Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması konusunda yapılan “Brexit” referandumundan bu ayrılığa “Evet” sonucu çıkmıştı. Ancak gücünü sınırlar arası işlemlerden alan fintech ekosistemi bu sonucun olumsuz etkilerini görmeye başladı. Yılın üçüncü çeyreği için hazırlanan istatistiklerde, İngiliz girişimler için yapılan fonlamalarda yüzde 26’lık düşüş göze çarpıyor.

Finansal teknolojilere Q3 2016’da yapılan global 839 ayrı yatırımda yüzde 27’lik artış ile 15,2 milyar dolar el değiştirirken, bu rakamın şimdiden 2015 toplamı olan 14,9 milyar doları aştığı dikkati çekiyor. Global yatırımların böylesine hareket kazanması, fintech’in en önemli merkezlerinden olan İngiltere’deki yatırımlarda aynı dönemde görülen düşüşü daha da öne çıkarıyor. Innovate Finance için hazırlanan tabloya göre üçüncü çeyrekte İngiliz girişimler toplamda 532 milyon dolar yatırım aldı.

Global arenaya döndüğümüzde, Çin’in ilk kez yatırım değeri konusunda ABD’yi geride bıraktığı görülürken, ABD’nin de en yüksek hacimli 20 yatırımın 10’una ev sahipliği ederek hacim bazında sağladığı başarı gözleniyor. ABD’de gerçekleşen 457 yatırım anlaşmasını, Birleşik Krallık 76 anlaşma ile takip ediyor. Global top 20 anlaşmanın sadece biri, 101 milyon fonlama alan Starling Bank İngiltere’de yer alıyor.

Yıl boyu Birleşik Krallık’ta gerçekleşen yatırımların yüzde 60’ının rekabetçi bankalar, KOBİ finansmanı, para transferi, dağıtık defter ve dijital para birimi dikeylerine yöneldiği belirtiliyor. Ülkede Brexit sonrası tamamlanan en büyük 20 yatırım anlaşmasının toplam değeri 105 milyon dolara ulaşıyor.