Sodec Technologies Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Hasan Dertli ile Fintechtime Eylül sayısı için gerçekleştirdiğimiz röportaj yayında.

Dijital dönüşüm kapsamında KYC (Müşterini Tanı), kimlik doğrulama ve müşteri edinimi alanlarında yapay zeka destekli çözümler sunan Sodec Technologies, dijital dönüşüm ve veri güvenliği süreçlerinde 10 yıllık deneyimiyle fark yaratıyor. Sodec çözümlerini yakından tanımak ve şirketin hedeflerini öğrenmek üzere Sodec Technologies Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Hasan Dertli ile bir araya geldik.

 

 

Sodec Technologies’den biraz bahseder misiniz?

Sodec Technologies’i 2014 yılında, belgeden veya biyometrik kaynaklardan sağlanan verilerin dijital dünyaya aktarılması, işlenmesi, bu verilerin güvenli bir şekilde doğrulanması ve tüm bu süreçlerin müşterilerimizin işlerini en kolay hale getirmesi hedefiyle kurduk. Sodec olarak, veri toplama, analiz ve doğrulama süreçlerinde uzmanlaşarak, telekomünikasyon, finans, sigorta gibi çeşitli sektörlerdeki işletmelere yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Hizmetlerimiz, belge yakalama, veri çıkarma, belge ve kimlik doğrulama, biyometrik doğrulama, yaş tespiti, KYC (Müşterini Tanı) ve uzaktan müşteri edinimi gibi alanları kapsıyor. Ayrıca Optik Karakter Tanıma (OCR), yüz tanıma ve deepfake tespiti, kimlik veya yüz canlılık tespiti, ses tanıma gibi ileri düzey yapay zeka teknolojileri geliştiriyoruz.

Özellikle kimlik ve yüz sahteciliği konularında önemli çözümler geliştirdik. 3 boyutlu maskelerden deepfake ataklarına kadar geniş bir yelpazede sahtecilik denemelerine karşı koyabilen yapay zeka tabanlı çözümler sunuyoruz. Güvenlik konusunda uluslararası kurumlar tarafından bağımsız testlerden geçtik; örneğin, Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (NIST) tarafından yapılan yüz tanıma testlerinde, milyonda bir hata payından daha düşük bir oranla ilk 10’da yer almayı başardık. Bu başarı, bizi küresel arenada önemli bir konuma getirdi. Aynı zamanda, güvenlik ve müşteri deneyimi arasında dengeyi koruyarak kullanıcılarımızın güvenle hizmet almasını sağlıyoruz. Amacımız, güvenlik ve doğrulama sorunlarına modern ve yenilikçi çözümler ile bireylerin ve kurumların dijital dünyada güvenle hareket etmelerini sağlarken müşteri deneyiminden vazgeçmemek.

 

Hedef ve öncelikleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Ana hedefimiz, küresel düzeyde tanınan ve tercih edilen bir yapay zeka destekli doğrulama çözümü sunan lider bir firma olmaktır. Türkiye’deki liderliğimizi pekiştirirken, global pazarda da güçlü bir konum elde etmeyi amaçlıyoruz. Özellikle, 200’den fazla ülkenin kimlik, pasaport, sürücü belgesi ve ikamet izni gibi belgelerini destekleyen çözümler sunuyoruz. Bu çeşitlilik, globale açılma hedefimizi destekler nitelikte olup, uluslararası sertifikalarımızla bu alanda başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Teknolojik anlamda, rakiplerimizden daha ileri çözümler geliştirirken, önceliğimiz hep kendi teknolojilerimizi üretmek oldu. Yaptığımız her ürün uluslararası standartların da üzerinde olan teknolojileri içeriyor. Üç ana değerimiz olan güvenilirlik, yenilikçilik ve müşteri odaklılık ile de müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri geliştirdik.

2025 yılı ile birlikte, 200’den fazla ülke için hizmet verecek olan cloud (bulut) kimlik doğrulama çözümümüzü hayata geçireceğiz. Bu çözüm, güvenlik ve esneklik açısından büyük bir yenilik getirecek ve globaldeki geniş müşteri kitlesine hitap edecek.

