Çocukları internetteki tuzaklardan korumak için koruma teknolojileri ile birlikte hem sıkı takip hem de hacker saldırılarından uzak tutabilmek ve daha önemlisi çocuklarla yakın iletişim kurmak gerekiyor. Innovera Genel Müdürü Gökhan Say, “Aileler önlem almazlarsa sadece psikolojik problemler değil, siber zorbalık ile çocuk kaçırmasına kadar gidebilecek sonuçlar ile karşı karşıya gelebilirler” uyarısını yaptı.
Çocukların günlük hayatta istismar edilme riskinin yanı sıra sanal ortamdan da gelebilecek tehlikeler aileleri endişelendiriyor. Küçük yaşlarda başlayan internet kullanımı ile birlikte koruma teknolojileri ve eğitimin de önemi artıyor. İnternet güvenliği alanında uluslararası iş ortaklarıyla çalışan Innovera Genel Müdürü Gökhan Say, internette çocukların maruz kalabileceği tehlikeleri siber zorbalık, cinsel istismar, pornografi, dolandırıcılık ve kötü içerik sonucu psikolojik problemler olarak sıralayarak, bu risklerden korunmak için erken yaşta internet güvenliği eğitiminin başlaması ve güvenlik teknolojilerinden faydalanılmaya başlanması gerektiğini söyledi.
Avrupa Komisyonu’nun 25 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre çocukların yüzde 92’si ev ödevi, yüzde 83’ü oyun oynama, yüzde 75’i video klip izlemek, yüzde 71’i de sosyal medya amacıyla internet kullanıyor. Aynı araştırmaya göre çocukların yüzde 59’unun kendi sosyal medya hesapları bulunuyor. 9-10 yaş aralığındaki çocukların yüzde 28’i, 11-12 yaş aralığındaki çocukların ise yüzde 59’u sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyor. Özellikle popüler sosyal medya uygulamalarında çocukların online ortamda oynadığı oyunlar ile yeniden gündeme gelen internet güvenliği hakkında konuşan Gökhan Say, “Çocuklar teknolojiyi daha iyi kullandıkları için, siz yasaklasanız bile rahatlıkla nasıl kaçabileceklerini biliyorlar. Bu nedenle erken yaşlarda internetin ne gibi riskler içerdiği ve başlarına neler gelebileceği konularının çok iyi anlatılması gerekiyor. Siber zorbalık ile çocuk kaçırmasına kadar gidebilecek sonuçlar ile karşı karşıya gelebilirler” dedi.
Sohbet odalarındaki kelimeleri filtreleyin
Eğitim ile birlikte teknolojik güvenlik araçlarını kullanarak, izin verilen oyun ve uygulamalar dışında web sitelere girişlerin, cep telefonunda alınacak özel güvenlik önlemleri ile de kodların ve özel hayat bilgilerinin çalınmasını engellemek mümkün… Say, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Çocuğunuzun kamerası hacklenerek uygunsuz fotoğrafları çekilebilir ve bunları internette yayma tehdidiyle küçücük bir çocuğa her şey yaptırılabilir. Bu nedenle zararlı içerikli web sitelerini engellemek ve hacker saldırılarını engellemek için çocuğunuzun cep telefonunda ve bilgisayarında güvenlik önlemleri alarak özel hayatı ve mesajlaşmalarının takip edilmesinin önüne geçebilirsiniz. Artık Sosyal medyada girdiği sohbet odalarındaki kelimeleri dahi filtreleyebilecek güvenlik önlemleri var ama yine yeterli değil, muhakkak belli kurallar paralelinde kullanım şart koşulmalı. Mesela asla yabancılarla konuşma prensibi internet dünyası için de geçerli olmalı. Çocukları özellikle özel hayatın güvenliği konusunda uyarmalıyız”
Çocuğunuzu takibe alın!
Statista’nın 2015 yılında yaptığı araştırmaya göre ailelerin yüzde 41’i çocukların internette yabancılarla görüşmesinden şikayet ediyor. Yüzde 40’ı da çocukların çok fazla kişisel bilgi paylaşımı yaptığını, yüzde 38’i ise çocuklarının siber zorbalık kurbanı olduğunu belirtiyor. Say, çocuğunun internette istismar edildiğini anlayan ebeveynlere ise şu tavsiyelerde bulundu:
“Vakit kaybetmeden onunla açıkça konuşun, bilgisayarındaki dosyaları gözden geçirin, onu kimin aradığını operatörünüz aracılığıyla öğrenin ve çocuğunuzun internetteki tüm hareketlerini takibe alın. Çocuklara sanal ortamda da yabancılardan hediye kabul etmeyi yasaklayın. İnternette yaptıkları ve yazdıkları her şeyin saklı kalacağını söyleyin. İnternet girişlerini takibe alın ve uyanık olun. Onlara sadece kuralları anlatmayın, birlikte zaman geçirin. Daima çocuğunuzun sosyal medya hesabında onun arkadaşı ve kontakları arasında olun.”
Say Evlerinde duvarlarında asılı olan 10 internet kullanım kuralına uygun yaşamanın tüm çocukların “İnternet Sağlığı” için çok önemli olduğunu ifade etti.
Ailelerin çocuklarına internet güvenliği için getirebileceği 10 kural:
1. Adresimi, telefon numaramı, ailemin iş ve telefon bilgilerini onların izni olmadan asla paylaşmayacağım.
2. Beni rahatsız eden bir durum olduğunda bunu aileme anlatacağım.
3. Ailemden izin almadan tanımadığım biriyle online görüşme yapmayacağım. Eğer ailem izin verirse ebeveynlerimden biriyle birlikte kamuya açık bir yerde görüşme yapabilirim.
4. Ailemin izni olmadan kendimin ve başkalarının fotoğraflarını paylaşmayacağım.
5. Beni rahatsız eden mesajlara cevap vermeyeceğim. Bana böyle bir mesaj gelmesi benim suçum değil, böyle bir şey olursa hemen aileme anlatacağım
6. İnternet ve cep telefonu kullanımı için ailemle konuşarak kurallar koyacağız. İnterneti kullanacağım zamana ve ziyaret edeceğim sitelere karar vereceğiz.
7. Ailem dışında kimseye arkadaşlarıma bile şifremi vermeyeceğim
8. Bir dosyayı indirmeden önce ailemin iznini alacağım
9. İyi bir vatandaş olarak internette kimseyi incitecek sözler yazmayacağım ve yasalara aykırı bir davranış sergilemeyeceğim
10. Aileme internette daha keyifli vakit geçirmeleri ve yeni şeyler öğrenmeleri için yardımcı olacağım.