Architecht, Kuveyt Türk Bankacılık Üssünde gerçekleştirilen lansmanda en güncel teknolojilerle geliştirilen OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformunu resmen duyurdu.

Finansal teknoloji sektörünün öncü şirketlerinden Architecht, Kuveyt Türk Bankacılık Üssünde gerçekleştirilen lansmanda en güncel teknolojilerle geliştirilen OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformunu resmen duyurdu. Kuveyt Türk Finans Grubu Üst Düzey Yöneticilerinin katıldığı bu özel lansmanda, OBA’nın bankacılık sektöründe teknik üstünlük sağlayan özellikleri tanıtıldı.

Ülkemizde 11 farklı bankanın uçtan uca ana bankacılık platformunu geliştiren ve yurt dışında 60 bankaya finansal teknoloji deneyimi sunan Architecht, finans sektörüne katma değer oluşturacak OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformu’nun lansmanını Kuveyt Türk Bankacılık Üssünde gerçekleştirdi. Etkinliğe; Kuveyt Türk Finans Grubu üst düzey yöneticileri, Microsoft Türkiye yöneticileri ve Gartner gibi uluslararası danışmanlık şirketlerinin yetkilileri katılım sağladı.

Türk toplumsal yapısındaki “Oba” kültüründen ilham alarak adını alan OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformu; mikroservis mimarisi, low code/no code geliştirme yetenekleri ve AI Native desteğiyle finans sektörüne; hız, esneklik ve yüksek güvenlik standartları getirmeyi vaat ediyor. Üretken yapay zeka destekli akıllı asistanlar, low code no code geliştirme araçları, platform bağımsız çalışabilme yeteneği ve multitenant mimarisiyle öne çıkan bu platform bankacılık süreçlerini hızlandırmayı ve dijital dönüşüm yolculuğunda sektöre önemli bir ivme kazandırmayı amaçlıyor.

 

Her ortama uyumlu ve her an güncellenebilir modern bir altyapı

Kuveyt Türk Bankacılık Üssünde gerçekleştirilen lansmanın açılış konuşmasını yapan Kuveyt Türk Bankacılık ve Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Architecht Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Yılmaz, OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformunun en güncel ve en modern teknolojilerle geliştirildiğini ve bu altyapının kendilerine rekabet avantajı sağlayarak ciddi bir katma değer oluşturacağını belirtti. Projenin uluslararası danışmanlarla yürütüldüğünü ve 35 yıllık bankacılık ve finans deneyiminden elde edilen referansla geliştirildiğinin altını çizen Yılmaz, bankacılık sektörünün teknolojiyle iç içe olduğunu ve Kuveyt Türk Finans Grubu olarak teknoloji yatırımına büyük önem verdiklerini ifade etti.

Architecht Genel Müdürü Ökkeş Emin Balçiçek ise OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformunun finans dünyasının hızına ayak uyduran modern bir bankacılık paketi olduğunu belirterek ürünle ilgili teknik detayları paylaştı. Geliştirdikleri platformun, finans kurumları için multitenant yapısıyla farklı kullanıcı gruplarını desteklerken, API entegrasyonlarına açık olması sayesinde, diğer bankacılık sistemleri ve uygulamalarla kolayca entegre olabildiğini belirten Balçiçek, ürün ve modül geliştirmek için özel olarak tasarlanan OBA’nın ana stratejisinde gelecek 10 yılı hedefleyen teknoloji ve kültür dönüşümünün yer aldığını vurguladı. Platformun çevik geliştirme prensipleri ile uyumlu olduğundan, sürekli güncellenebilme ve gelişen finansal teknoloji taleplerine hızlıca yanıt verebilme avantajına değinen Balçiçek, aynı zamanda responsive ekran tasarımı sayesinde bir defa geliştirilmiş uygulamaların; masaüstü ve mobil ekranlarda sorunsuz çalışabildiğini aktardı ve bu durumun OBA’yı her ortamda kesintisiz bir bankacılık deneyimi için ideal bir platform haline getirdiğini ifade etti. OBA altyapısının çoklu dil desteği de sunduğunu ve bu altyapıyı da yine kısa bir sürede geliştirdiklerini belirten Balçiçek, OBA’nın, 11 bankada aktif olarak kullanılan BOA  Ana Bankacılık ve Teknoloji Platformu ve kartlı ödeme sistemleri çözümü olan BOA Card ile doğal entegre ve bütünleşik bir şekilde çalışacağını, aynı zamanda Architecht’in tam donanımlı bankacılık ürün ailesinde yer alan; Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama & Mobil Uygulama Güvenliği ürünü PowerFactor ve Servis Bankacılığı ürünü Airapi ile harmoni içerisinde olacağını vurguladı. Architecht Genel Müdürü Balçiçek açıklamalarını şu şekilde tamamladı:

“OBA ile bankacılığın geleceğini bugünden şekillendirecek bir teknoloji sunuyoruz. Mikroservis mimarisi, low code no code geliştirme imkanları ve üretken yapay zeka destekli çalışan ve müşteri asistanları ile sektöre yepyeni bir soluk getiriyoruz. OBA, güvenlik ve ihtiyaçlara uyum sağlayan özellikleriyle dijital dönüşüm sürecinde finans kurumlarının en büyük destekçisi olacak. Bu platformla, bankacılık süreçlerinde hız kazanırken, low code geliştirme araçları sayesinde iş birimleri, analistler ve yazılımcılar için verimliliği artıran ve çalışanların yetkinliklerini daha üst seviyelere taşımasına olanak sunan bir altyapı sunuyoruz. Ayrıca, OBA’nın sunduğu yüksek güvenlik standartları ve multitenant mimari ile finans sektörüne ölçeklenebilir, geleceğe hazır bir çözüm sağlıyoruz. OBA sayesinde finans kurumları her ortamda ve her cihazda güvenle çalışabilecekleri, esnek ve entegre bir platforma sahip olacaklar. Dijitalleşmenin hız kazandığı bu dönemde, OBA ile yalnızca bugünün değil, geleceğin bankacılık ihtiyaçlarına da kapsamlı çözümler getiriyoruz. Amacımız, bankacılık sektöründe köklü bir dönüşüm yaratacak ve kullanıcı deneyiminde yeni bir standart oluşturacak bir platform olarak, OBA’yı sektörün en güvenilir ve en etkili altyapılarından biri haline getirmek.”

Gerçekleştirilen lansmanda söz alan Architecht Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Yasemin Tekşen Altaş, OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformunun geliştirme sürecindeki önemli verileri katılımcılarla paylaştı. Altyapı teknoloji dönüşümü ve uygulama geliştirme aşamasında 100 kişinin çalıştığını aktaran Altaş aynı zamanda projede 4 uluslararası danışman ve mimarın görev aldığını belirtti. Proje süresince; 3 Ar-Ge projesi, 1 TÜBİTAK 1505 projesi, 4 uluslararası yayın, 1 doktora tezi ve 1 patent başvurusu gerçekleştirdiklerini ifade eden Altaş, OBA Bankacılık ve Teknoloji Platformuyla finans sektörünün en modern teknolojilere erişiminin son derece kolaylaşacağının altını çizdi. Tüm finansal ürün ve hizmetlerde yapay zeka destekli interaktif işlem yapabilme özelliği sayesinde diyalog bankacılığında OBA’nın öne çıkan bir platform olacağını belirten Altaş, aynı zamanda OBA’nın çevik, güvenli ve yeni API teknolojileri ile ekosistem içerisinde farklı iş birlikleri kurulmasına imkan sağlayacağını aktardı.