Son dönemin en popüler fon toplama yöntemlerinden biri, Kickstarter ya da Indiegogo gibi platformlara projeleri taşımak. Yeni üreteceğiniz drone, çıkarmak istediğiniz albüm veya hayata geçirmek istediğiniz bulut servisine ilk desteği buradaki kullanıcılar veriyor. Belirlediğiniz fon tutarına ulaşınca da projenizi hayata geçirmeniz mümkün oluyor.

Ne var ki herkesin iş ahlakı aynı kalitede değil. Bazı kurnaz “girişimciler”, prototip olarak görüntülediği ve aslında geliştirilmesi mevcut koşullarda (ve belirttiği bütçeyle) imkansız olan ürünleri proje olarak sunup, topluluktan fon topladıktan sonra sırra kadem basıyor.

Bu platformlarda ödeme yöntemi olarak kullanılabilen PayPal, “fonlama garantisi” adıyla şimdiye kadar bu gibi durumlarda kullanıcı mağduriyetini önleyerek ödemeleri kendi bütçesinden geri aktarıyordu. Anlaşılan yaşanan fiyasko projelerin artmasıyla birlikte PayPal da kendi önlemlerini almaya karar verdi.

Son tarih 25 Haziran

Yapılan açıklamaya göre başta Amerika, Avustralya, Brezilya, Kanada ve Japonya olmak üzere çeşitli ülkelerde sunulan “kitle fonlama garantisi” 25 Haziran tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılacak. Bu tarihten sonra yatırım yaptığınız proje batarsa, paranızı geri almanız (en azından PayPal desteğiyle) mümkün olmayacak.

Araştırmalar, kitle fonlama platformlarında toplanan gelirin yüzde 8 oranında başarıya ulaşamayan projelere gittiğini gösteriyor. Günümüzde Silikon Vadisi’nde bile “teknoloji balonu” konuşulurken, Kickstarter gibi tamamen geliştirici ve kullanıcı arasındaki güvene dayalı sistemleri zor günler bekliyor.