UPT Dijital Kanallar ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslı Gülen Gündüz ile Fintechtime Ekim sayısı için gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yayında.

“2010 yılından beri sektörde hizmet veren Türkiye’nin ilk lisanslı ödeme kuruluşu UPT, sınırları ortadan kaldırarak, herkesin sevdiklerine güvenle ulaşabileceği bir dünya yaratmayı hedefliyor. Finansal sisteme dahil olamayan yasal göçmenlere hızlı, uygun fiyatlı ve dijital yolla uluslararası para transferi hizmeti de sağlayan şirketin son dönem çalışmalarına dair sorularımızı UPT Dijital Kanallar ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslı Gülen Gündüz’e ilettik.”

 

 

UPTION’ın “Finansal kapsayıcılık” vizyonu kapsamında, Türkiye’de yaşayan ve çalışan yabancı uyruklu kişilere yönelik stratejinizi nasıl tanımlarsınız? Bu vizyonun temel ilkeleri nelerden oluşuyor?

Finansal kapsayıcılık vizyonumuzun merkezinde herkesin eşit finansal imkanlara sahip olması ve hiçbir bireyin yalnız bırakılmaması anlayışı yer alıyor. UPTION, sınırları ortadan kaldırarak, herkesin sevdiklerine güvenle ulaşabileceği bir dünya yaratmayı hedefliyor.

Türkiye’de yasal olarak ikamet eden ve çalışan kişiler Türkiye’de bir banka hesabı açmakta çok zorlanıyor. Banka hesabı açamamaları ise tüm finansal sisteme uzak kalmalarına sebep oluyor. Finansta dijitalleşmenin oldukça önemli olduğu günümüz dünyasında insanlar paralarını nakit olarak taşımak, faturalarını ödemek için uzun kuyruklara girmek, ailesine para göndermek için zamanından feragat etmek zorunda kalıyor.

UPTION olarak biz bu kişileri dijital finansal yönetim ile tanıştırıyoruz. Böylece bir hesap sahibi olup paralarını saklayabiliyorlar, sağladığımız hesaba bağlı kart ile alışveriş yapabiliyorlar, uygulama içerisindeki diğer finansal hizmetlerle zamanlarından ve paralarından tasarruf edebiliyorlar.

 

 

Göçmenlere yönelik sunduğunuz çözümler, özellikle Türkiye’de ailelerine para gönderen kişiler için hangi ihtiyaçları karşılıyor? UPTION’ın bu alandaki rolünü biraz açabilir misiniz?

Öncelikle biz Türkiye’deki yasal göçmenlere hızlı, uygun fiyatlı ve en önemlisi dijital yolla uluslararası para transferi hizmeti sağlıyoruz. Dolayısıyla kendi ülkelerinde bulunan aileleri ile aralarında finansal bir köprü kuruyoruz.

Elbette UPTION ile sadece para transferi değil, bahsettiğim gibi tüm finansal ihtiyaçlarını karşılayacak bir sistem sunuyoruz. Örneğin; UPTION ile Türkiye’de ilk kez bir uygulama üzerinden dünyadaki tüm GSM operatörlerine bakiye yüklenebiliyor. Bir Özbekistan vatandaşı UPTION üzerinden Özbekistan’daki ailesinin telefonuna bakiye/kontör yükleyebiliyor.  Bunun haricinde Türkiye’deki telekomünikasyon, internet, elektrik, doğalgaz gibi tüm faturalarını UPTION üzerinden hiçbir komisyon olmadan ödeyebiliyorlar.

Finansal sisteme dahil olamayan yabancılar tüm bu işlemleri fiziksel noktalardan daha yüksek işlem ücretleri ile yapmak zorundayken, UPTION ile onlara hem vakit hem de nakit tasarrufu sağlıyoruz.

 

 

Türkiye’de yabancı uyrukluların finansal kapsayıcılık açısından yaşadığı en büyük zorlukları nasıl tanımlarsınız ve UPTION bu zorluklara nasıl çözümler sunuyor?

En temelde, bir banka hesabı sahibi olamadıkları için büyük zorluk yaşıyorlar. Günümüz dünyasında bireylerin dijital finansal yönetimi kaçınılmaz bir gereklilik. UPTION’da kullanıcılarımıza USD, EUR, TL hesapları ve bunlara bağlı kişiye özel IBAN’lar sunarak öncelikle bu kişilerin kendilerine ait birer hesabı olmasını sağlıyoruz.

Bir diğer ihtiyaçları ise para transferi oluyor. Fakat para transferi çok geniş bir kavram, içinde birçok farklı transfer türünü barındırıyor. Bu da yabancı uyruklular için sorun olabiliyor, çünkü her ülkenin para transferi olanak ve alışkanlıkları farklı. Bu yüzden UPTION’da 176 ülkede banka hesaplarının yanı sıra isme, karta, mobil cüzdanlara para transferi hizmeti de sağlıyoruz. Örneğin Özbekistan, Azerbaycan ve Tacikistan gibi ülkelerde direkt olarak o ülkenin yerel kartlarına para transferi hizmeti sunuyoruz ve bunu Türkiye’deki kullanıcılara sunan ilk şirketiz.

