HPE Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar & Orta Asya Bölgesi Genel Müdürü Güngör Kaymak ile Fintechtime Ağustos sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

Bilgi teknolojileri alanında dünyanın önde gelen şirketlerinden Hewlett Packard Enterprise (HPE) Türkiye’nin Genel Müdürü Güngör Kaymak ile bir araya gelerek hem teknoloji trendlerini hem de şirketin yeni yatırım ve iş birliklerini konuştuk.

 

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ve NVIDIA arasındaki iş birliği hayırlı olsun. İş birliğinin ana hedeflerini sizden dinleyebilir miyim? Bu yeni çözüm, şirketlerin yapay zeka stratejilerini nasıl değiştirebilir?

Yakın zamanda duyurduğumuz NVIDIA AI Computing by HPE, müşterilerimizin kendi AI tabanlı çözümlerini hızla ve başarılı bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olmak için NVIDIA ile yaptığımız iş birliğinin bir başka adımıdır. Son aylardaki duyurularımız, üretken yapay zeka için süper bilgi işlem altyapısının yanı sıra NVDIA ortaklaşa geliştirilen önceden yapılandırılmış yapay zeka ince ayar ve çıkarım çözümlerini içeriyordu.

Müşterilerimize yapay zeka alanında başarılı olmalarına yardımcı olabilecek çözümler sunmak istiyoruz. Bunu yapabilmek için bu alanda yetkin bir şirketle çalışmak gerekiyordu; dolayısıyla NVIDIA ile yakın ve devam eden iş birliğimiz var.

 

NVIDIA AI Computing by HPE çözümünün anahtar özellikleri neler? Bu özellikler yapay zekanın kurumsal benimsemesine nasıl bir katkı sağlayacak?

 

NVIDIA AI Computing by HPE, sektördeki en kapsamlı entegrasyonu sunarak kuruluşların AI yolculuklarına başlamalarını kolaylaştırmayı hedefliyor. Üretken yapay zekadan yararlanarak müşterilerimizin dönüşümlerini hızlandırmak için ihtiyaç duyduğu insan kaynağını, teknolojiyi ve ekonomiyi bir araya getiriyoruz.

NVIDIA AI Computing by HPE’nin çıktılarından biri olarak olarak anahtar teslim Private Cloud AI çözümümüz, kurumumuz ve iş ortaklarımız aracılığıyla sunulan hizmet ve eğitimlerimiz ve bunların tümünü destekleyen yapay zeka için optimize edilmiş sistemlerimiz var. Ancak daha da önemlisi, bunları kurumsal düzeyde kontrol edilen üretken yapay zeka ile birleştiriyoruz. HPE Private Cloud AI, farklı müşteri ihtiyaçlarını karşılamak üzere küçükten büyüğe dört farklı ölçekte konfigürasyon ile sunulacak. Bu konfigürasyonların her biri modüler olduğundan müşterilerimizin zaman içinde kapasiteyi genişletmesine veya eklemesine olanak tanıyor. Ayrıca müşterilerimizin HPE Private Cloud AI’yi nasıl kullanabilecekleri konusunda (satın alma veya tüketim bazlı) ve bunu nasıl yönetecekleri (kendilerinin yönettiği veya yönetilen hizmetlerle) konusunda alternatifleri de beraberinde sunuyoruz.

Dolayısıyla NVIDIA AI Computing by HPE kapsamında sunulan çözümler, farklı yapay zeka uygulamalarına yönelik eğitimi, ince ayarı ve çıkarımı kapsıyor. Ayrıca, HPE’nin kanal ortaklarına ve teknik topluluklarına NVIDIA eğitimleri ve sertifikaları sağlıyoruz, kurumsal müşteriler için sektör odaklı yapay zeka çözümleri geliştirmek üzere Deloitte, HCL Tech, Infosys, TCS ve Wipro gibi küresel sistem entegratörleriyle iş birlikteliklerimizi genişletiyoruz.

 

HPE Private Cloud AI çözümü, veri gizliliği ve güvenliğini nasıl sağlıyor ve bu çözümün sürdürülebilir hesaplama konusundaki yaklaşımı nedir?

