Param Grup CRO & Kredim Genel Müdürü Dr. Semra Demircioğlu’nun fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörüleri Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.
Fintech’in geleceğine dair daha yakından bir bakış sunmayı amaçladığımız “Fintech 2030’da Nasıl Görünecek?” başlıklı dosya konumuzda, fintech’in dönüştürücü gücünü ve sektörü ileriye taşıyacak fikirleri masaya yatırdık. Dosya konumuzu sektör liderlerinin görüşleri ve gelecek öngörüleri ışığında hazırladık. Fintech’in geleceğini şekillendiren temel trendleri ve teknolojik dönüşümleri de ele aldık. Dosya konumuz, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmeyecek Olanlar” başlığıyla başlayıp, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmesi Muhtemel Trendler” bölümüyle devam ediyor. Sektör liderlerine yönelttiğimiz, “2030 yılına kadar fintech sektöründe neler değişmez, neler değişir? 2030 ve sonrasına dair tahminleriniz neler olur?” sorularının yanıtları ile tam bir başucu rehberi haline geliyor. Finalde ise finans dünyasında köklü değişikliklerin hangi gelişmelerle tetiklenebileceğini tartışarak, sizleri geleceğin finansal ekosistemi üzerine düşünmeye davet ediyoruz.
Param Grup CRO & Kredim Genel Müdürü Dr. Semra Demircioğlu’nun fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerini aşağıda bulabilirsiniz.
Fintek sektörü, dijitalleşme ve inovasyonun itici gücüyle önümüzdeki yıllarda hızlı şekilde büyümesini sürdürecek. Yapılan araştırmalarda pazar büyüklüğünün 2030 yılına kadar 851 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyümeyi yönlendiren en önemli faktörler arasında yapay zeka, bulut bilişim ve büyük veri gibi dönüştürücü teknolojiler yer alıyor. Özellikle yapay zeka, algoritmik adalet, otomasyon, iletişimsel bankacılık, dolandırıcılık tespiti ve kişiselleştirilmiş finansal hizmetler gibi birçok alanda büyük ilerleme sağlandı. 2030 yılına kadar, yapay zeka destekli finansal çözümlerin bankacılık sektörüne yıllık 1 trilyon dolar ek gelir sağlayacağı öngörülüyor.
Küresel olarak fintek trendlerinde bölgesel farklılıklar da dikkati çekiyor. Kuzey Amerika şu anda fintek pazarında lider konumda olsa da yapılan araştırmalarda Asya Pasifik bölgesinin 2030 yılına kadar ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük fintek pazarı haline gelmesi bekleniyor. Bu bölgesel büyüme, fintek şirketlerinin yerel oyuncularla iş birliği yaparak coğrafi sınırlarını genişletme stratejilerine dayanıyor.
Finansal hizmetlerin, finansal olmayan uygulamalara entegrasyonu, ‘embedded finance’ yani “gömülü finans” kavramı da fintek endüstrisinde öne çıkıyor. Gömülü finans hizmetleri finansal hizmetlere doğrudan erişme kolaylığı sunuyor. Param Grubu olarak biz hem B2B hem de B2C iş modellerinde gömülü finans hizmetleri sunarak sektördeki öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Grup şirketlerimizdeki yaklaşık 1.600 çalışanımızla birlikte, tahsilat çözümlerinden teknolojik altyapı hizmetlerine kadar geniş bir yelpazede entegre edilmiş finansal teknoloji çözümleri sunuyoruz.
Fintek dünyasındaki dönüşümün bir yansıması olarak, ‘Şimdi Al, Sonra Öde’ (BNPL) modeli ile alışveriş hacmi hızla artıyor. BNPL modelinin 2026 yılı itibarıyla dünya genelinde 995 milyar dolarlık harcama hacmine ve 1,5 milyardan fazla kullanıcıya ulaşması bekleniyor. BNPL, tüketicilere finansal esneklik sağlayarak harcamalarını zamana yayma imkanı sunarken, perakende sektörü için de yeni müşteri kazanımını sağlayan ve ciro artıran bir çözüm haline geliyor. Kredim ile Türkiye’de bu modelin öncüsü olduk ve bu modelin gelecekte finansal hizmetlerin ayrılmaz bir parçası olacağını öngörüyoruz. Türkiye’de BNPL modelini pazara sunmadan önce piyasa dinamiklerini ve tüketici ihtiyaçlarını analiz ederek hem online hem de fiziki mağazalarda kullanılabilir bir model geliştirdik. QR kod ile ödeme ve esnek geri ödeme seçenekleri gibi özelliklerimizle, kullanıcılara kolay ve güvenli alışveriş imkânı sunuyoruz.
Kredim’in başarısının arkasında, kullanıcı odaklı yaklaşım ve yenilikçi teknolojiler bulunuyor. BNPL hizmetlerinin kullanımı, tüketicilerin bunu bütçe aracı olarak benimsemesiyle artıyor. Bu durum, tüketicilere finansal esneklik sağlarken işletmelere de yeni müşteri ve satış artışı imkanı sunuyor.