IDC Türkiye Directions 2024, Her Yerde Yapay Zeka temasıyla bilişim sektörü liderlerini bir araya getirdi!

TÜBİSAD stratejik ortaklığında, International Data Corporation (IDC) tarafından 15 Şubat’ta Microsoft İstanbul ev sahipliğinde “Her Yerde Yapay Zeka” temasıyla düzenlenen IDC Türkiye Directions 2024’te en son yerel, bölgesel ve küresel BT pazarı tahminleri değerlendirildi.

Etkinliğe katılan 200’den fazla BT sektör yöneticisi, içinde bulunduğumuz dijital ekonomi çağına dair deneyimlerini ve öngörülerini paylaştı. Konusunda uzman yerel ve küresel IDC analistleri, küresel trendlerin yerel çevre üzerindeki etkisini değerlendirdi; önemli ülkeler ve endüstrilerdeki en son gelişmeleri ve tahminleri sundu. Etkinlik, katılımcılara gelecekteki büyüme fırsatları hakkında bilgiler ile bulut, güvenlik, yapay zeka, RPA ve IoT gibi kritik teknolojilere ilişkin içgörüler sağladı.

Etkinlikte, teknoloji üreticileri, hizmet sağlayıcılar, kanal ortakları ve düzenleyiciler gibi tüm BT ekosistemi paydaşlarını kritik içgörüler, görünümler ve tahminlerle donatmak için tasarlanan “IDC 2024 Tahminleri” paylaşıldı. Çalışma, teknoloji endüstrisinin gelişen yapay zeka destekli ortamı hakkında temel rehberlik sunmayı amaçlıyor.

IDC’nin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte IDC Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) Grup Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Jyoti Lalchandani, teknoloji pazarının en son küresel trendlerini analiz etti; IDC Türkiye Araştırma Direktör Yardımcısı Eren Eser ise IDC’nin yerel pazara yönelik tahminlerini sundu. IDC’nin META bölgesi araştırma direktör yardımcısı Melih Murat ise iş ortağı ekosistemi ve “Her Yerde Yapay Zeka” teması hakkındaki görüşlerini paylaştı

Teknoloji Sağlayıcılarının Vizyonları ve 2024 Tahminleri paneli
Etkinlikte, Türkiye’nin bilişim sektöründeki etkili liderlerin pazara girmek için en son çözümleri tartışıldı, ortaya çıkan zorluklar ve fırsatlar keşfedildi. “Teknoloji Sağlayıcılarının Vizyonları ve 2024 Tahminleri” başlıklı panelde, küresel teknoloji pazarında rekabetçi ve ölçeklenebilir bir oyuncu olma stratejileri tartışılırken, iş liderleri bakış açılarını sergiledi. Bu oturumun panelistleri arasında BSH Ev Aletleri Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Dijital Platform Hizmetleri Küresel Başkanı Berke Menekli, KoçSistem CEO’su Mehmet Ali Akarca, SAP CEO’su Uğur Candan, Netaş CEO’su Sinan Dumlu, IFS CEO’su Ergin Öztürk, ve Datamarket CEO’su Murat Boyla yer aldı.

Bir diğer panelde ise Türkiye’nin yaygın olarak tanınan bir teknoloji merkezi haline gelmesi için işgücü beklentileri, yasal altyapı ve teşviklere odaklanarak, Türk bilişim sektörünün küresel rekabet gücünü artırmak için yapılması gerekenler ele alındı. Moderatörlüğünü TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak’ın yaptığı oturumda, Yıldız Holding Bilgi İşlem Başkanı ve Yıldız Tech CEO’su Gül Erol, Enerjisa BT ve Dijital İş Yönetimi Başkanı Mehmet Fırat, Doğuş Teknoloji CEO’su Semih İncedayı ve Intertech Genel Müdürü Ömer Uyar konuşmacı olarak bulundu.

IDC 2024 Tahminleri
Verimlilik ve gelir artışının kurumsal önceliklerin ön saflarında yer aldığı bir iş ortamında, üretken yapay zekanın (GenAI) rolü ön plana çıkıyor. IDC, dünya çapındaki işletmelerin yüzde 35’inin 2025 yılına kadar dijital ürün ve hizmetleri birlikte geliştirmek için GenAI’yi kullanmasıyla büyük bir paradigma değişikliğinin gerçekleşeceğini ve rakiplerine kıyasla gelir artışlarını potansiyel olarak iki katına çıkaracağını tahmin ediliyor. Bu benimseme hızlandıkça, IDC, GenAI ve otomasyon tarafından desteklenen beceri geliştirmenin uygulanmasının, kuruluşların 2026 yılına kadar küresel olarak 1 trilyon dolarlık üretkenlik artışı elde etmesini sağlayacağını tahmin ediyor.

