Moskovalılar, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’a getirilen yasağı protesto etmek için sokaklara dökülüp kağıttan uçak uçurdular.
Şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’a getirilen yasaklar son dönemde gündemi fazlasıyla meşgul ediyor. Sonunda beklenen oldu ve önce Rusya, ardından da İran’ın ünlü mesajlaşma uygulamasını yasaklaması binlerce kullanıcıyı sokaklara döktü. Rusya’nın başkenti Moskova’da binlerce protestocu, ellerindeki kağıttan uçakları gökyüzüne salıp hükümet aleyhinde sloganlar attı. Rusya hükümetinden konu hakkında herhangi bir açıklama gelmezken, uygulamayı yasaklayan bir başka ülke olan İran, Telegram’ın ulusal güvenliği tehdit ettiğini savundu.
Telegram’ın sembolü gökyüzünü sardı
Rusya’da halk, Telegram yasağını protesto için sokaklara döküldü. Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen yaklaşık 10 bin kişilik kalabalık, mesajlaşma uygulaması Telegram’ın yasaklanmasını protesto etti. Protestocular, internete özgürlük getirilmesi talebinde bulundular.
Yerel basında yer alan haberlere göre, Telegram’daki kullanıcı mesajlarının Rus güvenlik servislerine paylaşılmadığı için yasaklandığı dile getirdi. İnternet uygulamalarında özgürlük isteyen protestocular ise, tepkilerini kağıttan uçak uçurarak gösterdiler. Telegram’a getirilen engele karşı sokaklara çıkan Moskovalılar, “Sessiz kalma” ve “Putin hırsız” gibi sloganlar attılar.
Telegram ICO Satışı Tüm Rekorları Altüst EttiEylemde konuşan Kremlin karşıtı muhalif lider Aleksey Navalni, ülkeyi yöneten otoritelerin aldığı kararı “mantıksız” olarak değerlendirirken, tüm halkı tavır almaya çağırdı. Navalni basına yaptığı açıklamada, “Normal bir vatandaş için hiçbir yasak olamaz. Ben de herkes gibi medeni haklara sahibim. Gerekli gördüğüm ve anayasayla bana verilen haklara uyan dilediğim her şeyi yapabilirim” sözlerini kullandı.
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, gizlilik ilkesi ihlal edileceği gerekçesiyle mesaj şifreleme kodlarını Rus istihbarat teşkilatlarına paylaşmayı reddetmişti. Bu olayın ardından Moskova’daki bir mahkeme, şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’a erişimin engellenmesi kararı almıştı.
Mesajlaşma uygulaması Telegram’a bir yasak da İran’dan
Rusya’dan sonra İran da Telegram’ın fişini çekti. Resmi televizyon kanalı aracılığıyla mesajlaşma uygulaması Telegram’ı yasakladığını duyuran İran hükümeti, kararın gerekçesi olarak şifreli mesajlaşma uygulamasının ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu fikrini ileri sürdü. İran devlet televizyonu, ilgili mahkeme tarafından alınan karar doğrultusunda ülkede Telegram’ın yasaklandığını duyurdu.
Telegram’ı yasaklama fikri uzun süredir Tahran yönetiminin gündemini meşgul ediyordu. 2017 yılında İran’da 80’i aşkın şehirde düzenlenen ekonomik sorunların protesto edildiği eylemlerde, göstericilerin iletişim için başvurduğu uygulamaların başında Telegram geliyordu. Olayın farkına varan İran hükümeti derhal müdahalede bulunmuş, Telegram’a erişimi geçici olarak engellemişti.
İsviçre, Blockchain Startup’ları ve ICO’lar için Özel Ekip OluşturduYasağı tekrar gündemine alan İran, uygulamanın bu kez temelli fişini çekti. Haberi web sayfasına taşıyan Reuters, İran devlet televizyonundan alıntı yapılarak, “İran vatandaşlarının, sosyal ağ uygulaması Telegram’la ilgili şikayetleri ve Telegram’ın yasa dışı faaliyetlerine karşılık güvenlik kuruluşlarının talepleri üzerine mahkeme, uygulamanın kullanımını yasaklamıştır” açıklamasını okuyucularına aktardı.
Ülkede Telegram’a getirilen genel yasaktan önce hükümet kuruluşlarının uygulamayı kullanması da engellenmişti. Telegram, İran’da ulusal medya, siyaset çevresi, şirketler ve halk tarafından da yaygın olarak kullanılan bir uygulamaydı. İran’da Telegram kullananların sayısının yasak öncesi 40 milyon olduğu tahmin ediliyordu.
Genç Nesil, Kripto Para ve ICO’lara Yetişkinlerden Daha İlgili