ON Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Özcan’ın fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörüleri Fintechtime Ekim sayısında yer aldı.
Fintech’in geleceğine dair daha yakından bir bakış sunmayı amaçladığımız “Fintech 2030’da Nasıl Görünecek?” başlıklı dosya konumuzda, fintech’in dönüştürücü gücünü ve sektörü ileriye taşıyacak fikirleri masaya yatırdık. Dosya konumuzu sektör liderlerinin görüşleri ve gelecek öngörüleri ışığında hazırladık. Fintech’in geleceğini şekillendiren temel trendleri ve teknolojik dönüşümleri de ele aldık. Dosya konumuz, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmeyecek Olanlar” başlığıyla başlayıp, “Finansal Teknoloji Sektöründe Değişmesi Muhtemel Trendler” bölümüyle devam ediyor. Sektör liderlerine yönelttiğimiz, “2030 yılına kadar fintech sektöründe neler değişmez, neler değişir? 2030 ve sonrasına dair tahminleriniz neler olur?” sorularının yanıtları ile tam bir başucu rehberi haline geliyor. Finalde ise finans dünyasında köklü değişikliklerin hangi gelişmelerle tetiklenebileceğini tartışarak, sizleri geleceğin finansal ekosistemi üzerine düşünmeye davet ediyoruz.
ON Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Özcan’ın fintek sektörü değerlendirmeleri ve gelecek öngörülerini aşağıda bulabilirsiniz.
2030 sonrasında Açık Bankacılık anlayışı daha da ileri bir noktaya taşınacak!
Finans ve bankacılık sektörü dijital dönüşümde lider konumda. Bankaların deneyimi ile finteklerin hızlı hareket kabiliyetleri bir araya geldiğinde güçlü bir ekosistem oluşturuyor ve dijitalleşmeye yön vermeyi sürdürmesini beklemekteyiz. Bu güçlü iş birliklerinin gelecekte daha da derinleşerek sektörün yönünü belirleyeceğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda, ON Dijital olarak fintek iş birliklerimizi artıracak bir iş modeli hayata geçirmeye hazırlanıyoruz.
Bankacılık ve finans ekosistemi, büyük veri, bulut teknoloji ve yapay zeka gelişmelerini hızla benimseyerek, bu teknolojileri müşteri memnuniyetini artırmak, operasyonel verimliliği sağlamak ve rekabet avantajı elde etmek amacıyla hem tüketicinin hem de kendi sistemlerinin günlük rutinine ekledi. 2030 ve sonrasında yapay zeka ve makine öğrenimi, risk yönetimi, müşteri hizmetleri, yatırım yönetimi ve dolandırıcılık tespitinde daha da önemli hale gelecek. Chatbot ve robo-danışman uygulamaları artacak. Yapay zekanın fintech pazarındaki değerinin 2030 yılında 44 milyar dolar, sonrası 3 yılda da 76 milyar dolar seviyesinde olması bekleniyor.
Rekabet ve inovasyonun odak noktası olan müşteri deneyimi, gelecekte de bu konumunu korurken, kullanıcı güvenliği ve müşteri sadakati açısından de belirleyici olacak veri güvenliği ve kişisel verilerin korunmasına yönelik regülasyonların kapsamı genişlemeye devam edecek.
Bankaların, bankacılık hizmetlerini banka dışı şirketlerin uygulamaları veya internet siteleri üzerinden müşterilere sunması anlamına gelen BaaS iş modeli yani Servis Modeli Bankacılığının gelişmesiyle beraber, 2030 sonrasında Açık Bankacılık anlayışı daha da ileri bir noktaya taşınacak görüşündeyiz. Bu bağlamda, herhangi bir kurumda Dijital ID’si bulunan kullanıcıların, vereceği izin doğrultusunda güvenli kurum olarak belirlediği farklı finansal kurumların müşterisi olabilmesi ya da kişisel bilgilerine ilişkin güncellemelerin paylaşılabilmesi oldukça kolaylaşacak. Bununla birlikte uygulama alanı çok daha gelişme potansiyeli taşıyan blockchain ve yapay zeka tabanlı uygulamalar üzerinden de bilgi paylaşımı yapılabilecek diyebiliriz. Bu da operasyonel süreçlerin, finans ekosistemi için minimize edilmesini sağlayacaktır. Biz, ON Dijital olarak 2024 yılı içinde Ödeme İste ve Güvenli Ödeme ürünlerini kullanıma sunduk. Bu ürünlerle müşterilerimize güvenli ve kontrollü ödeme imkanı sağlarken 2025’e kadar yeni ödeme fonksiyonlarını kendi ekosistemimize eklemeyi planlıyoruz.
Dijital para birimlerinin yaygınlaşması ile devlet destekli dijital paralar daha fazla kullanılabilir hale gelebilir. Biz de ON Dijital Bankacılık olarak müşterilerimizin lisanslı kripto para borsalarına hızlı para transferi yapabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan, global trendlere de baktığımızda sürdürülebilir kalkınma odaklı yeni finans ürünleri ve yeşil tahvillerde de artış gözleneceği görüşündeyiz.
Sonuç olarak, teknolojinin gelişim ve değişim hızını göz önünde bulundurarak 2030 için şu andan ön göremediğimiz yenilikler hayatımıza girecek olsa da 2030’a kadar sektör yapay zeka ve blockchain gibi başlıklarla büyük değişim geçirecek ancak köklü oyuncuların gücünü ve varlığını sürdürecek diyebiliriz. Küresel ödeme ağlarının ve dijital varlıkların kullanımının artması, sınırlar ötesi ödemeler ve yatırım imkanlarıyla birlikte finans dünyasının daha dijital ve merkeziyetsiz bir noktaya taşınması beklenmekte.