Aracı kurumların net dönem kârı, artan giderlere bağlı olarak %20 gerileyerek 246 milyon TL’ye indi. Aynı dönemde, portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 111 milyar TL’ye çıktı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin Gösterge yayınının Güz sayısında aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin 2016 yarıyıl verileri paylaşıldı.

Pay piyasası işlem hacmi değişmezken, kaldıraçlı işlemlerdeki artış devam etti

Rapora göre, 2016 yılının ilk yarısında aracı kurumların pay piyasası işlem hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre değişmeyerek 1,1 trilyon TL olarak gerçekleşti. Bu işlemlerde internet kanalının payı %29’a çıktı. Yatırımcılar açısından incelendiğinde, yurtdışı yatırımcıların payının da 2015 yılının ilk yarısına göre 3 puan yükselerek %25 olduğu gözleniyor.

2016 yılının ilk yarısında işlem yapan 58 aracı kurum ve 2 banka vadeli işlemlerde 609 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştı. Bu tutar geçen yılın aynı dönemine göre %9 arttı.

Kaldıraçlı işlem (foreks) hacminde hızlı artış devam ederken, müşterilerle yapılan işlemler geçen yılın aynı dönemine göre %31 yükselerek 5,5 trilyon TL’ye ulaştı.

Özel sektör borçlanma aracı ihraçları sürdü

Son yıllarda ivme kazanan özel sektör borçlanma aracı ihraçları 2016’da artmaya devam ederken, aracı kurumların 2016’nın ilk yarısında gerçekleştirdiği ihraç sayısı 353 olarak gerçekleşti.
Pay senetleri tarafında ise, 2016’nın ilk yarısında aracı kurumlar tarafından iki tane halka arz gerçekleştirildi.

finans ekonomi

Aracı kurumlarda istihdam artmaya devam ediyor

Aracı kurumların istihdam ettiği kişi sayısı daha az tecrübeli ve genç çalışanların iş gücüne dâhil olmasıyla 6.709’a çıktı.

Foreks şirketlerinin sayısının artması ve bu kurumların agresif büyüme ve pazarlama stratejileri hasebiyle, merkez dışı birimler ile yurtiçi satış ve pazarlama departmanlarında çalışanların sayısı son bir yılda önemli ölçüde artış gösterdi.

Yılın ilk yarısında 70 kurumdan 44’ü kâr etti

Haziran 2016 sonunda aracı kurumların toplam varlıkları, artan takas alacakları ve mevduat bakiyesi dolayısıyla, önceki yılın aynı dönemine göre %25 büyüyerek 19 milyar TL oldu.

Sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirleri %13 artarak yılın ilk yarısı itibarıyla 760 milyon TL’ye ulaştı. Bu gelirlerin 331 milyon TL’sini pay senedi işlemleri oluşturdu. Sektör, kaldıraçlı işlemlerden 310 milyon TL gelir elde etti.

Aracı kurumlar 2016’nın ilk yarısında kredili işlemlerden 110 milyon TL faiz geliri elde etti.

Toplam giderler ise personel giderleri ile pazarlama-satış giderlerindeki artışın etkisiyle %20 artarak 971 milyon TL’ye yükseldi. Giderlerin yaklaşık yarısını personel giderleri oluşturuyor.

Aracı kurumların net dönem kârı giderlerdeki artışın etkisiyle %20 azalarak 246 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında 70 kurumdan 44’ü kâr, 26’sı zarar etti.

Portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü Haziran 2016 sonunda 111 milyar TL’ye ulaştı
Rapora göre emeklilik fonlarındaki büyüme ile portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü yılın ilk altı ayında 9 milyar TL artarak 2016 Haziran sonu itibariyle 111 milyar TL oldu. Bu tutarın 44 milyar TL’si yatırım fonu, 55 milyar TL’si de emeklilik yatırım fonlarına ait.
Özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 12 milyar TL civarında. Yatırım ortaklıklarının portföy büyüklüğü ise 384 milyon TL.
6’sı gayrimenkul portföy şirketi olmak üzere incelenen 51 şirkette toplam 726 kişi istihdam ediliyor. Bu kişilerin üçte biri portföy yöneticisi olarak çalışıyor.

2016 yılının ilk yarısında portföy yönetim şirketleri 42 milyon TL kâr etti

Portföy yönetim şirketlerinin toplam varlıkları Haziran 2016 sonunda 488 milyon TL, özsermayesi ise 446 milyon TL oldu.

Yılın ilk yarısında portföy yönetim şirketlerinin portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri artan portföy büyüklüğüne paralel olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 artarak 158 milyon TL’ye çıktı.

Portföy yönetim şirketleri yatırım fonu yönetiminden 100 milyon TL, emeklilik yatırım fonlarının yönetiminden 45 milyon TL’lik gelir elde etti. Özel portföy yönetiminden elde edilen gelirler ise 10 milyon TL’de kaldı.

Rapora göre ortalama yıllık yatırım fonu yönetim ücreti oranı %0,47 (on binde 47), emeklilik yatırım fonu yönetim ücreti oranı ise %0,20 (on binde 20) olarak hesaplandı. Ancak bu oranın yatırımcılardan tahsil edilen değil, portföy yönetim şirketlerine kalan pay olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Portföy yönetim şirketleri, 2016 yılının ilk yarısında geçen yılla eş düzeyde, 42 milyon TL kâr etti. İncelenen 51 portföy yönetim şirketinden 20’si kâr ederken, 31’i zarar etti.