Microfsoft’un düzenlediği “Dijital Dönüşüm Liderleri” panelinde dijital dönüşümde kritik başarı faktörleri gündeme taşındı.

Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene ile San Diego Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Yardımcı Profesörü ve Ergene Consulting Stratejik Çözüm Ortağı Zeki Pağda’nın konuşmacı olarak yer aldığı “Dijital Dönüşüm Liderleri” paneli, Microsoft 365 Pazarlama Müdürü Çiğdem Kayalı’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. 30’un üzerinde şirketin dijital dönüşüm liderleri ve İK direktörlerinin katıldığı panelde, dünya ve Türkiye örnekleri üzerinden deneyimler paylaşıldı.

 

“Kültür, stratejiyi kahvaltıda yer…”

Panelde yaptığı konuşmaya, dünyaca ünlü yönetim bilimci Peter Drucker’ın “Kültür, stratejiyi kahvaltıda yer” sözünü hatırlatarak başlayan Ergene Consulting & HGA Group Türkiye Başkanı Murat Ergene, dijital dönüşümde kritik başarı faktörlerinden ikisinin; doğru liderlik ve kurum kültürünün nasıl değişeceğini gösteren yol haritası olduğunu belirtti. Zihin yapısını değiştiremeyenlerin dijital dönüşümü gerçekleştiremeyeceklerini dile getiren Ergene, sözlerine şöyle devam etti:

“Stratejilerin net ve anlaşılır olması dijital dönüşümde başarının bir numaralı faktörüdür” diyen Ergene, şirketlerin dijital dönüşümü gerçekleştirme hedeflerini 5 adımda şöyle açıkladı: “Müşteri etkileşiminde artış sağlamak, operasyonlarında verimliliği artırmak, ürünlerde yenilikçi yaklaşımları hayata geçirmek, çalışanları eğiterek güçlendirmenin yanısıra şirket kültürünü dönüşüm doğrultusunda yönetebilmektir.”

 

Şirketlerin sadece yüzde 17’si dijital dönüşüme hazır

Murat Ergene, Deloitte’un 2018 Küresel İK araştırmasına dayanarak, şirketlerin yüzde 41’inin bilişsel ve yapay zeka araçlarını bünyelerine adapte etmek üzere önemli adımlar attıklarını, yüzde 10 kadarının bu teknolojileri ileri seviyede adapte ettiklerini, yüzde 34’ünün adaptasyon için pilot uygulamalar yürüttüklerini ve sadece yüzde 17’sinin “insan, yapay zeka ve robot kombinasyonu’ndan oluşan bir iş gücüne hazır olduklarını ifade ettiklerini belirtti.

Dijital dönüşüm liderlerinin Türkiye’de daha çok IT kökenli, yurt dışında ise pazarlama kökenli olduğunu ifade eden Ergene, “Tüsiad’ın ‘Türkiye’de Dijital Dönüşüm’ raporuna göre, ülkemizde dijital stratejist olma oranı yüzde 66, dijital stratejiden sorumlu C level düzeyinde yönetici oranı ise yüzde 38’dir. Dijital dönüşüm çalışmalarına baktığımızda, şirketlerin yüzde 7’si başlangıç aşamasında, yüzde 60’ı gelişme seviyesindedir. Yüzde 80’i ise önümüzdeki 3 yılda şirketlerine Dijital Dönüşüm Direktörü (Chief Digital Officer – CDO) atamayı düşünüyor” dedi.

 

Yeni bir rol: Veri Bilimleri Başkanı

İdeal özelliklere sahip bir CEO’nun, doğru yeteneği çekmek için piyasayı yakından takip etmesi gerektiğini kaydeden Murat Ergene, yeni bir rol olan Veri Bilimleri Başkanlığının (Head of Data Science) istihdamda yerini aldığını dile getirdi. Ergene, ideal bir CDO’da aranan özellikleri şöyle sıraladı: “Öncelikle bilinç seviyesi uzmanlıktan, üst seviyeye çıkmış olmalıdır. İletişim, üst ve ast çalışanları ikna yeteneği güçlü olmalı, aynı zamanda kendini ve stratejisini net bir şekilde ifade edebilmelidir. Takım oyuncusu olmak ve çalışanları da işin içine katabilmek, dijital dönüşüm liderinin temel yaklaşımları olmalıdır.”

