Garanti Bankası, Merkez Bankası ile birlikte TÜBİTAK tarafından 2-3 Nisan’da Ankara’da düzenlenen “1. Blokzincir Çalıştayı”na sponsor oldu.

TÜBİTAK BİLGEM Blokzincir Araştırma Laboratuvarı’nın organize ettiği çalıştayda, blokzincir teknolojisi hakkındaki güncel bilgiler paylaşıldı. Türkiye’nin blokzincir konusundaki stratejilerine yön veren çalıştaya, akademisyenler, finans sektöründen yerli ve yabancı konuşmacılar katıldı.

 

2 gün süren çalıştayda Ekonomide ve Finansta Blokzincirin Potansiyel Etkileri, Borsaların Perspektifinden Ülkemizde Kripto Paraların Dünü, Bugünü ve Yarını ile Regülasyonlar ve Yasal Düzenlemeler panelleri gerçekleştirildi. Ayrıca uzmanların katılımıyla blokzincir teknolojisi ve uygulamalarına ilişkin çeşitli bildiriler yayınlandı.

 

Çalıştayın önemiyle ilgili bilgi veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Didem Dinçer Başer, “1. Blokzincir Çalıştayı’nı, geleceğin ödeme sistemi teknolojisi olan blokchain ile ilgili çok önemli bir toplantı olarak değerlendiriyoruz. Bu teknolojinin yasal düzenlemeleri, güvenliği, yarattığı fırsatlar ve tehditlerin tartışıldığı çalıştayda, yerli ve yabancı uzmanlarla bir araya gelmekten mutluluk duyduk. Blockchain teknolojisinin en iyi bankacılık uygulamalarından biri bünyesinde bulunduğumuz BBVA tarafından hayata geçirildi. BBVA, Wave işbirliği ile blockchain teknolojisini kullanarak hayata geçirdiği yeni hizmet modeli sayesinde Avrupa ile Latin Amerika arasında gerçekleşen ithalat-ihracat işlemlerinde 10 güne kadar uzayan işlem süresini 2,5 saate düşürdü. Aynı zamanda BBVA, uluslararası para transferi konusunda Ripple ile yaptığı işbirliğiyle gerçek hayattaki uygulamasını da tamamladı. İspanya ve Meksika arasında gerçek para ile yapılan para transferi birkaç saniye içerisinde gerçekleşti. Garanti Bankası olarak bu alandaki gelişmeleri, olası ölçekli olarak kullanılabilecek ve değer yaratacak uygulamaları yakından takip ediyor, Türkiye’nin blokzincir konusundaki stratejilerine katkı sağlıyoruz.” diye konuştu.