Finansal Kurumlar Birliği’nin İstanbul Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun Veri Analizi Platformu’nda da yayımlanmaya başladı.

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB), Ağustos 2023 tarihinden bu yana İstanbul Üniversitesi ile birlikte hazırladığı ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi (FKB-EGE), 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun Veri Analizi Platformu’nda yayımlanmaya başladı.

Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi, Merkezi Fatura Kaydı Sistemi ve Finansman Sektörü işlem hacmi verileri ile birlikte; FKB bünyesinde raporlama ve istatistik faaliyetlerinde kullanılan tüm verilerin analizi ve üye şirketlerin beklenti anketleri baz alınarak oluşturulan FKB Ekonomik Görünüm Endeksi, iş dünyası için ticaret ve yatırım konularında öncü bir gösterge işlevi görüyor.

Kurumların ve bireysel yatırımcıların veri setlerine kolay ve maliyetsiz bir biçimde erişmelerini sağlayarak, bilimsel temelli analizler doğrultusunda kararlar alabilmelerine olanak tanıyan MKK Veri Analizi Platformu’nda bugüne kadar ‘Risk Eğilim Endeksi’, ‘MKK Kâr Endeksi’, ‘MKK Ciro Endeksi’,  ‘MKK Temettü Ödeme Endeksi,’ ‘MKK Temettü Yayılım Endeksi’, ‘Kurumsal Yönetim Olgunluk Endeksi’ olmak üzere toplam altı endeks yer alırken; Temmuz 2024 itibarıyla FKB-EGE’nin de eklenmesiyle, endeks sayısı yediye ulaşmış oldu.

MKK ile gerçekleşen iş birliği konusunda değerlendirmelerde bulunan FKB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre Ballı; “Bundan tam 10 yıl önce yola çıkarken; ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ anlayışıyla, FKB çatısı altında temsil ettiğimiz sektörlerin taşıdığı yüksek potansiyeli ekonomik faydaya dönüştürmek için durmaksızın geleceğe yatırım yapma misyonunu benimsemiştik. Yaklaşık bir yıldır, İstanbul Üniversitesi’nin kıymetli akademisyenlerinin katkıları ile hazırladığımız; bu kısa süre zarfında ticaret ve yatırımın nabzını tutan bir gösterge konumuna erişen FKB Ekonomik Görünüm Endeksi de bu önemli misyonun en değerli ürünlerinden biri. FKB-EGE’nin, MKK ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği kapsamında bundan böyle; sahip olduğu tüm değerli içerikler ve endeksler ile bilimsel temelli analiz konusunda örnek bir model teşkil eden MKK Veri Analizi Platformu’nda da yer alarak, iş ve yatırım dünyamızın çok daha geniş bir kesimine erişecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem ARIKAN, “Türkiye Sermaye Piyasalarının Veri Depolama Kuruluşu olarak, finans ekosistemimizdeki yatırımcı ve piyasa verilerini büyük bir titizlik ve şeffaflıkla kamuyla paylaşmayı sürdürüyoruz. FKB ile yaptığımız bu önemli iş birliğiyle, güçlü altyapımız ve zengin veri kapasitemizi kıymetli paydaşlarımızla birlikte kuvvetlendirmeye devam ediyoruz. Toplumumuzda finansal yatırım araçlarına artan ilgiye ve büyüyen yatırımcı ekosistemimize katkı sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile finans dünyasını yakından takip eden herkese, artık kamuoyunun da yakından bildiği MKK verilerini ve Veri Analiz Platformumuzu takip etmelerini tavsiye ediyorum. Güvenilir veri ve sağlıklı analizle piyasalarımız daha da güçlenecek, ülke ekonomimiz büyümesini sürdürecektir” şeklinde konuştu.