 

Yapay zeka ile kimlik doğrulama çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yapay zeka, Sodec Technologies’in en güçlü olduğu alanlardan biridir. 2016 yılından beri görüntülü görüşme olmadan, tamamen yapay zeka ile kimlik doğrulama işlemlerini başarıyla gerçekleştiriyoruz. Görüntülü görüşme olmadan yapay zeka ile kimlik doğrulamayı ilk gerçekleştiren şirketiz. Özellikle yüz sahteciliği ve kimlik sahteciliği alanında, 3 boyutlu maskelerden deepfake ataklarına kadar geniş bir yelpazede sahtecilik denemelerine karşı koyabilen çözümler geliştirdik. İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları sonucunda, bu alanda yayınladığımız akademik makaleler hem Avrupa hem de dünya biyometrik konferanslarında kabul gördü.

Otomatik onay mekanizmamız sayesinde, insan müdahalesi olmadan güvenli bir şekilde kimlik doğrulaması yapabiliyoruz. Bu, kullanıcı deneyimini mükemmelleştiren bir yenilik. Pasif canlılık doğrulama yöntemlerimiz ile, kullanıcılardan herhangi bir komut almadan birkaç saniye içinde güvenli bir şekilde biyometrik doğrulama yapabiliyoruz. Rakiplerimizden farklı olarak, aktif komutlarla kullanıcıdan belirli hareketler yapmasını istemiyoruz, bu da kullanıcı deneyimi açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Yapay zeka desteğiyle güvenli bir şekilde kimlik doğrulamada otomatik onay veren ilk ve tek markayız. Yaptığımız her üründe uluslararası standartları göz önünde bulunduruyoruz. Ürünlerimizi global geçerliliği olan sertifikalarla destekliyoruz. Çözümlerimizin sadece bizi değil, ülkemizi de yurt dışında gururla temsil edecek standartlarda tutuyoruz.

 

Bankacılık ve finans sektörü özelindeki hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Bankacılık ve finans sektöründe, güvenli kimlik doğrulama teknolojileri son derece kritik bir önem taşıyor. Sodec Technologies olarak, bankacılık ve finans kurumlarına sunduğumuz kimlik ve biyometrik doğrulama sistemleri, uzaktan müşteri edinimi, KYC (Müşterini Tanı), uzaktan kimlik doğrulama ve ödeme işlemleri için kullanılıyor. Özellikle, uzaktan kimlik doğrulama sürecinde insan müdahalesi olmadan, tamamen yapay zeka ile kimlik doğrulama gerçekleştirebiliyoruz.

Örneğin, finans sektöründeki bir müşterimizde, Sodec’in uzaktan kimlik doğrulama çözümü, otomatik doğrulamada %90’nın üzerinde bir başarı oranı sağladı. Bu da yıllık bir milyon kullanıcısının 900 bininin insan müdahalesi olmadan doğrulanabildiği anlamına geliyor. Bu çözüm, back-ofis maliyetlerini azaltırken, süreçleri hızlandırıyor ve müşteri deneyimini en üst seviyede tutuyor. Ayrıca, yerinde kimlik doğrulama çözümlerimizle, şubelerde kimlik doğrulama işlemleri de tablet veya kiosklar üzerinden self-servis olarak gerçekleştirilebiliyor.

Kimlik doğrulama çözümü sunan pek çok firma basit basılı resim veya video ataklarını dahi önlemekte zorlanırken biz deepfake ve binlerce dolarlık maskelerle gerçekleştirilen atakları dahi önleyebiliyoruz. Kimlik gibi belgelerin canlılığını doğrulayarak fotokopi veya dijital resimle işlem yapılmasını engelliyoruz. Çözümlerimizde hem en güvenli işlemi sunarken hem de müşterilerin bu işlemleri bir dakikanın altında gerçekleştirmesini sağlayarak müşteri deneyimini de en üst seviyede tutmaya çalışıyoruz. Buradan hareketle güvenli banka ve finans hizmeti arayan son kullanıcılara bunu sunmak isteyen işletmeler için en doğru ve uygun çözümleri ürettiğimizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.