Dünyanın finans ve teknoloji odaklı en önemli ekosistem buluşması olarak kabul edilen Money 20/20 Europe, 4-6 Haziran 2024 tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleşti.

Küresel fintech ekosisteminin devlerini bir araya getiren organizasyonda, Türkiye’yi temsil eden fintekler damga vurdu.

 

Money 20/20 Europe etkinliği, finansal teknolojilerin geleceğini tartışmak ve yeni trendleri keşfetmek için önemli bir platform sağladı. Fintek alanındaki en son eğilimleri ve gelecekteki gelişmeleri tartışmak için küresel liderleri ve sektör aktörlerini bir araya getiren etkinlik kapsamında, Türkiye fintek sektörü “uluslararasılaştırma” hedefi doğrultusunda, yeni iş birliklerini teşvik etmek ve en yeni finansal çözümleri deneyimlemek üzere temaslarda bulundu.

Bu vesileyle hem etkinlikte öne çıkan başlıkları hem de ülkemizin fintek sektör liderlerinin değerlendirmelerinden oluşan özel bir dosya konusu hazırladık.

Dosya konumuza katkıları için:

AHLPay Genel Müdürü Enver Çetin

AktifTech Genel Müdürü Özgür Bilgin

Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek

Elekse Kurucu Ortağı Kenan Güvenç

Enqura Genel Müdürü Hasan Emre Özgür

Finartz Kurucu ve CEO’su Cihan Demir

Fintechİstanbul Kurucu Ortakları Prof. Dr. Selim Yazıcı ile Dr. Soner Canko

Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin İhsan Elgin

Innovance Kurucu Ortağı ve CEO’su Yusuf Ürey

Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar

Lidio Kurucu Ortak & CEO, Mobilexpress CEO’su Emre Güzer   

Ozan Elektronik Para CEO’su Ömer Suner

Papara CEO’su Emre Kenci

Param Kurucusu & CEO’su Emin Can Yılmaz

PaybyMe Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Çolak

paynkolay Genel Müdür Yardımcısı & CTO Anıl Tangül

Sipay Kurucusu ve Global CEO’su Nezih Sipahioğlu

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dijital Teknolojiler İş Konseyi’nin Fintech Komitesi Başkanı ve United Payment CEO’su İlker Sözdinler

UPT Genel Müdürü Murat Kastan

Yapı Kredi Dijital Bankacılık Grup Direktörü Evren Şahin’e

 

teşekkür ederiz.

 

Money 20/20 Europe Etkinliğinin Ardından

Dünyanın finans ve teknoloji odaklı en önemli ekosistem buluşması olarak kabul edilen Money 20/20 Europe, 4-6 Haziran 2024 tarihleri arasında Amsterdam’da gerçekleşti. Küresel fintek ekosisteminin devlerini bir araya getiren organizasyonda, Türkiye’yi temsil eden fintekler damga vurdu.

“Money 20/20 Europe” dolayısıyla Amsterdam’a gelen banka, ödeme sistemleri, elektronik para kuruluşları ve finteklerin üst yöneticileri ile Hollanda’da faaliyet gösteren Türk iş insanlarının katılımıyla “Hollanda Türk İş Dünyası ve Finans Sektörü Buluşması” düzenlendi. Görüşmelerde bankacılık, ödemeler, fintek girişimleri ve elektronik para sektörleri gibi konular ele alındı.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ve Finans Ofisi Başkanı Aşan’ın ev sahipliğinde, Türkiye ve Hollanda arasındaki ekonomik faaliyetleri desteklemek, finansal ihtiyaçlar için çözüm önerilerini paylaşmak ve Türk iş dünyasının Avrupa’daki konumunu geliştirmek amacıyla TÖDEB ve DEİK iş birliği ile Bank Pozitif’in katkılarıyla bir toplantı düzenlendi.

