“Fintek Dünyasının Kadın Lideri” Halk Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. CEO’su Elif Ünsal ile gerçekleştirdiğimiz özel röportaj, Fintechtime Mart sayısında yer aldı.
2024 yılı sizin için nasıl geçti? Belirlediğiniz hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebildiniz? Sizi en çok gururlandıran başarılar nelerdi?
2024 yılı bizim için başlangıç yılıydı. Lisansımızı beklerken yoğun bir hazırlık sürecimiz oldu. Kadromuzu genişleterek personel eksikliklerimizi giderdik. Bir yandan da altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Şubat 2024’de lisansımızı aldıktan sonra da POS çözümlerimizle sektöre hızlı bir giriş yaptık. Lisansımız kapsamında yer alan Dijital Cüzdan ve Açık Bankacılık hizmetlerini de verebilmek için tüm çalışmaları yıl içinde başlattık ve yakın zamanda müşterilerimize duyuracağız.
2024 yılı içinde önemli bir karar alarak Şirketimizin ticari ünvanını değiştirdik. Halkbank ailesinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz, Bankamızın güvenini ve desteğini daima hissediyoruz. Bunu sahaya da yansıtabilmek için ünvanımızı Halk Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. (HalkÖde) olarak değiştirdik.
Son olarak 2024’de ürünlerimizi tanıtacağımız marka adımızı belirledik. Parao markamız ile müşterilerimize hizmetlerimizi sunacağız.
Özetle, 2024 yılı bizim için son derece dinamik ve hareketli geçti. Yol haritamızda kendimiz için hedeflediğimiz tüm alanları başarıyla tamamladık. Bir şirketin kuruluş ve lisans döneminde yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurursak; lisansımızı aldıktan sadece 3 ay sonra sahaya inebilmiş ve satışa başlayabilmiş olmaktan şirketim adına büyük gurur duyuyorum.
Sektörün mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? İş birliği fırsatları, rekabet ortamı ve pazar dinamikleri hakkında görüşleriniz neler?
İçinde bulunduğumuz sektör her yıl büyüyerek ve güçlenerek yoluna devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin yayınladığı fintek Ekosistemi Durum Raporuna göre 2024 yılı sonunda lisansı olan ödeme ve e-para kuruluşu sayısı 89 ve fintek sektörüne yapılan yatırım 194 milyon USD olarak görünüyor. Bu veriler ışığında da sektörün ilerde de büyümeye devam edeceğini söyleyebiliriz.
Elbette sektörde bu yoğun ilginin neticesinde hem rekabet ortamı hem de iş birliği fırsatları doğuyor. Biz HalkÖde olarak hizmet kalitesinin sektördeki yerinizi belirleyen en önemli unsur olduğu düşüncesini taşıyoruz ve sürdürülebilir ticari ilişkilerle yerimizi sağlamlaştırmayı hedefliyoruz.
Müşterilerimize ve aynı zamanda ekosisteme katkı sağlayacağına inandığımız her türlü iş birliğine açığız. Ayrıca rekabetin kaliteli hizmet için sağlıklı bir unsur olduğunu düşünüyoruz.
Güncel ajandanızda hangi öncelikler var?Yakın ve uzun vadeli hedefleriniz arasında öne çıkan projeler hangileri?
2025’de POS çözümlerimizle büyümeye devam edeceğiz. Müşterilerimizi segmente ederek, müşteri ihtiyacını iyi dinleyerek doğru müşteriye doğru ürün ile hizmet verme anlayışını taşıyoruz. Bu bakış açısı ile ürünlerimizi çeşitlendirerek hizmetimizi genişleteceğiz.
Dijital Cüzdan ve Açık Bankacılık ürünlerimizi de bireysel müşterilerimizle buluşturacağız.
İçinde bulunduğumuz sektörün sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak için hem bireysel hem de ticari kullanıcıların güvenli bir şekilde sisteme dahil olmasını şirket olarak çok önemsiyoruz. Tüm orta ve uzun vadeli projelerimizi de bu hedefe katkı sağlayacak sorumluluk bilinciyle planlamaya devam edeceğiz.
