Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), resmi web sitesinde yaptığı duyuruda Mypayz Ödeme Kuruluşu A.Ş.’nin bazı faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Kararın gerekçelerine dair ayrıntılar açıklanmadı.

TCMB açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Mypayz Ödeme Kuruluşu A.Ş.’nin, 6493 sayılı Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve ödeme aracının kabulü ile sınırlı (c) bendinde belirtilen ödeme hizmetlerine ilişkin faaliyet izni geçici olarak durdurulmuştur.”

Bu kapsamda Mypayz, para transferi ve ödeme aracının kabulü hizmetleriyle sınırlı olarak belirlenen faaliyetlerini geçici bir süre yürütemeyecek.

6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’un 12’nci maddesi, ödeme kuruluşlarının lisanslı olarak sunabileceği hizmetleri düzenliyor. Bu maddede yer alan (b) ve (c) bentleri sırasıyla “para transferi” ve “ödeme aracının ihraç veya kabulü” faaliyetlerini kapsıyor.

Alınan kararın ardından, Ankara 7. İdare Mahkemesi, 17.10.2025 tarihli kararıyla söz konusu kuruluş hakkında tesis edilen faaliyet izninin geçici olarak durdurulması kararının yürütülmesinin durdurulmasına hükmetti.

 

Fintek Sektöründe Art Arda Düzenleyici Adımlar

TCMB’nin son dönemde aldığı kararlar, ödeme kuruluşlarının faaliyet izinlerine yönelik denetimlerin sıkılaştığını gösteriyor. Daha önce:

  • Aypara Ödeme Kuruluşu A.Ş. için TMSF kayyımı atanmış,

  • Pay Fix Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.’nin faaliyet izni geçici olarak durdurulmuş,

  • Tronapay Ödeme Hizmetleri A.Ş. ise yalnızca para havalesi hizmetleriyle sınırlı olarak faaliyet izni durdurulan şirketler arasında yer almıştı.

Ayrıca, TCMB kayıtlarına göre faaliyet izni iptal edilen ödeme kuruluşları arasında
Buradaöde, Misyon Ödeme Hizmetleri, Tam Fatura Ödeme Hizmetleri ve Ria Turkey Ödeme Kuruluşu bulunuyor.
Faaliyet izni sona eren kuruluşlar arasında ise PayU Ödeme Kuruluşu A.Ş. yer alıyor.