Money 20/20 Europe etkinliği, finansal teknolojilerin geleceğini tartışmak ve yeni trendleri keşfetmek için önemli bir platform sağladı. Ele aldığımız bu başlıkların sektördeki iş yapış biçimlerine katkıları olacağı muhakkak. Şimdi sizleri sektörümüzün önde gelen liderlerinin etkinliğe dair izlenim ve görüşleri ile baş başa bırakıyoruz.

 

Money 20/20 Europe Etkinliğinin Ardından Öne Çıkan Başlıklar

Money 20/20 Europe etkinliği, finansal teknolojinin geleceği hakkında derinlemesine bilgi sundu. Açık bankacılıktan yapay zekaya, dijital paralardan blockchain teknolojisine kadar birçok konu, sektörün geleceğini şekillendirecek anahtar alanlar olarak öne çıktı. Bu tür etkinlikler, finans dünyasının dönüşümüne ışık tutarak yenilikçi çözümler ve stratejiler geliştirmeye yardımcı oluyor. Özellikle, teknolojik gelişmelerin hızla ilerlediği bu dönemde, bu etkinlikler, sektördeki en son trendleri ve yenilikleri takip etmek için kritik öneme sahip.

 

Açık Bankacılık:

Açık bankacılık, finansal teknolojinin en sıcak konularından biri olmaya devam ediyor. Ana zorluk, bu kavramın benimsenmesi ve yaygınlaştırılması olarak öne çıkıyor. Kart şemalarından öğrenilecek birçok ders olduğunun altı çiziliyor. Verinin merkezde olduğu Açık Finans, şimdiden yol almış durumda. Farklı bölgeler, birlikte çalışabilirlik ve düzenlemeler açısından farklı yaklaşımlar sergiliyor. Ticari VRP’ler (Variable Recurring Payments), potansiyel bir “katil uygulama” olarak görülüyor. Açık bankacılığın GenAI ile kombinasyonu da önemli bir konu, çünkü bu, verilerin daha etkin kullanılmasını sağlayabilir.

 

E-Ticaret:

Gig ve döngüsel ekonomi, son üç yılda 200 milyondan fazla yeni yaratıcı ve satıcı ile patlayıcı bir büyüme yaşadı. Bu durum tamamen kitlesel kişiselleştirme ile ilgili; büyük veri ve yapay zeka, bu konuda önemli rol oynuyor. Dijital kimlik, yapay zeka ve biyometri, güvenlik ve tüketici güvenini artırmak için kullanılıyor. Yüksek kaliteli, çok kanallı veri sağlayan büyük dil modelleri (LLM’ler), dikey alanlarda önemli rol oynuyor. Bu sayede, e-ticaret platformlarının, kullanıcılarına daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunması bekleniyor.

 

Yapay Zeka (AI):

Yapay zeka, insanları tamamlamak için kullanılıyor, ancak yerlerini almak için konumlandırılmıyor. Öngörülen yapay zeka kullanım durumları zaten mevcutken, Generative AI (GenAI) yükselişte. Bu alanda önemli olanın veri ve modelleri beslemek olduğunun altı çiziliyor. GenAI, oyunun kurallarını değiştiriyor. Uygulama, entegrasyon ve ölçeklenebilirlik ana konular arasında yer alıyor. Avrupa’nın, Asya ve ABD’nin gerisinde kalmasına dikkat çekiliyor. Bu bağlamda Mistral AI ve AB AI yasasının önemi daha da artıyor. Ölçekli zeka için yapay zeka fabrikalarına yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımlar, daha büyük ve daha karmaşık yapay zeka modellerinin geliştirilmesine katkı sunabilir.

 

Dijital Para:

Merkez Bankası Dijital Para Birimleri (CBDC’ler) ve stablecoin’ler birbirleriyle rekabet etmek yerine birlikte var olacak. CBDC’lerin benimsenmesi, entegrasyonu ve birlikte çalışabilirliği ana konular arasında yer alıyor. Swift, mevcut finansal sistem altyapısına CBDC’leri entegre etmek için bir model oluşturuyor. Kamu güveni, başarı için önemli bir itici güç; şüphecilik ve komplo teorileriyle mücadele etmek gerekiyor. Bu, dijital paraların daha geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından kabul edilmesini sağlayabilir.