HPE Private Cloud AI ile yalnızca NVIDIA ve HPE teknolojilerini bir araya getirmek istemedik; üretken yapay zekayı kullanmak isteyen bir kuruluşun değer elde etme süresini gerçekten hızlandıracak bir deneyim sunmak istedik. Bu nedenle sektörün ilk anahtar teslimi özel yapay zeka bulutunu tasarladık.

Endüstrideki diğer çözümlerin aksine, HPE Private Cloud AI kullanıma hazır bir çözüm. Fişe takıp, HPE GreenLake Cloud’a bağlanıp, birkaç tıklama sonrası çalışmaya başlayabilirsiniz. Veri bilimi ve BT operasyon ekipleriniz HPE ve NVIDIA yazılımlarını kullanmaya başlayabilirler. Ayrıca, her zaman en son yazılım versiyonuna sahip olacağınızı garanti ettiğimiz, sürekli güncel kalan bir deneyim sunuyoruz.

HPE Private Cloud AI, çözümün bir parçası olarak uyumluluk ve açıklanabilirliğe yönelik veri modelleri altyapısının yönetilmesi, güvenliğinin sağlanması ve korunması için araçlar ve kontrol panelleri sağlıyor. Ayrıca, bu çözüm yapay zeka çıkarım iş yükleri için dört ila beş kat daha uygun maliyet sunarken, isterseniz kendi veri merkezinizde güvenli bir bulut deneyimi sağlıyor.

Bütün bu saydıklarımız yapay zeka için özel bulutun veri bilimcilerine, veri mühendislerine ve BT operasyon ekiplerine getirdiği katma değerlerdir ve üretken yapay zekanın kurumlarda kullanımının kolay ve basit hale getirmesini sağlayacaktır.

Sürdürülebilirlik de tartışılması gereken çok önemli bir konu. Yapay zekanın çevresel etkisi çoğunlukla altyapının enerji tüketimine bağlıdır. Kullanıcılar yapay zeka modellerini çok daha verimli çalıştıran NVIDIA çözümleri sayesinde daha küçük sunucu kapasiteleri kullanarak uygulamalarından aynı miktarda akıl ve çıktı üretebilirler. Bu da doğrudan enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, altyapıyı izlemeye ve kontrol etmeye yönelik bütünleşik HPE çözümleri, kullanıcıların ayak izlerinin ne kadar olduğunu ve ne kadar enerji tükettiklerini tam olarak gözlemlemelerine olanak tanır.

Son olarak, bu teknolojinin çoğu maksimum kapasitede çalışan ve ürettikleri yüksek miktarda ısının dağıtılması gereken son teknoloji GPU’lara dayanıyor. Bunun çözümü de ek enerji kaynağı kullanılmadan bu ısının etkili bir şekilde uzaklaştırılmasına olanak tanıyan sıvı soğutmadır.

 

 

HPE’nin Athonet’i satın alması, özel 5G çözümlerinde nasıl bir fark yarattı? Bu satın almanın müşterilere sağladığı avantajlar nelerdir?

Athonet’i HPE’nin bir parçası haline getirmenin faydalarını özel 5G ağları alanında görmeye başladık. Bu tür ağların kullanımını ve yönetimini radikal bir şekilde basitleştirmek istiyoruz; böylece bu ağları yönetenler, günümüzün karmaşık Wi-Fi ağlarını yönetenlerle aynı becerilere sahip oluyor. Bu nedenle yakın zamanda kurumsal müşteriler için özel olarak tasarlanmış yeni, uçtan uca hücresel özel 5G çözümü duyurduk.

Geçmişte, belirli bir amaç için özel hücresel ağ oluşturmaya çalıştığınızda, çözümün parçalarını bir dizi farklı kaynaktan bir araya getirmeniz ve muhtemelen bunu yapmanıza yardımcı olması için bir sistem entegratörü kullanmanız gerekiyordu. Bizim yaptığımız hepsi HPE’den gelen ve önceden entegre edilmiş durumda olan bileşenleri bir araya getirip müşterilerimize sunmak.

