Kaçak elektrik kullanımının üst seviyede olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, değerlendirilen ihbarların ardından bitcoin madencileri çıktı.
2017 yılında hem değeri, hem de popülerliği zirve yapan bitcoin, kısa yoldan zengin olma hayalleri peşine düşenlerin de ilk tercihi durumunda. Sadece alım satım işlemleri yaparak para kazanmanın yanı sıra kendi çapında madencilik yaparak da bitcoin kazanmak isteyenlerin sayısı azımsanmayacak ölçüde. Bitcoin madenciliği için yüksek miktarda elektrik kullanılıyor olması, gözleri dönen kimi aklı evvellerin kaçak elektrik kullanmaya itiyor. Kaçak elektrik denilince de akla ilk olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi geliyor…
Madenciler Güneydoğu Anadolu Bölgesini mesken tuttu
Son bir yıllık tabloya bakıldığında piyasa değeri ivmeli biçimde artan bitcoin, kısa yoldan para kazanma hırsı bulunanların da iştahını kabartıyor. IHA’nın haberine göre, üretim için yoğun elektrik ve donanımlı bilgisayarlara ihtiyacı olanlar, gözlerini kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesine dikti.
Bitcoin’e Getirilecek Vergi Konusu Bir Kez Daha GündemdeBurada özellikle kırsal bölgelerde işlem gerçekleştiren madenciler, neredeyse bir fabrikanın tükettiği elektriği tüketerek bitcoin üretmeye başladı. Kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı bölgeyi seçen bitcoin madencilerine en büyük darbeyi bölgedeki vatandaşlar vurdu. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (DEDAŞ) kaçak elektrik kullanarak bitcoin üretildiği ihbarlarının yapılmasının ardından ekipler, denetimlerini sıklaştırdı. İhbar yapılan yerlerde neredeyse bir fabrika kadar elektrik tüketen ev ve iş yerlerine işlem yapıldı.
300 kişilik ekip seferber oldu
Konu ile ilgili İHA muhabirine konuşan DEDAŞ Saha Yönetim Direktörü Hasan Miroğlu, sahada teknik imkanlarını kullanarak kaçak elektriğin nerelerde oluştuğunu görebilmek adına 300 binin üzerinde aboneye uzaktan okuma sistemleri yerleştirdiklerini söyledi. Miroğlu, “Bu sayede geçen yıldan bu yana kaçak elektrik kullanımında ciddi bir düşüşler kaydediyoruz. Asıl amacımız kaçağı önlemek ve bunu önleme esnasında kaliteli enerjiyi müşterilerimize sunmak. 300 kişilik bir ekibimiz var ve her bir ekipte aracı sayısı 2-3 ekibimiz var, nerede ani yük artışı, kaçak şüphesi varsa onları noktasal olarak görüyoruz ve anlık olarak müdahale edebilecek durumdayız şu anda” dedi.
“Bitcoin çok yoğun enerji çeken sistemler kullanıyor, hiç ummadığımız yerlerde ani çekimler oluyor.”
Bitcoin üzerinde yapılan ihbarları göz ardı etmediklerine dikkat çeken Miroğlu, şöyle devam etti:
“Nasıl bir fabrikamız bizim için bir üretim kaynağı ise bu Bitcoin de o kadar enerji çeken sistemler kullanıyor. Onun için büyük trafoların direk bağlı olduğu sistemlerimizi özellikle kontrol altına alıyoruz. Bu gibi ihbarlar yoğun gelmeye başladı son zamanlarda onunla da ilgili diğer mücadelelerimizi nasıl yapıyorsak onlara da aynı vaziyette müdahale ediyoruz. Bitcoin ile ilgili ihbar olarak gelenlere de biz aynı muameleyi yapıyoruz fakat şöyle bir şey var, bizim içeriye girip insanlar ne üretiyorlar bakabilme yetkimiz ve imkanımız yok içeride ne yapılıyor bilemiyoruz. Ama bu kadar büyük elektrik çekişi olan yerler neyse, biz nasıl diğerlerine davranıyorsak bu gibi gelen ihbarlara da aynı muameleyi gösteriyoruz. Kırsalda da bu gibi ani değişikliklerin olduğunu tespit ettiğimiz yerlerde de bunların olma ihtimali var. Kırsalda da bu gibi ani çekiş artışları oluyor hiç ummadığımız yerlerde, onlara da aynı şekilde müdahale ediyoruz.”
Bitcoin madenciliğine harcanan enerji Afrika ülkelerini geride bıraktı
Madencilik kripto para dünyasının can damarı. Başta bitcoin olmak üzere, kullanımda olan kripto para birimlerinin hem üretilmesi hem de kullanılması için madenciler gerekli. Sanal para madencileri de enerji tüketimi anlamına geliyor. Tüm madenciler gerek bilgisayarları gerekse özel donanımları vasıtasıyla, bir yandan karmaşık şifreleri çözerken bir yandan da enerji tüketiyorlar.