Para transferinin haricinde alışveriş, ödeme gibi konularda da oldukça etkili çözümler sunuyoruz. Hesaplara bağlı UPTION Kart ile kullanıcılarımız online harcamalarını kolaylıkla yapabilir hale geliyor. Paralarını nakit taşımak yerine herhangi bir ATM’den UPTION Kart’ları ile UPTION hesaplarına yatırabiliyorlar.

 

 

Türkiye’de birçok farklı uyruktan göçmenin yaşadığını ve çalıştığını biliyoruz… Peki UPTION’da Türk kullanıcılar dışında en çok hangi milletten kullanıcılar var? Milletler bazında işlem çeşitliliği değişiyor mu? Hangi milletten kullanıcılar en çok hangi işlemleri yapıyor?

158 farklı milletten müşterimiz bulunuyor. Hemen yanıbaşımızdaki Azerbaycan’dan tutun, Karayipler’in bir köşesindeki Haiti’ye kadar birçok farklı milletten kullanıcılar UPTION’ı tercih ediyor. Çünkü finansal erişim sorunu bu kişilerin ortak noktası.

Elbette işlem çeşitliliği uyruklara göre çok değişkenlik gösteriyor. Çünkü her milletin finans alışkanlıkları, transfer çeşitleri birbirinden farklı. Örnek vermem gerekirse; Özbekistan, Azerbaycan ve diğer Türki Cumhuriyet vatandaşları ülkelerindeki kartlara para transferi yaparken, Filipinler gibi Asya ülkelerinin vatandaşları daha çok dijital cüzdanlara para transferini tercih ediyor. Özellikle Asya ülkelerinde oldukça yaygın kullanılan dijital cüzdanlara para transferi hizmetini Türkiye’de ilk sunan şirketlerden biriyiz. Avrupalılar ise banka hesaplarına gönderim yapıyor, Orta Asyalılar ise isme nakit transferi tercih ediyorlar.

 

 

700 binin üzerinde UPTION kullanıcısı olduğunu biliyoruz. Bu büyüme hızını nasıl değerlendiriyorsunuz ve gelecekte bu alandaki planlarınız nelerdir?

 

UPTION’da yalnızca göçmenlere değil, Türk kullanıcılarımıza da aynı hizmetleri sunuyoruz elbette. Şu an kullanıcılarımızın yarısından fazlasını kendi vatandaşlarımız oluşturuyor. Özellikle yalnızca Türk vatandaşlarına sunduğumuz Avrupa Hesabı ürünü oldukça ilgi görüyor. Bu hesap ile kullanıcılarımıza Avrupa’da birer Euro ve Sterlin IBAN’ı tahsis ediyor, Avrupa ülkelerinden tüm ödemelerini kolayca alabilmelerini sağlıyoruz. Yani vatandaşlarımız için de oldukça inovatif finansal çözümler üretiyoruz ve bu gibi ürünler büyüme ivmemizi artırıyor.

Son yıllarda Türkiye yabancı çalışanlar için önemli bir nokta haline geldi. Özbekistan’dan, Azerbaycan’dan, Filipinler’den, Avrupa’dan ve daha birçok noktadan insanlar çalışmak ve yaşamak için Türkiye’yi tercih ediyor. Burada çalışıp ailelerine para göndermek, onlara daha rahat bir yaşam sunma amacındalar. Bu kişilerin finansal ihtiyaçlarını çözüm sunan bir uygulama olduğumuz için biz de paralel şekilde hızlı bir büyüme yakaladık.

Her zaman olduğu gibi önümüzdeki dönemde de kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını anlayıp onlara çözüm üreten anlayışımızı sürdürerek, ürün ve hizmetlerimizle insanların aileleriyle, sevdikleriyle köprüler kurmalarına yardımcı olacağız.

 

 

UPT’nin uzun yıllardır para transferi sektöründe edindiği tecrübe ile UPTION kullanıcılarına sağlanan çözümler arasında nasıl bir sinerji var?

UPT; 2010 yılından beri sektörde hizmet veren Türkiye’nin ilk lisanslı ödeme kuruluşu. Dolayısıyla sektörel bazda çok büyük bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahibiz. Uluslararası para transferi sektöründe ülkemizde öncü, dünyada ise oldukça önemli bir oyuncu konumundayız. Dünya çapında 14 ülkede, 60’dan fazla banka ve ödeme kuruluşuna, UPT altyapısı ile para transferi hizmetimizi sunuyoruz. Bu da bize tüm dünyadaki para transferi trendlerini öğrenme, kullanıcı alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını gözlemleme imkanı sağlıyor. Yaygın ağımız ve iş birliklerimiz sayesinde UPTION kullanıcılarının herhangi bir ihtiyacını tespit ettiğimizde kolaylıkla bir partner kurumumuzla entegre olup hizmet sunabilir haldeyiz. Böylece geniş bir hareket alanı elde ediyoruz ve fikirlerin hızla aksiyona dönüşmesi kolaylaşıyor. Ayrıca UPTION’daki kullanıcılarımıza ihtiyaç duydukları durumlarda UPT şubelerimizden de hizmet sağlıyoruz. UPTION’a üye olmak, UPTION Kart almak, hesaplarına para yüklemek ve akıllarına takılan herhangi bir konu için UPT şubelerini ziyaret edip destek alabiliyorlar. Müşterilerimizle aramızda güçlü bir güven bağı oluşmasının başlıca sebeplerinden biri de bu.