İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Bölüm Müdürü Serkan Uğraş Kaygalak, e-ticaret sektörü ve İş Bankası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Webrazzi E-Ticaret 2018 konferansında bir sunum yapan İş Bankası Kartlı Ödeme Sistemleri Bölüm Müdürü Serkan Uğraş Kaygalak, e-ticaret sektörü ve İş Bankası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bankalar açısından en önemli konu ödeme!
Serkan Uğraş Kaygalak, “E-ticaret ödeme sistemlerinin dönüşümü” başlıklı sunumuna, dijitalleşmenin en fazla yaşandığı alanın e-ticaret sektörü diyerek başladı ve “Ticaretin Dijitalleşmesi” ana başlığını beş ana başlıkta irdeledi.
Paypal, Amazon ve eBay gibi dünya devlerinin e-ticaret sektörüne ivme kazandırdığının altını çizdi ve bankalar açısından en önemli konunun “ödeme” olduğunu ekledi.
Serkan Uğraş Kaygalak, milyar dolar seviyesindeki en büyük 10 e-ticaret pazarı verilerini bizlerle paylaştı.
Çin’in 672 milyar dolar ile dünyanın en büyük e-ticaret pazarı olduğunu belirten Kaygalak, ülke olarak gidecek uzun bir yolumuzun olduğunu söyledi.
Kaygalak, Türkiye pazarından 27 kat daha büyük olan Çin’i 340 milyar dolar ile ABD, 99 milyar dolar ile İngiltere ve 79 Milyar dola ile Japonya’nın takip ettiğini de paylaştı. E-ticaretin toplam ticaretteki payına baktığımızda ise Çin yüzde 17,1 ile lider durumundayken, Türkiye 3,6 seviyelerinde yer alıyor. Bu rakam gelişmekte olan dünya ülkelerinin altında seyrediyor.
Kaygalak, Türk bankaları dijitalleşme ve mobil uygulamalar konusunda her ne kadar önde yer alsalar bile, e-ticaret konusunda gidilecek daha çok yolun olduğunu belirtti ve bu konuyla ilgili regülasyonlarla da dikkat çekti.
e-Cüzdan ödemeleri 2021 yılında lider olacak
Worldpay: Global Payments’in 2017 yılı raporu verileri ışığında e-ticaretin fiziksel dünyaya oranla iki katı hızlı büyüdüğünü beliren Serkan Uğraş Kaygalak, e-ticaret alanında en çok kullanılan ödeme sisteminin yüzde 53 ile kartlı ödemeler olduğunu da paylaştı. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartların 2021 yılında %30’lara gerilemesi beklendiğini de söyledi.
Mevcut veriler üzerinde yüzde 18 ile ikinci sırada bulunan e-Cüzdan ödemelerinin ise 2021 yılında yüzde 46 seviyelerine çıkarak liderliği alması ve %17 oranı ile yer alan banka havalesinin, 2021 yılında da %16 seviyelerinde olması diğer beklentiler arasında yer alıyor.
Yurt dışında hizmet veren hesaptan ödeme yöntemleri, yerel kart şemaları ve cüzdanlarla birlikte çalıştıklarını da dile getiren Serkan Uğraş Kaygalak, İş Bankası’nın Sofort, iDeal, Mybank, Alipay, Qiwi, WechatPay, BanContanct ve Elo gibi çözümler ile entegre bir şekilde çalıştığını belirtti.
Kaygalak, para çekme ve para yatırma işlemlerini Bluetooth veya Karekod teknolojisi ile kolaylıkla gerçekleştirilmesine imkan sağlayan İşCepMatik’in büyük bir ilgi gördüğünü de ekledi.
31 Ocak düzenlemesi e-ticaret alışverişlerini etkilemedi
Serkan Uğraş Kaygalak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun kredi kartıyla yapılacak online alışverişe kullanıcı onayı zorunluluğu getiren 31 Ocak düzenlemesinin e-ticaret alışverişlerini etkilemediğini de açıkladı.
Kaygalak’ın paylaştığı istatistiklere göre;
İş Bankası 2017 yılında 79 Milyon işlem üzerinden 26,1 milyar TL hacme ulaştı.
En çok işlem 24 Kasım yani Black Friday gününde gerçekleşti.. Kaygalak Öğretmenler Günüü ve Black Friday’in birleşmesi ile böyle bir sonuca gidildiğini söyledi.
Ortalamanın 1,8 katı satış yapılan gün boyunca, toplam 516 bin 840 işlem gerçekleşti.
Saatlere bakıldığında ise hafta içi yapılan işlemlerin yüzde 50’si 13:00 – 20:00 arasında gerçekleşirken hafta sonu yapılan işlemlerin yarısı ise 17:00 – 01:00 saatleri arasında gerçekleşti.
İş Bankası’nın 2017 Yılı İstatistiki verilerini aşağıda bulabilirsiniz.