Softtech’in her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırladığı 2024 Teknoloji Raporu yayımlandı. Bu seneki raporda; insanı yapay zekâdan ayıran özellikler, iş hayatı, yapay yaşam, dijital yaşam ve fiziksel yaşam gibi konular ele alınıyor.

Softtech’in her yıl alanında uzman isimlerin öngörüleriyle hazırladığı 2024 Teknoloji Raporu yayımlandı. Temelde, üretken yapay zekâ teknolojisi ekseninde hazırlanan bu seneki raporda; insanı yapay zekâdan ayıran özellikler, iş hayatı, yapay yaşam, dijital yaşam ve fiziksel yaşam gibi konular ele alınıyor. Teknoloji Radarı ile teknolojilerin geleceğine dair tahmin yapılan raporda; yapay zekânın iş gücü piyasasına etkisi inceleniyor.

Gelecek yıllarda yükselişte olması beklenen teknoloji trendlerini değerlendirmek üzere “Teknolojilerin Geleceği”, “İnsan ve Çevre”, “Sektörlerin Geleceği ve İnovasyon”dan oluşan üç ana başlıkta Softtech tarafından hazırlanan “2024 Teknoloji Raporu” yayımlandı.  Raporda yer alan teknoloji radarına göre; 2024 ile 2026 yılları arasında; Yapay Zekâ iş arkadaşları, Yapay Zekâ meslek uzmanları, 5G, uç yapay zekâ, dijital kimlik, sürdürülebilirlik ve çevre konuları öne çıkarken 2026-2030 yılları arasında ise çalışansız iş organizasyonları, kuantum yapay zekâ, dijital finans, dijital duyu etkileşimi, sürdürülebilir akıllı şehirler, biyoteknolojik üretim gündeme geliyor. 2030-2040 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde; temel gelir, insansı yapay zekâ, dijital iş hayatı, sanal evrenler, dijital mülkiyet ve hizmet olarak her şey radara girerken 2040 ve 2080 yılları arasında; yapay şirket, dijital gerçeklik, artırılmış insan ve insan ömrü, giyilebilir görünmez teknoloji konuları karşımıza çıkıyor.

 

“Yeniliklere ayak uydurabilenler rekabet avantajı elde edecek”

Rapora dair değerlendirmede bulunan Softtech Genel Müdürü M. Bülent Özçengel, “Teknoloji dünyasının bilinmeyenlerine ve geleceğe ışık tuttuğumuz Teknoloji Raporu, geleceği şekillendirecek teknoloji trendlerini ortaya koymak adına önemli bir rehber niteliği taşıyor. Yapay zekâ gibi yenilikçi teknolojilerin yükselişi, iş dünyasını ve toplumu derinden etkileyecek değişimlere işaret ediyor. İnsansı yapay zekâ, sanal evrenler ve dijital iş hayatı gibi kavramlar, ilerleyen dönemlerde daha da belirgin hale gelecek. Bu süreçte, yeniliklere ayak uydurabilenler rekabet avantajı elde edecek. Bu nedenle, teknolojinin hızla evrilen doğası, insanların ve sektörlerin bu değişime şimdiden adapte olmalarını gerektiriyor. Raporda yer alan, araştırmaya dayalı ileriye dönük tahminlerimiz, yapay zekânın iş gücü dinamiklerini nasıl etkileyeceğine dair önemli ipuçları sunuyor. Softtech olarak, geleceğin teknoloji trendlerini belirleyerek, müşterilerimize ve topluma değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yapay Zekâ ve İnsan ilişkisine ışık tutuyor

Yapay Zekâ ve insan ilişkisini detaylarıyla inceleyen rapor; finansal piyasalardan bilgi öğrenmeye ve işe alımlara kadar her alanda yapay zekanın büyük bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Şirketlerin, iş süreçlerini optimize etmek, verimliliği artırmak ve rekabet edebilmek için yapay zekâyı benimsediğini belirten rapor; insan kaynakları odağında ise yapay zekânın, tüm süreçlere dahil olmanın başlangıcında olduğunu vurguluyor. Yapay zekâ devrimi, teknolojik iş gücü kullanımı açısından da kurumlarda ikilem yarattığını söyleyen rapor; yapay zekâ gelişmeye devam ettikçe, çalışanların becerilerini güncel tutmak için yaşam boyu öğrenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

“Üretken Yapay Zekâ”nın ardından “Sentez Yapay Zekâ” geliyor

Generative AI veya Gen AI olarak da adlandırılan “Üretken Yapay Zekâ” ile kullanıcıların, oldukça basit araçlar sayesinde yaratıcı bir güce sahip olduğunu belirten rapor; “Üretken Yapay Zekâ”nın ardından “Sentez Yapay Zekâ” teknolojisinin geldiğine dikkat çekiyor. Rapor; üretken yapay zekânın, yönlendirme bazlı içerik oluşturma alanında uzmanlaşırken; sentez yapay zekânın ise bilgi sentezleme, bu bilgiden öğrenme ve yanıtlarını dinamik olarak uyarlama konularında öne çıktığını söylüyor. “Sentez Yapay Zeka” tıbbi kaynaklar, finansal veriler gibi farklı materyalleri, kaynakları ayrıştırmadan geniş bağlamda algılayıp birleştirebilecek.

 

Yapay zekâ, iklim krizine direnç sağlamada kritik bir rol oynayabilir

İklim krizine de dikkat çekilen raporda; yapay zekânın, risk faktörlerini belirleyerek bunların azaltılması için planlar geliştirebileceği ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençliliği artırmada da kritik bir rol oynayabileceği öngörülüyor. Yapay zekâ ve insan iş birliğinin, iklim değişikliği ile ortaya çıkan tehdit ve krizlere etkili çözümler geliştirebileceği belirtiliyor. Gezegenimizin yok oluş sürecinin tersine çevrilmesi yönünde karar vericiler, uygulayıcılar ve toplum için yaratıcı ortamlar sağlanabileceği belirtilen raporda, şehirlerin karmaşık sorunlarının çözümünde, bilindik yaklaşımlar yerine yapay zekâ ve insan iş birliği ile farklı yaklaşımlar geliştirilmesi öneriliyor.

 

Teknoloji Radarı’nda 2080 yılına uzanan tahminler bulunuyor

Alanında uzman birçok ismin yazılarının yer aldığı raporun, Teknoloji Radarı’nda; İş Hayatı, Yapay Yaşam, Dijital Yaşam ve Fiziksel Yaşam olmak üzere dört boyutta teknoloji trendlerinin, 2080 yılına kadar gerçekleştirilen tahminlerde, bu teknoloji trendlerinin ne zaman ön plana çıkacağı anlatılıyor.

Softtech tarafından hazırlanan 2024 Teknoloji Raporu’na, şirketin internet sitesi Softtech 2024 Teknoloji Raporu – Softtech üzerinden ulaşılabilir.