Küresel fintek ekosistemi sizce nasıl evrilecek? Önümüzdeki dönemde hangi teknolojiler ve trendler hayatımızı şekillendirecek?
Global ölçekte baktığımızda, yapay zeka ile finansal çözümlerin birleşmesi sektörde yeni gelişmeleri karşımıza çıkarıyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi destekli kişiselleştirilmiş uygulamalar yakın gelecekte sektörümüzde hizmetlerin yeniden şekillenmesini sağlayacak. Fintek dünyasında ülkemizdeki gelişmeler de aslında küresel gelişmelere paralel olarak ilerliyor. Dijitalleşmenin getirdiği yenilikleri müşterilerimizin beklentileri ve ekonomimize katkıları ile beraber değerlendirip yeni hizmetler sunmaya HalkÖde olarak devam edeceğiz.
2024 yılına ve fintek sektörüne dair değerlendirmelerinizle başladık. Şimdi biraz daha kişisel bir yolculuğa çıkalım ve liderlik hikayenizin, ilham verici bakış açılarınızın izini sürelim. Kadın liderliğinin sektördeki etkisini ve sizin kariyer yolculuğunuzu daha yakından tanımak istiyoruz.

Halk Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. CEO’su Elif Ünsal
Fintek sektörüne nasıl adım attınız? Bu yolculukta sizi motive eden unsurlar nelerdi?
Üniversiteden mezun olduktan sonra, iş hayatına finans sektöründe başladım. 30 yıla yakın süredir yurt içi ve yurt dışında sektörün farklı alanlarında görev yaptım. İlgim ve bilgi birikimim yoğunluklu olarak ödeme sistemleri üzerine oldu. Bununla birlikte sektörün dinamik ve gelişime açık oluşu da benim için bir cazibe unsuruydu.
Kadın liderler fintek sektörüne nasıl bir vizyon katıyor? Sizce farklı bakış açıları sektörde nasıl bir değişim yaratıyor?
Kadın liderlerin sadece fintek sektörüne değil, bulundukları tüm alanlara yapıcı katkı sağladıklarını düşünüyorum. Kadınların doğası gereği çoklu göreve yatkınlıkları, çevik ve detaycı oluşları, hızlı karar alabilmeleri fintek sektörünün dinamikleri ile örtüşüyor. Yapılan araştırmalar hem kendi ülkemizde hem global ölçekte fintek sektöründe kadın yönetici oranının çok düşük olduğunu gösteriyor. Kadın liderlerin artması, cinsiyet eşitliğinin yakalanmasıyla farklı bakış açıları gelişecek bu durum sektörde ürün ve hizmet çeşitliliğin artmasına katkı sağlayacaktır.
Kadın girişimciler için fintek alanında hangi fırsatları görüyorsunuz? Şirketinizde bu potansiyeli destekleyen uygulamalarınız var mı?
Halkbank’ın kadın girişimcileri destekleyen ürün paketleri ve geleneksel hale getirdiği Üreten Kadınlar Yarışması bulunuyor. Bankamızın vizyonunu her alanda olduğu gibi bu alanda da benimsiyoruz ve ileriki dönemlerde kadına pozitif ayrımcılık sağlayacak projeler geliştirerek kadın girişimcilerle bir araya gelmeyi hedefliyoruz.
Kadınlar için daha kapsayıcı ve destekleyici bir iş ortamı yaratmak adına önerileriniz neler?
Kadınlara kapsayıcı ve destekleyici iş ortamı yaratmak için iş dünyasında ve özellikle sosyal hayatta karşılaştığımız cinsiyet eşitsizliğinin neden bu boyutta olduğunu analiz etmek gerekiyor. Kadın çalışanların motivasyonunu yükseltebilmek için çalışma hayatındaki eşitsizliklere zemin hazırlamamak, iş hayatına dahil olma süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları çözüme ulaştıracak uzlaşmacı önerilerle gelmek gerekiyor. Özellikle herkesin sosyal hayat ile iş hayatı arasındaki dengeyi korumalarına yardımcı olmak ve bunun, diğer ekip arkadaşları ile aralarında bir rekabet unsuru oluşturmadığını gösterebilmek adına destekleyici ve kapsayıcı bir yaklaşımda olmak gerekiyor.
