ABD verilerinin izlendiği kritik haftada açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin aylık artışı hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Haftanın genelinde FED’in faiz artırım süreciyle ilgili dikkate aldığı önemli veriler beklentileri karşılamıştı. ISM İmalat PMI ve FED’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE enflasyonu olumlu geldi. Aynı zamanda dün açıklanan özel sektör istihdam verisi de beklentilere yakın ve aynı zamanda bir önceki ayında yukarı revize edildiğini görmüştük. Yani hafta boyunca art arda veriler olumlu gelince bugün açıklanan verinin önemi bir kat daha artmıştı. Ancak 164 binlik aylık bir istihdam artışı beklenirken 38 binlik bir istihdam artışı açıklandı. Bu rakam neredeyse son 5 yılın en düşük aylık istihdam artışı olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlarda bir sürpriz yok, %0.2’lik bir artış ile beklentilere paralel geldiğini görüyoruz. İşsizlikte %4.7’ye gerileyerek olumlu bir seyre işaret etse de FED’in yakın tarihte faiz artırım ihtimali bu veriyle beraber azalmış durumda.
FED vadeli kontratlarına baktığımızda ise ABD Merkez Bankasının Haziran ayında faiz artırım ihtimali %20’den %5’e gerilediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak olumlu veri beklentisine odaklandığı için, hayal kırıklığı yaratan verinin piyasa etkisi daha sert oldu. Dolar’a karşı hemen hemen tüm ürünler şuan için değer kazanıyor. Artık gözler Pazartesi FED başkanı Yellen’da olacak. Son verinin ardından Yellen’ın son durumla ilgili görüşleri FED’in politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği yönünde sinyal verebilir.
Dolar/TL tarafında ise beklenti üzerinde olumsuz ABD verisiyle beraber sert bir geri çekilme oldu. 2.9000-28950 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Düşüşlerin devam etmesi için bu bölgenin aşağısında bir fiyatlama görmemiz gerektiğini belirtelim. Unutmamak gerekir ki 2.90 bölgesi psikolojik bir destek seviyesi ve bunun altındaki fiyatlamalarının devam etmesi ve kalıcılık sağlanması durumunda 2.85 kanalı hedef haline gelecektir.