City Union Bank (CUB) tarafından tanıtılan Hindistan’ın ilk “bankacı robotu” Lakshmi, IBM’in yapay zeka motoru Watson ile çalışıyor ve müşterilerin sorgularına anlamlı yanıtlar veriyor. Şimdilik sadece Chennai’deki bir şubede mesai yapan Lakshmi’nin başarılı olması halinde, yıl sonuna kadar City Union Bank hedeflerinde 25 ila 30 arası robotu en işlek şubelerde hizmete açmak bulunuyor.

İngilizce konuşan Lakshmi, müşterilerle diyalog kurabiliyor, jest ve mimik kullanabiliyor. Kredi faiz oranlarınından mevduat hesabındaki bakiyeyi öğrenmeye kadar 125 farklı konuda müşterilerle iletişim kurabilen Lakshmi bankacı robotun altı ayda geliştirildiği belirtiliyor.

CUB’un temel bankacılık altyapısı olan TSC Financial Solutions’un Bancs adlı sisteme bağlanacak şekilde programlanan robot, müşteri hesap detayları ya da işlem geçmişiyle ilgili sorulara da yanıt verebiliyor.

Elbette bir banka şubesine girdiğinde kişisel bilgilerinin bir robot tarafından sesli olarak paylaşılması gizlilik konusunda çekinceler doğuruyor. Bu nedenle hassas verilerin hiçbiri Lakshmi tarafından dile getirilmiyor. Bunun yerine aradığınız yanıtlar robotun ekranına yansıtılıyor. CUB CEO’su N Kamakodi konuyu “Lakshmi sadece genel konularda sesli konuşuyor. Eğer şubeye kız arkadaşınızla gelirseniz, düşük mevduat bakiyenizi söyleyerek sizi utandırmayacaktır” diye açıklıyor.