Craftgate CEO’su Hakan Erdoğan’ın fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörüleri Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.

Fintech’in geleceğine dair daha yakından bir bakış sunmayı amaçladığımız “Fintech 2030’da Nasıl Görünecek?” başlıklı dosya konumuzda, fintech’in dönüştürücü gücünü ve sektörü ileriye taşıyacak fikirleri masaya yatırdık. Dosya konumuzu sektör liderlerinin görüşleri ve gelecek öngörüleri ışığında hazırladık. Fintech’in geleceğini şekillendiren temel trendleri ve teknolojik dönüşümleri de ele aldık. Dosya konumuz, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmeyecek Olanlar” başlığıyla başlayıp, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmesi Muhtemel Trendler” bölümüyle devam ediyor. Sektör liderlerine yönelttiğimiz, “2030 yılına kadar fintech sektöründe neler değişmez, neler değişir? 2030 ve sonrasına dair tahminleriniz neler olur?” sorularının yanıtları ile tam bir başucu rehberi haline geliyor. Finalde ise finans dünyasında köklü değişikliklerin hangi gelişmelerle tetiklenebileceğini tartışarak, sizleri geleceğin finansal ekosistemi üzerine düşünmeye davet ediyoruz.

 

Craftgate CEO’su Hakan Erdoğan’ın fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

Sektörde piyasa liderleri daha fazla öne çıkacak!

Teknoloji ve iş dünyasının farklı dönemlerinde farklı konuların ilgi odağı haline geldiğini görüyoruz. Örneğin, 2010’lardan bu yana e-ticaret alanında fiyat karşılaştırma platformları, grup alışveriş siteleri, özel alışveriş kulübü markaları veya dikeyler gibi farklı iş modellerinde birçok oyuncunun hızla sahneye çıktığına tanık olduk. Teknoloji alanında da her yeni dönemde farklı başlıklar popülerlik kazanıyor. Bu oyuncuların sayısı artarak bir noktada zirve yaptı, ancak zamanla birleşmeler, kapanmalar ve konsolidasyonlar sonucunda sektörde yalnızca yüksek kaliteli, lider oyuncular ayakta kaldı.

Gartner’ın “Hype Cycle” raporuna da değinmek bu noktada anlamlı olabilir. Her yeni teknolojinin bir “hype” süreci var ve zirveye ulaşıldıktan sonra bir düşüş dönemi yaşanır. Bu aşamadan sonra yalnızca kalıcı, verimli modeller piyasada karşılık bulur.

Benzer bir eğilimi fintech sektöründe de görüyoruz. Özellikle 2020-2022 yılları arasında ödeme kuruluşlarındaki oyuncu sayısında büyük bir artış yaşandı. Ödeme alanındaki fragmantasyon hala devam ediyor. Merkez Bankası’nın web sitesinde 86 adet ödeme/e-para kuruluşu var. İçinde bulunduğumuz dönemi, bir “hype” dönemi olarak tanımlayabiliriz.

Bu süreçte, yeni oyuncular piyasaya hızlıca giriş yaptı ancak zamanla piyasa konsolide olmaya başlıyor. Ödeme dünyasında da hala belirli bir fragmantasyon devam ediyor, özellikle ödeme sağlayıcılar arasında fiyat rekabeti zayıflamış durumda. Artık birleşme ve satın almalarla daha verimli ve kaliteli hizmet sunan güçlü oyuncuların öne çıktığını gözlemleyeceğiz.

Fintech dünyasında da ödeme orkestrasyonu gibi konsolidasyonu sağlayan ve hizmet kalitesini artıran çözümlerin önemi giderek daha fazla anlaşılıyor. Biz de ödeme dünyasındaki önemli oyuncuları hazır entegrasyonlarımız arasına dahil ederek bağımsız duruşumuzla bu alanı büyütmeye gayret ediyoruz.

Önümüzdeki yıllarda, konsolidasyonun devam edeceğini ve sektörde piyasa liderlerinin daha fazla öne çıkacağını öngörüyorum.