Global çok kanallı çözüm şirketi Payvision tarafından yapılan araştırmaya göre, uluslararası ürün gönderimi yapan tüccarlar; Donald Trump’ın başkan seçilmesi, Çin ekonomisinin olumsuz gidişatı ve İngiltere’nin AB’den çıkması (Brexit) gibi gerekçelerle yurtdışına ürün göndermeye eskisi kadar istekli değiller.

Üç yıl boyunca güçlü bir büyüme gösteren sınırlar arası e-ticaret, Payvision araştırmasına göre bu yıl durağan bir seyir izledi. Raporda bu duraksama için üç gerekçe gösteriliyor; Trump, Brexit ve Çin ekonomisi. Tüccarların ABD’yle ticaretinde; Çin ve ABD’nin TTP’den çekilmesiyle gelecek yeni tarifeler de çekimserlik yaratıyor. Bu üç ülkenin gidişatına ilişkin belirsizlik, araştırmaya katılan tüccarların, bu yıl sadece aynı dili ve kültürü paylaştıkları müşterilerle sınır ötesi iş yapmayı tercih ettiklerini, ancak diğer pazarların çok riskli olduğunu belirtmesine neden oldu.

Anketin sonuçlarını paylaşan basın bülteninde, “Çok kanallı tüketici zihniyeti, tüccarların tam tersini düşünüyor” açıklamasında bulunan Payvision COO’su Gijs op de Weegh, şöyle devam etti: “Dünyadaki en büyük gelirlerin sağlandığı e-ticaret günü olan Alibaba’nın Bekarlar Günü’nü düşünün. Bu yıl, Çin’de yaklaşık 18 milyar dolar satış gerçekleştirdi ve bunun neredeyse üçte biri yabancı alıcılar tarafından yapıldı. Milenyum kuşağı tüketicilerin doyuma ulaşması ve harcanabilir gelirin artmasıyla birlikte, modern alışverişler yurtiçi, yurtdışı, mobil ya da mağaza içi şeklinde ayrılmıyor; alışveriş artık her yerde.”

Yeni nesil tüketicilerin her an internete bağlı olmaları ve kendi istedikleri zaman çoklu kanal yoluyla alışveriş yaptıkları da tüccarların ilgisini çeken konular arasında yer alıyor. Katılımcı tüccarların yüzde 55’i şu anda çok kanallı satış imkanı sunuyor ve yüzde 41’lik kısım yakın bir gelecekte bunu sunmayı planlıyor. Anket ayrıca, mobil ticaretin büyümesinin, üst üste üçüncü yıl sınır ötesi ticarette en büyük etken olduğunu gösterdi.