar bir iyileştirme sağladığımızı raporlayabilecek bir noktaya geldik. 2024 de bu konu üzerine gitmek istiyoruz. Düzenli raporlamalar ile KOBİ’leri hem bilinçlendireceğiz hem de karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayacağız.
Diginak.com’un yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerine yatırım yapma kararını neler motive etti?
Ödemelerdeki sürtünmeyi azaltmak için operasyonel iş süreçleriyle finansal süreçleri entegre etmeniz gerekiyor. Bunu yapabilmek için de yapay zekaya yatırım yapmak zorundaydık. Kamyoncunun IBAN ve hesap adının araç plaka, ruhsat, yetki belgesi ile eşleştirilmesinden tutunda, teslim evrakı üzerindeki yük/emtia cinsinin sigorta poliçesindeki mal bedeliyle eşleştirilmesine kadar Diginak.com çok güçlü bir makine öğrenmesi ve altyapısına sahip. Yükü teslim ettiğini beyan eden kamyoncunun konumunun müşterinin malın teslim edilmesini istediği lokasyon ile örtüşmemesi bile ödemenin önünde bir engel. Her zaman söylüyorum, şirkete kesilen bir nakliyeci faturasının ödenmesi için 10’a yakın yapılması gereken kontrol var. Bu kontroller yavaş yapıldığı için veya yapılamadığı için mağdur olan yüzlerce kamyoncular var. Diginak.com’da kamyoncular mağdur olmadığı için beş kat büyüyoruz.
Global fintek pazarının hızlı büyümesi hakkında neler düşünüyorsunuz ve Diginak.com bu büyümeye nasıl katkıda bulunuyor?
Fintek pazarı B2C de büyüyor ancak B2B de henüz aradığını bulamadı. Lojistik dikeyi hacim olarak oldukça büyük, şu anda e-ticaret pazarından daha büyük bir pazardan bahsediyoruz. Evet zamanla e-ticaret pazarının bir numara olacağını biliyoruz ama bugün de ıskalanmamalı… Türkiye’de hava, kara, deniz, tren yolu ve boru hattı taşımaları dahil 100 Milyar USD lik bir navlun ödeme pazarından bahsediyoruz. Türkiyenin GSMH’sı 1 Trilyon USD ye yaklaştı. Yani Lojistik dikeyi neredeyse GSMH nın %10 una tekabul ediyor. İşte Diginak.com bu pazara dokunabilen tek ve yegâne fintech altyapısına sahip tek girişim. Aynı durum global içinde geçerli, Amerikalı kamyoncunun da hızlı ödeme ihtiyacı var, Kenyalı kamyoncu nun da…
Navlun ödeme süreçlerinde yapay zeka teknolojisini nasıl entegre ettiniz ve bu entegrasyonun etkileri neler oldu?
Diginak.com olarak; yapay zeka teknolojisine yatırım yaparak, navlun ödemelerini hızlandırdık. B2B’de bankalar ve finans kuruluşları maalesef yeteri kadar çevik değil. Kredilerdeki sıkılaşma ve prosedür KOBİ’leri zorluyor. İşte burada Diginak.com, yapay zeka teknolojisi destekli navlun ödeme bilgi işlem altyapısı ile öne çıkıyor. Dijital nakliye platformumuzun en güçlü kası; navlun ödemesindeki hızı… Kamyoncuya haftada 3 gün ödeme yapıyoruz, bu da bizi özelikle KOBİ’ler nezrinde en çok tercih edilen dijital nakliye platformu yapıyor. Sisteme giren nakliyeci faturasının dijital görüntü işleme teknolojisi ile verilerinin içinden alınmasından, kamyoncu banka hesap adı, fatura başlığı ile ruhsattaki adın eşleştirilmesine kadar yapay zeka işin içerisinde. KOBİ’nin ne zaman nereye araç talep edebileceğini tahmin eder hale geldik. Yükleme hızlarından önümüzdeki haftaların nakit akışı ihtiyacını dahi haftalık öngörebiliyoruz, ona göre planlarımızı yapıyoruz.
GVG 24 Yarışması’nda Fintek girişimi kategorisinde aldığınız ödül ve bu başarının Diginak.com için anlamı hakkında neler söylemek istersiniz? Bu ödülün şirketinizin geleceğine etkileri neler olacak?
In4startups’ın her yıl yerli ve yabancı yatırımcıların, yatırım yapacakları girişimleri bulmasına destek olmak amacıyla düzenlediği “Gelecek Vadeden Girişimler” Yarışması’nda bu sene fintek girişimi kategorisinin birincisi olduk. Güçlü rakiplerimizin arasından sıyrılarak yılın fintek girişimi olmak ve bu değerli ödülü almak ekip olarak bizi daha çok motive etti. 2023 yılında, yapay zeka teknolojilerine ve insan kaynağına yaptığımız yatırımlarla büyümemizi 5 kat attırdık. Yatırımcı firmamız olan İdaCapital’in güvenini haklı çıkardık. Aldığımız bu ödül başarımızı taçlandırdı. Yatırımcımızın firmamıza olan inancı ve güveni daha çok attı ve yeni yatırım yapma kararı aldı. Bu ödül ize yeni yatırımcıların da kapısını açacak diyebilirim.
Lojistik sektöründe kadınların güçlendirilmesi ve işgücüne katılmasını teşvik için “Geleceğe Çift Kanat ile Uçalım” projesini başlattınız. Bu değerli projenin çıkış noktası nedir? Hangi kazanımları hedeflediniz?