 

Dijital dönüşümden en fazla hangi sektörler etkilenecek?

Murat Ergene, yapılan araştırmalara göre, dijital dönüşümden kısa vadede en çok etkilenecek sektörlerin başında perakende, medya, bankacılık, sigorta, eğitim ve eğlence sektörlerinin geldiğini söyledi. Uzun vadede üretim, sağlık, ulaşım ve tarım sektörleri ile devlet ve kamu kurumlarını sayan Ergene, dijital dönüşümden uzun vadede madencilik, doğal gaz ve kimya sektörlerinin nispeten daha az etkilenecek sektörler arasında yer aldığını belirtti.

 

Zeki Pağda: “Yapay zeka 50 milyon yeni iş sağlayacak

Dünyada bugüne kadar dijital dönüşüm için 1,2 trilyon dolar harcandığına dikkati çeken Zeki Pağda’nın, McKinsey raporuna dayanarak verdiği bilgiye göre, yapay zeka 2030 yılına kadar 50 milyon kişiye yeni iş sağlayacak ve 370 milyon işi dönüştürecek. Bu doğrultuda yapay zekanın ciddi iş fırsatları yaratacağını, örneğin ABD’de çalışanların yüzde 30’undan fazlasının yapay zeka sayesinde kendi şirketinin sahibi olmasının beklendiğini dile getiren Pağda, çalışanların yüzde 60’ının da gelecekte istikrarlı, uzun vadeli bir işe sahip olacağının öngörüldüğünü belirtti.

 

“ABD’de ameliyat ön kararını yapay zeka veriyor.”

Sağlık alanı başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yapay zeka uygulamalarının giderek arttığını belirten

San Diego Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Yardımcı Profesörü ve Ergene Consulting Stratejik Çözüm  Ortağı Zeki Pağda da konuşmasında yapay zeka uygulamalarına ilişkin çarpıcı örnekler verdi. Pağda, sözlerine şöyle devam etti: “ABD’de bir kaza olduktan sonra hasta henüz ambulanstayken tüm tetkikleri yapılıyor ve bu tetkikler direkt olarak yapay zeka ile hastanın diğer bilgileriyle birleştirilerek hastanedeki doktora tavsiyelerde bulunuluyor. Hastaneye geldiği anda doktor hastanın tedavisine ilişkin kararını çoktan vermiş oluyor. Bu uygulamalar yapay zekanın insan hayatını pozitif yönde etkileyen inanılmaz bir gelişmedir. Zamanı kısaltmak sadece sağlık sektöründe değil tüm sektörlerde uygulanan önemli bir gelişmedir.”

 

Başarıyla uygulanan yapay zeka örnekleri…

Yapay zeka uygulamalarına perakende sektöründen Wall Mart, içecek sektörüne ilişkin olarak da Coca-Cola örneğini veren Zeki Pağda, “Wall Mart, yeni aldığı tüm elemanlarını future reality dediğimiz gelecek gerçeği kavramı bünyesinde eğiterek, kısalttığı bu süre ile zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Şirket; hava durumu, özel günler, bayram veya tatil günleri gibi birçok algoritmayı dahil ederek yapay zeka sayesinde tüketicilerinin ne satın alacaklarını tahmin ediyor ve ürün raflarını bu sonuçlara göre düzenliyor” dedi.

Coca-Cola’nın da açık alan noktalarında incelediği tüketici davranışlarını, yapay zeka sonuçları ile birleştirerek ürün geliştirdiğini kaydeden Pağda, “Müşteriden aldığınız bilgilerle ürün geliştirmiyorsanız, o üretim başarısız olmuş demektir. Yapay zeka karar mekanizmalarına büyük hız kazandırıyor. Bugün ABD’de otomasyona, şirketleri kurtaracak önemli bir gelişme olarak bakılıyor” diye konuştu.

Yeni jenerasyonun satın alacağı ürünlerin artık kendisine özel kişiselleştirilmesini istediğini ve dijital transformasyon sayesinde üretimin kişiye özel hale geleceğini vurgulayan Zeki Pağda, şirketlerin üretim birimlerini bu doğrultuda dizayn etmeye başladıklarını kaydetti.