Avrupa Ödeme Konseyi, tüm Euro bölgesinde (Sepa) anında para transferini mümkün kılacak projenin Kasım 2017’de hayata geçeceğini doğruladı. Birleşik Krallık’ta kurulan Faster Payments gibi yeni ülke içi yapılanmaların, Avrupa’da parçalanmış bir pazara neden olabileceği endişesine karşı bir önlem olarak kurulan Sepa Anında Kredi Transfer (SCT Inst) uygulamasına katılmak isteyen bankalar için yönetmelik ve teknik standartlar da yayınlandı.

SCT Inst uygulamasıyla birlikte tüketiciler 15 bin Euro’ya kadar parayı Sepa bölgesindeki 34 ülkeye 7 gün 24 saat boyunca sadece 10 saniyede aktarabilecek. Ödeme sistemi sağlayıcıları ise sadece programa destek olmakla kalmıyor, transfer yapılabilen azami limiti artırmak ve ödeme süresini daha da kısaltmak için çalışmalar yapıyor.

Gönüllülük esasına dayalı bir uygulama olarak düzenlenen SCT Inst’in başarısı, hangi ödeme sistemi sağlayıcılarının bu kurallara uymayı kabul edeceğine göre değişkenlik gösterecek. Avrupa Ödeme Konseyi, tüm ödeme sistemi sağlayıcılarının platforma Ocak 2017’den önce kayıt yaptırmalarını bekliyor. Üstelik buna sadece alıcı taraf olarak katılmayı düşünenler de dahil.