Özel hücresel bağlantının Wi-Fi’a tercih edilebileceği kullanım alanları var. Havaalanları gibi radyo iletişiminin yoğun olduğu alanlarda, özel mobil ağ, kritik iş uygulamaları için ek temiz spektrum sağlayabilir, ki bunu Paris Havalimanı’nda bagaj taşıma için yaptık. Ağ yönetimi kolaylaştıkça, hastanelerde klinik iletişim, halka açık yerlerde ofis arkası uygulamalar ve üniversite kampüslerinde kamu güvenliğini desteklemeye yönelik güvenlik kamerası gibi alanlarda daha fazla benimsenmesini öngörüyoruz.

Bu uygulamaların kamu kurumlarında ve özel işletmelerde kullanıma sunulabilmesi için öncelikle yetkililerimiz tarafından özel 5G ağlarına yönelik spektrum tahsis edilmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlandığında yepyeni iş fırsatları ortaya çıkacaktır.

 

Juniper Networks ile gelecekteki planlarınız nelerdir? Bu iş birliği, HPE’nin ağ teknolojileri konusundaki erişimini nasıl genişletecek?

Ağ teknolojileri BT’nin içindeki önemini artırmaya devam ediyor. HPE ve Juniper Networks’ün bir araya gelerek dünyadaki en iyi ağ teknolojilerini sunma kabiliyeti, daha fazla inovasyonu daha hızlı sunmamıza olanak tanıyacak. İki firmanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkacak eşsiz çözüm portföyüyle ağ teknolojilerinde pazar lideri olmayı hedefliyoruz.

Bu satın alma tamamlandıktan sonra, her iki şirketin ortak yeteneklerinden yararlanarak modern, daha güvenli ve yapay zeka odaklı geniş bir ağ çözümleri portföyüne sahip olacağız. Ayrıca bu hamle hem hibrit bulutun hem de yapay zekanın kullanımını ve yaygınlaşmasını hızlandırmaya yönelik genel iş stratejimizi de destekleyecek.

 

Son olarak, işletmelerin ağ teknolojisi trendlerine hazırlanması için nasıl bir yol haritası önerirsiniz? HPE olarak müşterilerinize bu süreçte nasıl destek oluyorsunuz?

Ağ teknolojilerinde veya BT’nin herhangi bir alanında yola çıkarken önce güvenlikle başlamayı öneririm. Tipik bir organizasyonda ağ yönetim ekibinin hedefleri, çalışanları ve sunulan hizmetleri güvenilir bir şekilde ağa bağlamak ve öngörülebilir iyi bir performansla çalışır durumda tutmaktır. Öte yandan güvenlik organizasyonunun görevi ise riski en aza indirmek ve uyumluluğu sürdürmektir. Çoğu zaman kullanıcı ve kullanıcı deneyimi bunların ortasında sıkışır kalır. Bu nedenle işletmelere, ağın görevinin herhangi bir şeyi herhangi bir şeye bağlamaktan öte, güvenlik politikalarına uygun uygulama katmanlarının tanımlamalarını ve sıfır güven mimarilerini benimsemelerini tavsiye ediyoruz. Doğru seviyede paylaşılan görünürlük, otomasyon ve güvenlik politikaları ile ağ teknolojileri ve güvenlik ekipleri birbirleri ile uyumlu hedeflere sahip olacak ve daha iyi bir deneyim sunacaktır.

BT’nin tüm alanlarında hızla ilerleyen bir diğer teknoloji ise yapay zeka. Ancak bu teknolojinin varlığı, kurduğumuz güvenlik sistemlerini yıkmak için Üretken Yapay Zekayı kullanan siber suçluların elinde bir silaha da dönüşebilir. HPE Aruba Networking’in yeni yapay zeka ağ güvenliği ve gözlemlenebilirlik araçlarıyla müşterilerimizin bu tür tehditlerle mücadele etmesine yardımcı oluyoruz. Kurumsal yapay zeka varlıkları ne yazık ki giderek daha fazla saldırı hedefi haline geliyor. Yapay zeka destekli kimlik analizi, güvenlik politikaları ve uçtan buluta uygulamaları bir araya getirerek kritik öneme sahip yapay zeka verilerinin, modellerinin ve uygulamalarının korunmasına yardımcı oluyoruz.