Kendi açımdan şirketimi ön plana alarak değerlendirdiğimde, hangi pozisyonda olursa olsun, hakların cinsiyetten bağımsız olarak kazanılması gerektiğine inanıyorum ve tüm arkadaşlarımı da bu bakış açısı ile değerlendiriyorum. Farklı sebeplerle geride duran, sorumluluk alamayan kadın arkadaşlarım olursa başta eğitim ve mentorluk olmak üzere her türlü desteği şirket adına sağlarız.
Yönetimde çeşitliliği artırmaya yönelik projeleriniz var mı? Varsa bunların sektör üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir kadın yönetici olarak, şirketimizin her kademesinde kadın çalışan sayısını artırarak cinsiyet eşitliği oluşturmayı çok önemsiyorum. Şu an şirket nüfusumuzun %34’ünü kadın çalışma arkadaşlarımız oluşturuyor. İşe alımlarda, her bölümün çeşitliliğini artırmak ve dengeli ilerleyebilmek için çaba sarf ediyoruz.
Dengeli cinsiyet dağılımının şirket çıktılarına da her zaman olumlu yansıyacağını bunun da sektörü yukarı taşımak yönünde etkileyeceğini düşünüyorum.
Liderlik yolculuğunuzda sizi çok etkileyen bir deneyiminiz var mı? Bu süreçten öğrendiğiniz en önemli ders neydi?
İş hayatında edindiğim her tecrübe, yaşadığım her deneyim benim için çok kıymetli çünkü her biri beni bugüne taşıyan yapı taşlarıydı. Her deneyim benzersiz olsa da hepsinin bazı ortak çıktıları oluyor. Bunlardan 2 farklı örnek vermek istiyorum.
İlki; bir projede işler beklediğiniz gibi gitmese de, önce sakinliğinizi korumanız gerekiyor. Bu şekilde doğru çıkış noktasını bulmak ve beraberinizdeki ekibe gösterebilmek çok daha rahat oluyor.
Diğeri de; tüm başarılı projeler mutlaka iyi bir ekip çalışmasının eseridir. Bunun temelinde de açık iletişim ve dürüstlük mutlaka yer almalı. Bu sayede güven ortamı sağlanıyor ve ardından mutlaka başarı geliyor.
Kadınların fintek alanında daha görünür olması için neler yapılabilir? Genç kadınlara hangi tavsiyeleri verirsiniz?
Sektörümüzün insan kaynağı açığı bulunuyor. Üniversitelerimizin bilim teknoloji mühendislik gibi alanlarında son yıllarda sektörümüzde iş imkânı yaratacak bölümler mevcut. Genç kadın arkadaşlarıma, özellikle şirketler ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kadınlara yönelik girişimcilik ve teknoloji eğitim programlarını takip etmelerini ve bu alanlara yönelmelerini tavsiye ederim.
Halihazırda çalışma hayatının içinde olan genç kadın arkadaşlarıma ise planlı ve cesaretli olmalarını, gelişim ihtiyacı hissettikleri durumlarda ise mutlaka yöneticilerinden destek istemelerini tavsiye ediyorum.
Sizce kadın liderler arasında nasıl bir dayanışma ağı kurulabilir? Bu dayanışmanın sektör üzerindeki etkileri neler olur?
Günümüzde farklı kadın platformları başta girişimcilik alanında olmak üzere kendini gösteriyor. Bizim gibi fintek ekosisteminin kadın yöneticileri de kendi arasında bir dayanışmaya gidebilir. Bu sayede bilgi ve birikimin paylaşılması sektörün büyümesine de katkı sağlayacaktır.
Bir lider olarak başarıyı nasıl tanımlarsınız?
Sahip olduğunuz doğrulardan ve prensiplerden ödün vermeden, almış olduğunuz sorumluluğu etrafınızdakilerin de motivasyonunu olumlu etkileyecek şekilde yerine getirebiliyorsanız bunu başarı olarak tanımlarım.