Diginak olarak “Geleceğe Çift Kanat ile Uçalım” projesi ile eşit ve kapsayıcı bir toplum yaratmak hedefiyle yola çıktık. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kadın girişimci sayısını artırmak için kapsamlı ve uzun vadeli bir program geliştirdik. Sürdürülebilir bir gelecek için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini destekliyoruz ve lojistik sektöründe kadın istihdamını artırmayı hedefliyoruz. Projemizi “Lojistik işi kadınlara göre değildir” anlayışını tersine çevirmek için hayata geçirdik ve özelikle EYT’li genç emekli kadınlara yeni bir kariyer fırsatı da sunmak istedik.
“Cumhuriyetimizin 100. Yılında Güçlü Kadınlar Güçlü Türkiye” mottosu ile hayata geçirdiğimiz kurumsal sosyal sorumluluk projemiz ile girişimcilik eko sistemine de katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Geleceğe tek kanat ile uçmamız mümkün değildir. Ülkemizin refahı için kadın girişimci sayısını artırmamız gerekiyor. Ekonomik büyümenin birçok bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenlerden bir tanesi de kadın istihdamıdır. Bir ülkenin nüfusunun yaklaşık yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Dolayısıyla kadınların işgücüne katılımının ve istihdamının önündeki engeller bir ülkenin ekonomik büyüme potansiyelini ve genel olarak toplumun hem bugünkü hem de gelecekteki refahını etkilemektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik büyümeyi destekler. Kadınların iş dünyasındaki yeri ve istihdamı arttıkça üretkenlik ve inovasyon da artar. Bu da ekonomik büyümeyi hızlandırır. Kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmeleri, çeşitlilik ve kapsayıcılıktan kaynaklanan farklı perspektifleri içeren daha yaratıcı ve yenilikçi çözümleri teşvik eder, böylece işletmelerin rekabet gücü artar. Toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda savunmaya ve buna yönelik projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Projenin, diğer firmalara da örnek olmasını ve tüm ülkeye yayılmasını arzu ediyoruz.
idacapital tarafından yürütülen innovate21st hızlandırma yatırım programı kapsamında yatırım almıştınız. Bu yatırımı nasıl değerlendirdiniz? Yatırımcı tarafında size olan ilgi nasıl, yeni bir yatırım tutuna çıkacak mısınız?
İdaCapital Diginak’ın karşısına çıkan en iyi şey diyebiliriz. Çok doğru zamanda çok başarılı bir iş birliği oldu. İdaCapital, 2023 yılında arka arkaya Diginak’a 3 kere yatırım yaptı. İdaCapitalin ortakları Cem ve Anıl Bey’in yönlendirmelerini çok önemsiyorum. Gömülü finans işini Türkiye’de en iyi bilen ekip diyebilirim. Worqcampany ile harikalar yaratıyorlar. Lojistik alanında uzmanlıkları bulunakta…
Diginak.com olarak; 2023 yılında aldığımız yatırımı büyümek için kullandık ve ciro olarak 5 kat büyüdük. Aynı zamanda Organizasyonu ve teknolojimizi de geliştirmeye bütçe ayırdık. Marka bilinirliğini arttırmak için çok efor sarf ettik. 2024 yılı başında yine sizlere İdaCapital ile bir yatırım sürprizi yapabiliriz, üzerinde çalışıyoruz.
Diginak.com’un son üç yılda gösterdiği büyümenin ardında nasıl bir vizyon yatıyor? Orta ve uzun vadeli planlarınızda nasıl bir yol izleyeceksiniz? 2024 yılı hedeflerinizde neler var?
Lojistik Teknolojisi alanında Fintek dikeyinde pazar liderliğini hedefleyen Diginak.com, son 3 yılda toplam 25 katın üzerinde birleşik büyüme gerçekleştirdi. 2024 yılında ise şirket değerini 50 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz.
Başarımızın anahtarı ise inanç, kararlılık, yeni teknolojilere, insan kaynağına ve yeni iş modellerine yatırım yapmak şeklinde özetleyebilirim. Tüm bunlara ek olarak yaşadığımız topluma katkı sağlamak odaklandığımız bir diğer konu… Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ile de değer üretmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Ekonomiye katkı sağlamak günümüzde yeterli değil topluma da katkı sağlamak gerekiyor.
2024 yılında dijital nakliye platformumuza yapay zeka alanında yatırım yapmaya devam edeceğiz. Teknoloji alanında yenilikler ve iklim dostu düzenlemelerle lojistiğin daha da sofistike bir hal alacağını düşünüyoruz.
2024 yılında ajandamızda; sürdürülebilirlik, yeşil ve dijital dönüşüm projeleri de bulunmakta. Önümüzdeki sene sürdürülebilirlik raporlama yapan şirketlerin çözüm ortağı olmayı ve yeşil lojistik alanında da yatırım yapmayı hedefliyoruz. Diginak.com olarak; bünyemizdeki Türk mühendisler tarafından geliştirdiğimiz teknoloji ve çözümlerle sadece hizmet sunduğumuz kişi ve kurumların değil, sektörümüzün de dijitalleşmesine öncülük etme misyonu ile hareket ediyoruz. Türkiye ile birlikte, Ortadoğu ve Asya’da Lojistik Teknolojisi odaklı Fintek alanında lider bir şirket olma misyonu ile çalışmalarımıza yön veriyoruz.