 

Ödemeler:

Ödemeler tarafında “Gerçek zamanlı altyapı” için artık oyunun yeni adı deniyor. Dolandırıcılık ise hala büyük bir sorun; 2025 yılına kadar küresel anti-dolandırıcılık yatırımının 10 trilyon doları bulması bekleniyor. Avrupa’nın, ödemeler altyapısının ötesinde rekabet etmesi zorunlu hale geliyor. Dijital Euro, EPI gibi projelerle birçok zorluğun çözülmesi (örneğin katma değer, benimsenme) gerekiyor. Gömülü finans, abonelik ödemeleri ve B2B modellerinin (örneğin B2B Şimdi Al, Sonra Öde) daha da önem kazanması bekleniyor. Dijital cüzdanlar, Avrupa için hala büyük bir fırsat olarak öne çıkıyor.

 

Kişiselleştirme:

Kitlesel kişiselleştirme, en büyük sektörler arası trendlerden biri olarak öne çıkıyor. Gerçek zamanlı büyük veri analitiği, bulut altyapısı ve yapay zeka, bu sürecin anahtar unsurları. Ödemeler, bu süreçte ön planda yer alıyor ve kullanıcı deneyimini daha kişisel hale getiriyor. Bu, kullanıcıların ihtiyaçlarına daha hızlı ve daha doğru bir şekilde cevap vermeyi mümkün kılıyor.

 

Bankacılık:

Eski sistemler ve dijital dönüşüm, mevcut bankalar için ana zorluklar arasında yer alıyor. Bankalar, GenAI kullanım durumlarını devreye alıyor; %78’i yapay zeka yatırımlarını artırmayı planlıyor. Stratejik ortaklıklar, yenilikleri teşvik eden önemli bir unsur. Yenilik yapmanın en büyük zorluğu ise uygulama süreci ile ilgili. Sürdürülebilir finansman, 2023’te 2,6 trilyon dolara ulaşmıştı ve daha da büyümesi bekleniyor. Bu, bankaların daha çevreci ve sürdürülebilir finansal ürünler sunmalarına da olanak tanıyor.

 

Blockchain:

Blockchain, geleneksel finansal sistemler için bir alternatif olarak hız, güvenlik ve ölçeklenebilirlik sunuyor. Ripple ve Kraken, bu evrimin önde gelen örnekleri olarak görülüyor. Sağlam altyapı ve sistemler arası birlikte çalışabilirlik anahtar unsurlar. Düzenlemeler, veri gizliliği ve çapraz zincir kullanım durumlarının olgunlaşması ana zorluklar arasında yer alıyor. Kripto, meşru bir varlık sınıfı haline geliyor. Bu durumun, blockchain teknolojisinin daha geniş kabul görmesini sağlaması bekleniyor.

 

Açık bankacılık, e-ticaret, yapay zeka, dijital para, ödemeler, kişiselleştirme, bankacılık ve blockchain gibi finans dünyasının en kritik konularında birçok yenilik ve gelişme yaşanıyor. Açık bankacılık ve GenAI’nin birleşimi, finansal verilerin daha etkin kullanılmasını sağlarken, e-ticaret alanında kitlesel kişiselleştirme ve dijital kimlik çözümleri güven ve verimliliği artırıyor. Yapay zeka, insanları tamamlayıcı bir rol oynarken, dijital para birimleri (CBDC’ler) ve stablecoin’ler birlikte var olacak. Ödemeler alanında gerçek zamanlı altyapılar ve anti-dolandırıcılık yatırımları ön planda. Bankacılık sektöründe eski sistemlerin yenilenmesi ve sürdürülebilir finansman önem kazanırken, blockchain teknolojisi hız, güvenlik ve ölçeklenebilirlik sunuyor.