Akıllı telefon çağında standart cep telefonlarıyla tutunamayacağını anlayan Finlandiya merkezli teknoloji devi Nokia, telefon işini Microsoft’a satmıştı. Ancak “ucuz telefon” pazarı Android tarafından domine ediliyor. Bu da Microsoft’un zaten cılız bir varlık gösterdiği mobil cihaz pazarında iyice sendelemesine neden oluyor.

Microsoft bu yüzden kangren olan uzvu kesip atarcasına giriş seviye telefon işini elinden çıkarma kararı aldı. Nokia markasıyla birlikte bu iş artık Çin’in en büyük üretim bandına sahip olan Foxconn’a ait. iPhone gibi cihazların üretim sürecinde rol almasıyla bilinen Foxconn, 350 milyon dolar karşılığında Microsoft’un ucuz telefon işini satın aldı.

Bu satın almanın ardından giriş seviye cihaz kamburundan kurtulan Microsoft, tamamen “amiral gemisi” olarak da bilinen üst seviye telefonlara odaklanacak. Microsoft bu yıl içinde bir başka Lumia cihazla şansını deneyebilir; ancak bu serinin de piyasadaki başarısı malum. Bu yıl olmasa da, 2017’de çıkması beklenen Surface Phone belki akıllı telefon işine hareket getirebilir.

Microsoft’un aynı zamanda kurucusu olan emekli CEO Bill Gates’in ardından bayrağı devralan Steve Ballmer, patronluğu döneminde pek çok tartışmalı karara imza attı. Nokia alımı da bunlardan biriydi. Buluta ve mobile odaklanan mevcut CEO Satya Nadella ise çok daha farklı bir vizyon çiziyor ve Microsoft’u bir satıcı değil, bir servis sağlayıcı olarak konumlandırmaya çalışıyor. Bakalım bu stratejik adımlar meyvesini ne zaman verecek.