TÜİK verilerine göre, online dükkandan boş sepetle çıkanların oranı 2010 yılından beri düzenli olarak azalıyor. Her 10 internet kullanıcısından 6’sının online mağazaların öncelikli müşteri adayları arasında yer aldığı, e-ticaret sitelerine girip boş sepetle ayrılanların oranının 2010 yılından beri düzenli olarak azaldığı belirlendi.
TÜİK’in 2005 yılından beri 16-74 yaş grubuna yönelik yaptığı “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”na göre, Türk internet kullanıcıları, alışveriş yapmasa da online pazarlarda gezmeyi seviyor. Dijital vitrinlerde sörf yapan internet kullanıcısı oranı araştırmanın yapıldığı ilk yıllarda yüzde 40’lar seviyesindeyken, 2010’da yüzde 60’a kadar yükseldi, aynı seviyeyi bugüne kadar korudu.
Araştırmanın ilk yıllarında, mağazadan görerek alma, güvenlik ve diğer kaygılar gerekçesiyle online mağazalardan boş sepetle çıkanların oranı yüzde 90’lar seviyesindeyken, son yıllarda bu oran düzenli olarak düşmeye başladı. Özellikle 2010 sonrası sermaye yapısı güçlü yerli ve yabancı şirketlerin sektöre girmesi, yıllarca vitrin gezmekle yetinen internet kullanıcılarının, dükkanlara girip mal ve hizmet satın alma oranlarını yükseltti.
2010 yılında Türk internet kullanıcılarının sadece yüzde 15’i online dükkanlardan mal ve hizmet satın alırken, bu oran 2015’te yüzde 33.1’e kadar ulaştı.
İnternetten alışveriş yapanların yüzde 57,4’ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si seyahat bileti, araç kiralama, otel rezervasyonu, yüzde 25,5’i mobilya, oyuncak, beyaz eşya , yüzde 22,4’ü cep telefonu ve elektronik araçlar, yüzde 18,4’ü de kitap, dergi, gazete satın aldı.