ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Cboe ve NYSE gibi büyük borsalardan gelen ether ETF’lerinin listelenmesi taleplerini onayladı. 

Bu onay, bu ürünlerin yılın ilerleyen dönemlerinde işlem görmeye başlamasının önünü açabilir.

 

 

İhraççılar Düzenleyici Onay Bekliyor

VanEck, ARK Investments/21Shares ve BlackRock gibi dokuz ihraççı, Ocak ayında spot Bitcoin ETF’lerinin SEC tarafından onaylanmasının ardından ether ETF’lerini piyasaya sürmek için başvuruda bulundu. Olumlu geri bildirimlere rağmen, bu başvuru sahiplerinin fonların işlem görmeye başlamadan önce yatırımcı açıklamalarını detaylandıran ETF kayıt beyanlarını onaylatmaları gerekiyor.

SEC’in bildirisinde şu ifadeler yer aldı: “Dikkatli bir incelemenin ardından komisyon, önerilerin Borsa Yasası ve ulusal bir menkul kıymet borsasına uygulanabilir kuralları ve yönetmeliklerine uygun olduğunu tespit etmiştir. Özellikle, komisyon, önerilerin, borsaların kurallarının sahtekarlık ve manipülatif eylemleri önlemeyi ve genel olarak yatırımcıları ve kamu yararını korumayı amaçlamasını gerektiren Borsa Yasası’nın 6(b)(5) Maddesi ile uyumlu olduğunu bulmuştur.

 

SEC’in spot Ethereum ETF’lerini onaylaması, kripto para piyasaları için önemli bir dönüm noktasıdır.

SEC, NYSE Arca, Nasdaq ve Cboe BZX gibi büyük borsalar tarafından sunulan sekiz farklı Ethereum tabanlı ETF’yi onayladı. İşte onaylanan ETF’ler:

  • NYSE Arca: Grayscale Ethereum Trust, Bitwise Ethereum ETF
  • Nasdaq: iShares Ethereum Trust
  • Cboe BZX: VanEck Ethereum Trust, ARK 21Shares Ethereum ETF, Invesco Galaxy Ethereum ETF, Fidelity Ethereum Fund, Franklin Ethereum ETF

Bu ETF’ler, yatırımcılara spot piyasada doğrudan Ethereum yatırımı yapma imkanı sunacak ve böylece ETH fiyat hareketlerinden faydalanabilecekler.

 

Pozitif Piyasa Duyarlılığı Ether’i Artırıyor

Bununla birlikte, SEC, kayıt beyanları hakkında karar verme için bir son tarih belirlemedi ve bu durum, sektör katılımcılarının ticaretin ne zaman başlayabileceği konusunda belirsizliğe yol açtı. Ether ETF’lerinin SEC tarafından onaylanması konusundaki iyimserlik, ikinci en büyük kripto paranın haftalık grafikte %25 artış göstermesine neden oldu. Dikkate değer bir şekilde, varlık yönetim firması, düzenleyici endişeleri gidermek amacıyla staking ve türevlerden kaçınmayı planlıyor.

Karar verme sürecine yaklaşıldıkça, kripto para birimlerine karşı şüpheci olan SEC Başkanı Gary Gensler, gazetecilerin ether ETF’leri hakkında sordukları soruları yanıtlamaktan kaçındı. Komisyon sözcüsü de ajansın bu konuda daha fazla yorum yapmayacağını belirtti. Daha önce, ABD Kongresi’nin bir bölümü Gensler’dan ether ETF’lerini onaylamasını talep etmişti.

 

SEC’in ether ETF’lerine onay vermesi, kripto para piyasaları için önemli bir dönüm noktası. Bu onay, hem yatırımcı güvenini artıracak hem de kripto varlıklarının daha geniş kitleler tarafından benimsenmesine katkıda bulunacak. Ancak, nihai onay süreci ve fonların ticaretine başlanması için gereken düzenleyici adımlar, yatırımcılar ve piyasa katılımcıları için dikkatle izlenmesi gereken konular arasında yer alıyor.