2016 yılında 26 binden fazla blockchain projesi için çalışma başlatıldığını açıklayan Deloitte, 2017 yılında bu rekorun geçileceğini söylüyor.

Evolution of Blockchain Technology: Insights from the GitHub Platform” isimli bir rapor yayımlayan Deloitte, blockchain konusunda yapılan araştırmaları masaya yatırdı. Açık kaynak kodlu yazılımların geliştirildiği ve toplamda 86 binden fazla blockchain girişiminin yer aldığı GitHub oluşumunu baz alan raporda, 2016 yılında 26 binden fazla blockchain projesinin başlatıldığı ifade edildi. 2017 yılında ise bu rakamın ilk altı ayda yakalandığı ve yıl sonunda da oldukça üstüne çıkılmasının beklendiği aktarıldı.

2009 yılından bu yana blockchain teknolojisi irdelendi

Araştırmasını bitcoin ve blockchain’in ilk dönemlerinden itibaren başlatan Deloitte, bugün gelinen noktaya kadar olan tüm süreçleri değerlendirdi. Blockchain girişimlerinin toplam sayısını inceleyen raporda, en çok 2016 yılında blockchain girişiminin hayata geçtiği ortaya atıldı.

ABD Hükümetinin Sırları Blockchain ile Korunacak

Gerek kurumsal, gerekse bireysel amaçlı 26 binden fazla blockchain girişiminin başlatıldığı 2016 yılı, tüm zamanların rekorunu kırdı. 2015 yılında 15 bin blockchain projesinin geliştirildiğini söyleyen Deloitte, bu sayının katlanarak arttığını da belirtti. 2016 yılında kırılan rekora, 2017 yılının göz kırptığını ifade eden Deloitte, 2017’nin ilk yarısında 25 bin GitHub projesinin başlatıldığını söyledi.

En çok bitcoin projeleri geliştiriliyor

Açık kaynak kodlu yazılım portalı GitHub içerisinde blockchain ile geliştirilen projelerin büyük kısmının bitcoin üzerine olduğu belirtildi. Bitcoin ile ilgili blockchain projelerinin, 627 farklı geliştirici ve 12 binden fazla takipçi ile desteklendiği açıklandı. Go-ethereum (Geth) olarak bilinen ve kâr amacı gütmeyen Ethereum vakfı ise 149 geliştirici ve 5 bin 603 takipçi ile destekleniyor.

Sony, Blockchain’le Kimlik Doğrulama Sistemi Kuruyor

Raporda belirtilene göre, sayısız blockchain projesi için ilk adım atılmış olmasına rağmen birçok projenin tamamlanmadan bırakıldığı da gözlendi. GitHub portalı içerisinde yer almasına rağmen, bir süre sonra sessizliğe gömülen birçok blockchain projesinin bulunduğu açıklandı.

Projelerin sadece yüzde 8’i güncel

Deloitte tarafından yapılan açıklamada, açık kaynaklı projelerin bazılarının yarıda bırakılmasının makus talihleri şeklinde değerlendirildi. Birçok açık kaynak kodlu projenin askıya alınıp bir süre sonra da rafa kaldırıldığını söyleyen Deloitte, yaptıkları analizlerin ardından konu ile ilgili projelerin yüzde 8’lik kısmının aktif olduğunu ifade etti. Geriye kalan projelerin ise altı aydan uzun süredir güncellenmediğini aktardılar.

Araştırmada ayrıca, bireysel olarak geliştirilen projelerin yüzde 7’sinin aktif olduğu, kurumsal düzeydeki projelerde ise bu oranın yüzde 15 seviyelerine çıktığı vurgulandı.

Coğrafi açıdan da konuyu ele alan Deloitte, bin 279 kullanıcı ve 101 organizasyon ile San Francisco’nun en çok açık kaynak kodlu blockchain projesi geliştiren yer olduğunu aktardı. Londra, 919 projeyle birlikte en yüksek ikinci şehir olurken, onu 774 proje ile New York izledi. Raporda ayrıca, Çin’in Şangay ve Pekin bölgelerinin de önemli ölçüde proje geliştirdiğini ve kripto para birimleri konusunda önemli projelere ev sahipliği yaptıkları da söylendi.

Mastercard, B2B Blockchain API Çözümlerini Duyurdu