Kripto varlıklarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. 

AK Parti TBMM Grubu, kripto varlıklarına yönelik 19 maddelik yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. 

Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti TBMM Grup Salonu’nda yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin izinsiz kripto faaliyetlerine sert yaptırımlar getireceğini ifade etti. Güler, izinsiz faaliyet gösterenler için 3 ila 5 yıl arası hapis cezası öngörüldüğünü belirtti. Ayrıca, mevcut faaliyet gösteren kurumların Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin almasının zorunlu hale getirildiğini ve izin alamayanların tasfiye edileceğini dile getirdi.

 

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar için SPK’dan İzin Alma Zorunluluğu

Güler, kanun teklifinin kripto varlık ekosistemindeki cüzdan, hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımını içerdiğini açıkladı. Yeni düzenleme ile birlikte kripto varlık hizmet sağlayıcılarının SPK’dan izin alması gerekecek. Güler, “Hizmet sağlayıcılarının SPK denetiminde güvenli bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak amacıyla, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları üzerinde TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterleri uygulayacağız” dedi. Ayrıca, kripto varlıkların satış ve dağıtımının da SPK tarafından belirleneceğini ve kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacağını kaydetti.

 

İzinsiz Faaliyetler İçin Artan Cezai Yaptırımlar ve Denetimler

Yeni düzenleme, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetine ciddi cezalar getiriyor. Güler, “Sermaye piyasalarında izinsiz faaliyet gösteren kurum ve şahıslar hakkında her türlü tedbiri alma, gerekli görüldüğünde hukuki ve cezai süreci yürütme yetkisi SPK’ya verilecek” diye ekledi. Ayrıca, izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerinin internet üzerinden yürütülmesi durumunda, iç ve dış ayrımı kaldırılarak SPK’nın etkinliğinin artırılacağını vurguladı.

 

Kripto varlıklarına yönelik 19 maddelik yeni kanun teklifine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:


https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y2/T2/WebOnergeMetni/f581b54c-5b4b-4bce-8e34-25944f1fdee3.pdf