Burada ortaya çıkan önemli soru: Müşteriler GenAI yol haritalarını oluştururken neye öncelik verecek? IDC tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen küresel bir üst düzey yönetici anketine verilen yanıtlar, önümüzdeki 18-24 ay boyunca odak noktasının çoğunun, özellikle satış, BT ve finans işlevlerinde üretkenlik iyileştirmeleri sağlamaya odaklanacağını gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 50’sinden fazlası, tarafından, önümüzdeki 18 ay için hedefledikleri en önemli iş sonucu olarak üretkenlik kazanımları olacağı vurgulandı. IDC, verimlilik kazanımlarına yapılan vurgunun önümüzdeki 3-5 yıl içinde gelir artışı sonuçlarına yol açmasını bekliyor ve satış, BT, finans, operasyonlar ve tedarik zinciri fonksiyonlarının tümü GenAI’den gelir artışı beklentilerini bildiriyor. Sağlayıcılar, GenAI çözüm tekliflerinin müşterilerinin gelişen iş hedefleriyle uyumlu olmaya devam etmesini sağlamak için bu değişimi kilit alıcılarıyla birlikte dikkatle izlemelidir.

2024’te GenAI araçları, üst düzey liderlerin kullanılmayan içgörüleri ve bilgileri ortaya çıkararak yapılandırılmamış verilerin verimli kullanımını ikiye katlamalarını sağlayacak. Ancak IDC Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) Grup Başkan Yardımcısı ve Bölge Genel Müdürü Jyoti Lalchandani, yaptığı konuşmada kuruluşların görüşlerini üretkenliğin ötesine genişlettikçe önceliklerinin de değişmesini beklediğini dile getirdi. Lalchandani, “Çoğu kuruluş için GenAI etrafında yüzlerce üretkenlik kullanım senaryosu geliştirmek kolaydır ancak birçoğu zaten maliyet düşürme konusunda aşırı dönüp dönmediklerini ve GenAI’nin gelirlerini artırmalarına nasıl yardımcı olabileceğine yeterince odaklanmadıklarını sorguluyor. Bugün, bölgedeki hemen hemen her ülke yerel ekonomik değeri artırmaya ve istihdam yaratmaya odaklanmış durumda. Dijitale bu kitlesel geçişin etkisi, temel kamu hizmetlerinin sağlanmasından, dijital platformlarda ürünlerin satın alınmasından ve çevrimiçi öğrenmeye ve çalışmaya geçişten, değer yaratma ve sosyal kalkınmaya odaklanan tutarlı bir dijital ekonomi vizyonunun geliştirilmesine kadar her yerde belirgindir” dedi.

“2024’te dijital ekonomi kavramı daha çok ivme kazanacak”
IDC’nin Başkan Yardımcısı ve Türkiye Ülke Direktörü Nevin Çizmecioğulları, konuşmasında, Türkiye’nin jeopolitik öneminin, yerel seçimler öncesi ve sonrası enflasyon ve kur dalgalanmalarıyla birlikte, ülkenin dijital ekonomisinin geleceğini şekillendirmede önemli bir rol oynayacağına inandığını belirtti. Çizmecioğulları, “Bu tür düşüncelerin tüm paydaşlar üzerinde devam eden bir etkisi var ve gelecekteki stratejilerin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak. Üretkenlik, dönüşüm, veri, büyüme, otomasyon, inovasyon, dayanıklılık, hız ve güven 2024 CIO gündeminde üst sıralarda yer alırken, ciro ve kârlılığa odaklanmaları, iş verimliliğine ve çevikliğine katkıda bulunmaları ve dijital kanallardan yeni gelir kaynakları yaratmaları bekleniyor. 2024, personel eksikliklerinin üstesinden gelmeye, otomasyon yoluyla iş ve BT verimliliğini artırmaya ve bulut harcamalarını kontrol etmeye çalışan CIO’lar ve teknoloji liderleri ve hizmet verdikleri kuruluşlar için özellikle zorlu bir yıl olacak. Aynı zamanda, değişen müşteri ihtiyaçlarını karşılamak ve olası bir küresel durgunluk ve zorlaşan ekonomik koşullarla birlikte kaçınılmaz olarak gelecek kaynak kısıtlamalarına uyum sağlamak için yeni yetenekler bulmak zorunda kalacaklar. Dijital ekonomi kavramı daha fazla ivme kazanacak ve kurumların iş modelleri müşterilerin beklentileri doğrultusunda değişecek. Güvenlik, KOBİ’lerin ve orta ölçekli şirketlerin başarısı için çok önemlidir. Güvenlik yazılımı sağlayıcıları, gelişen siber güvenlik ortamını ele almak için çözümlerini sürekli olarak yenilemeli ve uyarlamalıdır. Her şeyden önce, şirketleri siber güvenlik en iyi uygulamaları konusunda eğitmeye, hassas verilerini proaktif olarak korumaları ve potansiyel siber tehditleri azaltmaları için onları güçlendirmeye odaklanmalılar” ifadelerini kullandı.

“Sektörümüz, diğer sektörleri de büyütüyor”
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak ise konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye bilişim sektörünün önemi büyük ölçüde arttı ve ülke ekonomisi için kalıcı olarak vazgeçilmez hale geldi. Gelecek hedeflerimize baktığımızda, kendi sektörümüzün büyümesinin yanı sıra diğer sektörleri de katlanarak büyütme potansiyeline sahip olduğumuzu fark ediyoruz. IDC Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz stratejik iş birliğiyle yerel ve global ölçümleme metodolojilerini kullanarak diğer sektörlerin büyümesini de öncelikli araştırma konularımız arasına dahil etmeyi hedefliyoruz. Bu vizyonla teknolojinin şekillendirdiği bir geleceğe adım atmaya kararlıyız ve diğer sektörlerin de bu dönüşümde önemli rol oynayacağına inanıyoruz.