Brexit sonrası Avrupa Birliği’nden ayrılma hazırlığında olan Birleşik Krallık, aynı zamanda tam bir “fintech cenneti” niteliği taşıyor. Ne var ki bu şirketler, ayrılma tam olarak gerçekleştiğinde AB genelinde iş yapma imkanlarını büyük ölçüde kaybetme tehdidi yaşıyor. Bu nedenle İngiltere merkezli çoğu fintech şirketi, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ofisler açıyor. Litvanya ise Avrupa Birliği içinde kalmak isteyen Birleşik Krallık’taki fintech şirketlerine cazip bir seçenek olabilmek için çalışıyor.
The Bank of Lithuania, Invest Lithuania ve yerel hukuk firması Sorainen, Birleşik Krallık’taki girişim hızlandırıcısı Level39’da yapacakları konuşmayla fintech şirketlerini Litvanya’ya çağırmaya hazırlanıyor. Bu esnada Litvanya ise yeni yasal düzenlemeler ile yenilikçi startup’ların ülke içinde resmi şirket kurma yetkisine sahip olmalarını kolaylaştırmak için uğraş gösteriyor.
Yapılan çalışmalar hayata geçtiğinde, FCA tarafından yetkilendirilmiş olan fintech şirketleri, Litvanya için ön onayı sadece bir hafta içinde alabilecek. Tam lisansın çıkması ise üç aydan uzun sürmeyecek. Banka niteliği taşımayan startup’lar, Euro bölgesi (Sepa) ödemeleri için kanun düzenleyici tarafından yönetilen API’nin erişimine sahip olacaklar.
Invest Lithuania’nın yaptığı açıklamaya göre Londra merkezli Revolut ve Contis Group, Litvanya pasaportunu alan ilk şirketler arasında yer alıyor. Öte yandan Almanya merkezli Wirecard da ülkeyi fintech müşterilerine öneriyor. Brexit sonrası Londra’nın fintech şirketleri için cazibesi azalırken, Berlin’den sonra yeni “fintech başkenti” Litvanya olmak için büyük uğraş gösteriyor.