Akıllı telefonları sadece alışveriş değil, seyahat ve otel rezervasyonları için de kullanıyoruz. Criteo tarafından yayınlanan “Travel Flash Report” isimli araştırmaya göre, 2016 yılının ilk üç ayında dünya genelinde yapılan seyahat rezervasyonlarının yüzde 27’si mobil cihazlar kullanılarak gerçekleştirildi.

Online turizm acenteleri ve seyahat odaklı siteler için mobilin rezervasyonlardaki payı ve değeri hakkında içgörü sağlayan rapor, turizm sektöründeki reklam verenlerin mobilin yarattığı fırsatları daha iyi değerlendirebilmesi adına önemli gözlemler ve öneriler sunuyor.

2015 yılından itibaren dünya çapında binden fazla seyahat sitesinin faaliyetlerine dayanarak hazırlanan raporda öne çıkan veriler şu şekilde sıralanıyor:

• Akıllı telefonlardan yapılan rezervasyonlar aniden yükselecek. Özellikle son dakika rezervasyonları, akıllı telefonlardan yapılacak: Tablet de akıllı telefon da önemli, ancak asıl farkı yaratan akıllı telefonlar. Seyahatin birçok alt kategorisindeki mobil rezervasyonlarda akıllı telefon egemenliği görülüyor. Örneğin ABD’de online turizm acenteleri için akıllı telefonlar yüzde 81 payla tabletleri açık farkla geçiyor. 2016 Mart’ta ülkedeki son dakika rezervasyonların yüzde 60’ı akıllı telefonlar üzerinden yapıldı.
• Çapraz cihaz rezervasyon niteliğini derinden etkileyecek: Kapsamlı bir çapraz cihaz takibi kritik öneme sahip. Kullanıcıların rezervasyon kararlarının yüzde 33’ü birden çok temas noktasından etkileniyor.
• Mobil uygulamalar, mobil rezervasyonların çoğunluğunu oluşturacak: 2016’nın ilk çeyreğindeki mobil rezervasyonların yüzde 57’sini uygulamalar oluşturdu. 2015’in üçüncü çeyreğinde bu oran yüzde 40’tı. Toplamda uygulamalar üzerinden yapılan rezervasyonlar sadece 90 günde 3 puan artarken, 18 ayda 40 puan artış gözlemlendi.

Criteo Türkiye Yönetici Direktörü Erkan Soy, “Mobil, online seyahat rezervasyonları ve satışlarının olağanüstü büyümesinin arkasındaki itici güç ve bu Türkiye için de geçerli. Türkiye’de akıllı telefon penetrasyonu çok yüksek. Çok fazla tüketicinin elinde akıllı telefon ve tablet var. Bu yüzden seyahat pazarlamacıları, müşterileri için etkili ve tamamen iyileştirilmiş bir mobil alan geliştirmek adına stratejik düşünmeli. Aynı zamanda kapsamlı bir çapraz cihaz takibinin kritik önemini anlamaları gerekiyor. Kapsamlı bir çapraz cihaz takibi olmadan müşterinin satın alma yolu veya satın alma niyeti doğru olarak değerlendirilemez. Müşterilerinin farklı cihazlar üzerindeki ürün inceleme davranışlarını bütünsel olarak inceleyebilen pazarlamacılar programatik açık artırma tekliflerini daha doğru uyarlayabilir, daha iyi ürün önerileri sunabilir, banner performansını artırabilir ve genel olarak belirgin bir şekilde daha yüksek yatırım getirisi sağlayabilir” dedi.