PASHA Bank, 114 gün vadeli Turk Rating A1 derecelendirme notuna sahip 90 milyon TL’lik ihracı Tarfin Tarım adına gerçekleştirdi.

PASHA Bank, yıllık yüzde 53,06 basit getiri oranıyla ortalama 114 gün vadeli Turk Rating A1 derecelendirme notuna sahip 90 milyon TL’lik ihracı Tarfin Tarım adına gerçekleştirdi.

PASHA Bank, reel sektöre güç kattığı VDMK ihraçlarıyla sektörünün lider bankalarından biri konumuna geldi. Yatırımcısına cazip getirili finansal enstrümanlar sunarken piyasanın büyümesini de sağlayan PASHA Bank, ilk VDMK ihracını gerçekleştirdiği 2020 yılından bugüne 3 milyar TL’nin üzerinden bir finansal kaynağı tarım, otomotiv, kimya ve perakende sektörleriyle buluşturdu. PASHA Bank, en son tarım sektörü için 90 milyon TL’lik bir VDMK ihracı daha gerçekleştirdi. Yıllık yüzde 53,06 basit getiri sağlayan ihraç, 114 gün vadeli yapısı ve Turk Rating A1 derecelendirme notuyla dikkat çekiyor. Yılın ilk yarısında 10 milyar 431 milyon TL aktif büyüklüğe ulaşarak başarılı bir yarı yılı geride bırakan PASHA Bank’ın yeni VDMK ihracı hakkında bilgi veren PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan: “PASHA Bank olarak 2020 yılında başladığımız VDMK ihraçları işlemlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Başlangıcından beri 3 milyar TL’nin üzerinde finansal kaynağı tarım, otomotiv, kimya ve perakende sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizle buluşturduk. Geçtiğimiz yıl Türk sermaye piyasalarında bir ilke imza atarak buğday fiyatına endeksli VDMK ihracına aracılık ettik. Bu yöntemle satın alınan tarım girdilerinin vadeli fiyatını buğday fiyatına endeksleyerek, finansal piyasalardaki belirsizlikler ortadan kaldırılarak, fiyatlama riski de bertaraf edilmiş oldu.  Nitelikli yatırımcılara özel tasarladığımız bu ihraçların arkasında güçlü ve çoklu teminat yapısı ve cazip getiri imkânı yer alıyor. Tarfin Tarım A.Ş. adına nitelikli yatırımcılara sunduğumuz bu ihraçlarla bugünün, geleceğin ve ekonominin sürdürülebilirliği için en önemli kalemlerden biri olan tarım sektörünü desteklemeye devam etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

 

Türkiye’de bir ilk

Nitelikli yatırımcıların VDMK ihraçlarına artık internet ortamında PASHA Bank’ın websitesi üzerinden çok kolay ve hızlıca katılabileceklerini ve internet üzerinden VDMK ihracına katılımın Türkiye’de bir ilk olduğunu sözlerine ekleyen Eynehan, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek nitelikli yatırımcıların bono ya da VDMK gibi ihraçlara kolaylıkla katılım sağlayabileceği bir platform kurduk. Böylece PASHA Bank’ın müşterisi olan veya olmayan tüm nitelikli yatırımcılar kolayca PASHA Bank’ın web sitesi üzerinden ulaştıkları dijital platformda, VDMK için talep oluşturabiliyorlar.” açıklamalarında bulundu.

Tarım sektörüne yönelik yapılan bu ihraçlar, hem Tarfin’in daha fazla çiftçiye destek vermesini sağlıyor hem de VDMK gibi yenilikçi sermaye piyasaları enstrümanlarının reel sektörün finansmanında oynadığı kritik rolü bir kere daha gösteriyor. Tarfin Tarım A.Ş. 80 il ve 13.024 köydeki çiftçilere 1.196 satış noktasından gübre, tohum, yem ve benzeri tarım girdilerini rekabetçi fiyat ve çiftçilerin nakit akışlarına uygun vade imkânlarıyla sunmaktadır.